Εξόριστοι από τα εδάφη που ελέγχει η ISIS επιβεβαιώνουν ότι η τρομοκρατική ομάδα παλεύει με τα οικονομικά της.

Αναφέρθηκε αυτή την εβδομάδα ότι η τρομοκρατική ομάδα, ISIS, πρόσφατα έδωσε εντολή τα δολάρια των ΗΠΑ να είναι το νόμιμο νόμισμα στην κατεχόμενη επικράτειά τους.

Από τώρα και στο εξής, το δολάριο ΗΠΑ θα είναι η μόνη μορφή νομίσματος που η ISIS θα δέχεται για πληρωμές φόρων, προστίμων και δημόσιες πληρωμές. Αυτή η πρόσφατη πολιτική είναι πολύ διαφορετική από τα χρυσά και ασημένια νομίσματα που η ISIS πρότεινε πριν από ένα χρόνο.

Το 2014, ο τζιχαντιστική ομάδα ανακοίνωσε ότι θα κόψει το δικό της ισλαμικό δηνάριο, αλλά τώρα φαίνεται ότι επιστρέφουν στη στήριξη του αμερικανικού νομίσματος.

Μόλις πριν από λίγους μήνες, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε έξι ύποπτα μέλη της ISIS ενώ έκοβαν κέρματα, αλλά τίποτα περισσότερο δεν αναφέρθηκε σχετικά με το σχέδιο από τότε.

Φήμες κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης ότι αυτή η μετατόπιση στην οικονομική στρατηγική οφείλεται στο γεγονός ότι το καθεστώς της ISIS αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα και ότι η κάποτε αφθονία των χρημάτων του, τώρα φθίνει.

Η Λίζα Μονακό, σύμβουλος αντιτρομοκρατίας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, φρόντισε ο στρατός των ΗΠΑ και το καθεστώς Ομπάμα να πάρει τα εύσημα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ISIS.

«Βλέπουμε τις προσπάθειές μας να έχουν κάποια επίδραση στις οικονομικές τους ροές. Και είναι δύσκολο να καταλάβετε το πόσο πολύ λόγω των διαφορετικών παράνομων τρόπων με τους οποίους χειρίζονται τα οικονομικά τους, αλλά έχετε δει τις προσπάθειες που κάνει ο στρατός μας για να καταστρέψει χώρους αποθήκευσης μετρητών και νομίζω ότι είναι ελπίδα και προσδοκία μας ότι θα έχει αποδεδειγμένα αποτελέσματα. Σε τι τάξη μεγέθους, νομίζω ότι είναι δύσκολο να πει κανείς», είπε Μονακό.

Η Ρωσία παίρνει επίσης τα εύσημα για την πτώση των εσόδων. Σύμφωνα με το AP, «ο υπουργός Σεργκέι Shoigu ανέφερε στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή, ότι τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη κατέστρεψαν 15 διυλιστήρια και αποθήκες πετρελαίου στη Συρία και 525 φορτηγά που μεταφέρουν πετρέλαιο κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών αυτής της εβδομάδας. Είπε ότι αυτό στέρησε από το Ισλαμικό Κράτος $ 1.5 εκατομμύρια σε καθημερινά έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου».

Όποιος και αν είναι ο λόγος, εξόριστοι από τις περιοχές που ελέγχει η ISIS έχουν επιβεβαιώσει ότι η ομάδα αγωνίζεται οικονομικά και έχει βιώσει μια σοβαρή πτώση στο ηθικό. «Μπορείτε να αισθανθείτε την απογοήτευση, το ηθικό τους είναι πεσμένο», είπε ένας κάτοικος στους δημοσιογράφους.

Ένας κάτοικος της πόλης της Φαλούτζα στο Ιράκ δήλωσε στην εφημερίδα New York Times ότι οι μαχητές της ISIS που έβγαζαν κάποτε $ 400 το μήνα δεν πληρώνονται καθόλου και το συσσίτιο τους έχει κοπεί σε δύο γεύματα την ημέρα.


ΠΗΓΗ


Δημοσίευση σχολίου

Blogger