Το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-30 μπήκε «για μερικά δευτερόλεπτα» στον τουρκικό εναέριο χώρο το Σάββατο λόγω «των κακών καιρικών συνθηκών» που επικρατούσαν στην περιοχή, στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, στρατηγός Ίγκορ Κονατσένκοφ.

«Ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Su-30 μπήκε για μερικά δευτερόλεπτα στον τουρκικό εναέριο χώρο, στη διάρκεια ενός ελιγμού, ενώ επέστρεφε στο αεροδρόμιό του», είπε ο Κονατσένκοφ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του υπουργείου.

«Το επεισόδιο αυτό είναι συνέπεια των κακών καιρικών συνθηκών στη ζώνη αυτή. Δεν θα πρέπει να θεωρείται ως κάποιου είδους συνωμοσία», υπογράμμισε.

O Λευκός Οίκος με τη σειρά του ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της «ανησυχούν ιδιαίτερα» για το περιστατικό παραβίασης του εναέριου χώρου της Τουρκίας από ρωσικά μαχητικά.

Τώρα ποιοι σύμμαχοι του Λευκού Οίκου ανησυχούν είναι ένα θέμα. Διότι ούτε το Ιράκ είδαμε να ανησυχεί, ούτε η Αίγυπτος, ούτε η Ελλάδα, ούτε το Ισραήλ. Γιατί αυτοί είναι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή. Εκτός εάν ως συμμάχους του που ανησυχούν ο Λευκός Οίκος υπολογίζει μόνο τους Γάλλους και τους Βρετανούς. Αυτοί όμως ανησυχούν εδώ και ημέρες μη χαλάσουν οι «δουλειές» που σχεδιάζουν να κάνουν στη Συρία και στην ανατολική Μεσόγειο μετά την ανατροπή Άσαντ.

Θα ήταν καλό και λογικό λοιπόν, όταν ο Λευκός Οίκος λέει ότι οι σύμμαχοι του ανησυχούν, να αναφέρει και ποιους συμμάχους. Εκτός εάν πάλι ως συμμάχους του λογαριάζει την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία, τα δύο «τζιχαντιστικά» κράτη που βρίσκονται πίσω από την παγκόσμια τζιχαντιστική τρομοκρατία. Τέτοιους συμμάχους εάν έχει ο Λευκός Οίκος να τους χαίρεται.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία έχει τροποποιήσει τη στρατηγική της στις επιχειρήσεις που διεξάγει στη Συρία για να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην καταπολέμηση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο Έρνεστ επισήμανε επίσης ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία θα έχουν μονάχα ως αποτέλεσμα την αναβολή της διαδικασίας πολιτικής μετάβασης στη Συρία υπέρ της οποίας έχει ταχθεί η Ουάσιγκτον.

Και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι επέκρινε τη Δευτέρα την παραβίαση του εναέριου χώρου της Τουρκίας από μαχητικό αεροσκάφος της Ρωσίας και εκτίμησε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να καταρριφθούν τα ρωσικά αεροσκάφη εάν συνεχιστούν οι παραβιάσεις στο μέλλον.

Για τις καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τους Τούρκους, έχετε κάτι να σχολιάσετε αγαπημένοι μας σύμμαχοι; Ή αυτό είναι άλλο θέμα; Για την κατοχή της βόρειας Κύπρου μήπως; Για τη λαθροδιακίνηση εκατομμυρίων προσφύγων από την Τουρκία προς την Ελλάδα και την Ευρώπη; Για την υποστήριξη της Αλ Κάιντα από την Τουρκία; Για όλα αυτά κάποιο σχόλιο; Κανένα…

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι διότι αυτό είναι ακριβώς το είδος των πραγμάτων για τα οποία η Τουρκία υπερασπίζεται τα δικαιώματά της και αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν (σ.σ. τα αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας) να καταρριφθούν», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας από τη Χιλή, όπου συμμετέχει σε μια διεθνή σύνοδο.

Άρα, να είναι καλά ο Τζον Κέρι, εάν αύριο η Ελλάδα στείλει στο βυθό του Αιγαίου το πρώτο τουρκικό σμήνος που θα παραβιάσει τον εθνικό μας εναέριο χώρο καλά θα κάνουμε. Σωστά; Γιατί έτσι εμείς καταλάβαμε να λέει ο κ. Κέρι.

Νωρίτερα ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει πως αξιωματούχοι της Ρωσίας τον διαβεβαίωσαν πως οι παραβιάσεις αποτελούσαν «λάθος» και δεν θα επαναληφθούν.

Η Άγκυρα έχει καταστήσει σαφές ότι εάν οι παραβιάσεις συνεχιστούν θα αντιδράσει («τσαμπουκά» οι Τουρκαλάδες, είδατε;), ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «βαρύ ολίσθημα» το ότι η Μόσχα προσφέρει βοήθεια στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, το οποίο επιδίδεται «σε κρατική τρομοκρατία».

Ενώ ο Ερντογάν, που υποστηρίζει την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, είναι καλός άνθρωπος, γιατί στηρίζει την «επαναστατική τρομοκρατία». Δουλευόμαστε μεταξύ μας παγκοσμίως.

Νωρίτερα ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο ΓΓ του NATO, καταδίκασε τις «απαράδεκτες παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη» και συγκάλεσε την έκτακτη σύνοδο των πρεσβευτών των 28 κρατών μελών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καταδίκασε τις «απαράδεκτες παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη».

«Οι ενέργειες της Ρωσίας» στη Συρία, όπου η Μόσχα πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών και, σύμφωνα με τις δυτικές χώρες, εναντίον των ομάδων των ανταρτών (σ.σ. εννοεί την Αλ Κάιντα ο ξεφτιλισμένος, που ξαφνικά έγινε «ανάρτες») που πολεμούν την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, «δεν συμβάλλουν στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχής», εκτίμησε σε ανακοίνωσή του ο Στόλτενμπεργκ. Πρόσθεσε επίσης πως συγκάλεσε για τη Δευτέρα το βράδυ έκτακτη σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου.

Τέτοιο ξεβράκωμα της Δύσης, που αποκαλύπτεται να υποστηρίζει μετά μανίας την Αλ Κάιντα, γιατί αυτοί είναι οι υποτιθέμενοι «αντάρτες» στη βορειοδυτική Συρία, δεν έχει ξαναγίνει.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger