Ο Τσίπρας και η ομάδα του επέτρεψαν αλλά και συμμετείχαν σε έναν διεθνή διασυρμό της χώρας. Μια παρουσία που κάνει πολύ κακό στην Ελλάδα και που μπορεί το Μαξίμου να μιλά για επιτυχία αλλά ουσιαστικά πρόκειται για ένα αριστερό Βατερλό.

Τώρα που το υπερατλαντικό ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού τελειώνει, μπορούμε να κάνουμε ένα απολογισμό και δυστυχώς να δακρύσουμε για τους ανθρώπους που μας κυβερνούν και που εκπροσωπούν την Ελλάδα μας.
Η ομάδα που πήγε στη Νέα Υόρκη με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα απέτυχε παταγωδώς, δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί μια καλή ευκαιρία που απλόχερα μας προσέφεραν οι …φίλοι Αμερικανοί με τη βοήθεια της Γιάννας Αγγελοπούλου.
Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι η ελληνική αντιπροσωπεία πήγε εντελώς απροετοίμαστη και προσωπικά ο κ. Τσίπρας έκανε μακράν τη χειρότερη εμφάνισή του στο εξωτερικό. Δυστυχώς αν έτσι παρουσιάζεται και στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές τότε καταλαβαίνουμε γιατί φτάσαμε στο χειρότερο μνημόνιο.
Όμως ο… σοφός λαός αυτούς επέλεξε να τον κυβερνήσουν, αυτούς θα πρέπει να λουστεί για τα επόμενα χρόνια. Αλλά δεν μπορεί να αφήσουμε ασχολίαστες τέτοιες διπλωματικές ήττες σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Κάνουν τρομακτική ζημιά στην Ελλάδα και αυτά θα τα βρουν μπροστά τους οι επόμενες κυβερνήσεις.
Έχουμε και λέμε λοιπόν ως προς τις γκάφες που έγιναν:
Η πρώτη είναι η γνωστή με τα αγγλικά του Αλέξη που θυμίζουν ελληνικό «καμάκι» της δεκαετίας του ’70. Υπερφίαλος, νόμιζε ότι μιλάει στην Κάτω Ραχούλα που του περνάει το επικοινωνιακό χάρισμα που έχει. Μπροστά στον «δάσκαλο» Κλίντον όμως καταλάβαμε πόσο λίγος είναι. Δεν τόλμησε να ζητήσει μεταφραστή αλλά από την άλλη γιατί δεν μίλησε στα ελληνικά και να έχουν μετάφραση οι άλλοι;
Στην ίδια εκδήλωση και η δεύτερη γκάφα. Μπροστά σε επενδυτές 120 δις δεν μίλησε με σαφήνεια για το όραμά του για τις επενδύσεις. Μπουρδούκλωσε διάφορες ανοησίες, εμφανίστηκε απροετοίμαστος να απαντήσει και να πείσει το κοινό ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα. Αντί να τους πει: «Ελάτε και θα σας μειώσουμε τη φορολογία, θα άρουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια, θα σας στρώσουμε και χαλί», άρχισε τις αριστερές ανοησίες. Για όποιον δυσπιστεί γι’ αυτά που γράφουμε ας ψάξει την παρουσία του Μ. Ρέντσι αμέσως μετά. Είπε αυτά που έπρεπε να πει ένας Ιταλός πρωθυπουργός και καταχειροκροτήθηκε. Ο Αλέξης… ακόμη προσπαθεί να καταλάβει τι του λέει ο Μπιλ.
Τρίτο μέγα λάθος είναι η προσπάθεια να «διεθνοποιήσει» το ελληνικό πρόβλημα μιλώντας για διαφθορά στο παρελθόν, για αδιαφάνεια και για ένα χρέος που όπως υποστήριξε δεν είναι ελληνικό δημιούργημα. Είναι μεγάλο λάθος που βάζει ξανά στο στόχαστρο τη χώρα. Αντί να δώσει όλο του το είναι στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο εσωτερικό, πάει και κατηγορεί ή παρακαλά τους ξένους να μειώσουν το χρέος. Δίνει την εντύπωση ότι για το χρέος δεν φταίνε οι Έλληνες αλλά οι ξένοι. Ότι δεν φταίει η ελληνική φούσκα αλλά ο… νεοφιλελευθερισμός. Δεν φταίει το μεταπολιτευτικό μπάχαλο αλλά οι δανειστές που δανείζουν και θέλουν πίσω τα λεφτά τους. Ποιους νομίζει ότι θα πείσει μ’ αυτά που λέει;
Σε ποιον λες ότι η διεθνής κοινότητα έχει ηθική υποχρέωση να βοηθήσει την Ελλάδα; Στους «καπιταλιστές»; Δεν θα σε ακούσουν καθόλου. Οι επενδυτές, το κεφάλαιο δεν ενδιαφέρεται αν εσύ νομίζεις ότι είσαι η κοιτίδα του πολιτισμού και της Δημοκρατίας. Κανείς δεν σου χρωστάει, εσύ χρωστάς.
Τι να πούμε και για την «συνάντηση» με τον Ομπάμα. Βρέθηκαν για δύο λεπτά όπου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μίλησαν για το Κυπριακό, για την οικονομία, για το προσφυγικό, ο Αλέξης του συνέστησε την Περιστέρα και ο Μπάρακ του είπε για κάτι φίλους του που κάνουν διακοπές στην Ελλάδα. Αν όλα αυτά έγιναν μέσα σε δύο λεπτά η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.
Τραγικό λάθος επίσης όλη η εμφάνιση και οι λόγοι του Τσίπρα που θέλει να εμφανίζεται αντισυμβατικός, χωρίς γραβάτα, χωρίς κανόνες και κυρίως με μια ρητορική που λέει «ήρθα κουφάλες να σας αλλάξω τα φώτα. Θα παίζω τα νταούλια κι εσείς θα χορεύετε». Αμ δεν είναι έτσι Αλέξη. Η καρδιά του καπιταλισμού δεν είναι η… Λαμία και να μας συγχωρέσει η συμπαθής πόλη.
Δεινή ήττα υπέστη η κυβέρνηση και στο θέμα του χρέους. Η ίδια είχε καλλιεργήσει προσδοκίες για συζήτηση με την Λαγκάρντ και διάλογο μέσα στον Οκτώβριο.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν είπε κουβέντα στη συνάντηση με τον Σταθάκη, αντιθέτως φήμες λένε ότι το Ταμείο ζήτησε πρώτα σκληρές μεταρρυθμίσεις και μετά το ξαναβλέπουμε το θέμα, προς το τέλος του χρόνου.
Τραγικές εμφανίσεις και στις συναντήσεις με ξένους ηγέτες όπως ο Ράμα, ο Γκρουέφσκι ή ο Νταβούτογλου. Αστειάκια επιπέδου… Αλάσκας και καμιά σοβαρή προοπτική. Μάλιστα δεινή διπλωματική ήττα υπέστη η χώρα και με τη FYROM που ο ΟΗΕ παρουσίασε ως Μακεδονία. Καλά δεν ήξεραν τίποτε στην Αθήνα για να αντιδράσουν νωρίτερα. Την τελευταία στιγμή το έμαθαν;
Υπάρχουν ένα σωρό ζητήματα που μπορεί κάποιος να αναλύσει για το ταξίδι αυτό. 

Η ουσία είναι ότι ο Τσίπρας και η ομάδα του επέτρεψαν αλλά και συμμετείχαν σε έναν διεθνή διασυρμό της χώρας. Μια παρουσία που κάνει πολύ κακό στην Ελλάδα και που μπορεί το Μαξίμου να μιλά για επιτυχία αλλά ουσιαστικά πρόκειται για ένα αριστερό Βατερλό.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger