Η Τουρκία προετοιμάζεται για μια νέα πρόκληση με την  Ελλάδα, αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ. Συγκεκριμένα με «όχημα» το  τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ» ξεκίνησαν  από χθες τις  θαλάσσιες έρευνες και με την  έκδοση  NAVTEX  δρομολόγησαν την δέσμευση περιοχών στα διεθνή ύδατα του Κεντρικού Αιγαίου.

Οι πληροφορίες για τις προθέσεις των Τούρκων είναι λίγες προς το παρόν, αλλά με δεδομένη την άκρως προκλητική  στάση  τους κατά την πτώση του ελικοπτέρου ΑΒ 212 στην νήσο Κίναρο  και μετά τις προχθεσινές  22 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, υπάρχει σχεδόν η βεβαιότητα στους Έλληνες επιτελείς  για  «επεισόδιο που είναι  στα σκαριά»  .

Η Τουρκία έχει εκδώσει  NAVTEX  με την οποία δεσμεύει το κεντρικό τμήμα του Αιγαίου Πελάγους, από τις 16 έως  τις 28 τον Φεβρουαρίου  2016 με σκοπό την διεξαγωγή έρευνας για  υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου.


Μιλάμε για την   Σκύρο ( αποτελεί την βάση της ελληνικής αεράμυνας)  , την Εύβοια και  τα Ψαρά, όλα σε περιοχές τις οποίες θεωρούν ως  αμφισβητούμενες οι Τούρκοι, όσον αφορά στον τομέα έρευνας και διάσωσης .

Για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια το   τουρκικό ερευνητικό σκάφος , θα  συνοδεύεται  από 2  τουρκικά πολεμικά πλοία και πιθανότατα ( όπως προβλέπουν οι κανόνες)  από ένα  υποβρύχιο .

Στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές, αναφέρουν τα  ρωσικά ΜΜΕ ,  δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις κινήσεις της  Άγκυρας και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ακόμα και μιας ανοιχτής στρατιωτικής αντιπαράθεσης στο Αιγαίο Πέλαγος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η  Τουρκία   έχει εδώ και πολλά χρόνια αμφισβητεί  την ελληνική κυριαρχία πάνω σε μια μεγάλη  περιοχή του Αιγαίου, και εκλαμβάνοντας ως συναίνεση την «σκεπτόμενη» στάση της χώρας μας , παραβιάζει  συνεχώς τον ελληνικό εναέριο χώρο, τα χωρικά ύδατα, πραγματοποιεί  υπερπτήσεις  πάνω από ελληνικά νησιά, και διεξάγει  στρατιωτικές ασκήσεις  σε θαλάσσιες περιοχές  χωρίς την απαιτούμενη άδεια.


Στην πραγματικότητα, η νυν τουρκική ηγεσία εξασκώντας την πάγια  οθωμανική πολιτική της απαιτεί την συνεκμετάλλευση  των υδρογονανθράκων του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου (ξεχνώντας για την ύπαρξη των ελληνικών νησιών), αλλιώς όπως  όλα δείχνουν,  θα προβεί σε πολεμική επιχείρηση  εναντίον της Ελλάδος .

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση  μονομερής  ανακήρυξης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης από την χώρα μας  , η  Άγκυρα θα την θεωρήσει ως casus belli και θα προβεί σε ανάλογες «κινήσεις».

Σε άρθρο από το pentapostagma.gr, με τίτλο: Οι Τούρκοι «εξαφανίζουν» Καστελόριζο απαιτώντας ΑΟΖ έως την Κρήτη και την Κύπρο, αναφέραμε ότι οι  Τούρκοι συνεχίζοντας την «οδό» της συνεχούς προκλητικότητας , του εκφοβισμού και των παράλογων απαιτήσεων , διεκδικούν ΑΟΖ από την Ελλάδα μεταξύ των περιοχών Κρήτης και Κύπρου, σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα το οποίο διαθέτει και χάρτη  .

Τι αιτιάσεις αυτές τις έχουν ενδύσει  μάλιστα  με τον μανδύα των « δίκαιων» νομικών διεκδικήσεων απαιτώντας νομική λύση.

Η Τουρκία θα κινηθεί  «κάποια στιγμή» για όλα αυτά σύμφωνα με τους αναγκαίους νομικούς , πολιτικούς και οι τεχνικούς κανονισμούς «ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙ το νόμιμο μερίδιο του υποβρύχιου πλούτου» των περιοχών αυτών, σύμφωνα  με  Τούρκους  αξιωματούχους και  πρόσφατες δηλώσεις τους.

Εκτιμάται ότι η Άγκυρα θεωρεί ότι η χώρα μας ευρίσκεται σε δεινή θέση λόγω της οικονομικής κρίσης , αλλά η ειδοποιός διαφορά στην «συμπεριφορά της» παρουσιάστηκε από την στιγμή που συμφώνησε με τους Γερμανούς, στον αμυντικό τομέα.

Από εκείνο το σημείο και μετά τα «γεγονότα τρέχουν» με εκπληκτική ταχύτητα.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger