“Έρχονται οι Αμερικανοί”! Που; Στο Αιγαίο! Όχι ότι είχαν φυγει ποτέ και γι΄ αυτό πιο ορθό είναι να πούμε ότι αναβαθμίζουν ξανά την παρουσία τους στην περιοχή του Αιγαίου,με αφορμή το προσφυγικό. Προφανώς όμως δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος που έχουν την πρόθεση να εμπλακούν περισσότερο στο Αιγαίο.

Η πληροφόρηση που έχει φθάσει στην Αθήνα προέρχεται από το ΝΑΤΟ και από πολύ καλή και επίσημη η οποία ενημέρωσε την ελληνική πλευρά ότι οι ΗΠΑ:

•Σχεδιάζουν την αποστολή ενός τουλάχιστον πλοίου στο Αιγαίο για το προσφυγικό θέμα.

•Θα προτείνουν την αποστολή εξειδικευμένου προσωπικού της Ακτοφυλακής τους στην περιοχή. Το σχέδιο προβλέπει να επιβαίνουν οι Αμερικανοί σε σκάφη της ελληνικής και τουρκικής Ακτοφυλακής ώστε “να βοηθήσουν στην συνεργασία των δύο πλευρών”. Να κανουν τον διαιτητή δηλαδή.Κάτι που η Αθήνα δείχνει να επιθυμεί, όχι όμως και η Τουρκία.

•Ανάμεσα στ΄ άλλα προτάθηκε και η αποστολή τεχνολιγικού εξοπλισμού. Για παράδειγμα οι Αμερικανοί έχουν πει ότι μπορούν να στείλουν αερόστατα τα οποία θα “δέσουν” σε νησιά του Αιγαιου και θα μεταδίδουν μέσω των συστημάτων που διαθέτουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο,ώστε να ελέγχονται καλύτερα οι προσφυγικές ροές.

Οι ΗΠΑ εμφανίζονται θετικές στο να “ανοιξουν” οι περιπολίες και σε άλλες περιοχές του Αιγαίου που θα περιλαμβάνουν τη Σάμο ,την Ικαρία αλλά και τα Δωδεκάνησα.Τουλάχιστον αυτό λένε σε Έλληνες αξιωματούχους τους οποίους ενημέρωσαν στις Βρυξέλλες. Η ενημέρωση αυτή έχει μεταφερθεί εγγράφως στην ελληνική κυβέρνηση.

Η Αθήνα στη συγκεκριμένη συγκυρία επιθυμεί όλα αυτά να γίνουν πραγματικότητα. Δεν είναι καθόλου βέβαιη ότι η Τουρκία έχει την ίδια άποψη. Το να επιβληθεί “αμερικανική διαιτησία” στο Αιγαίο δεν εξυπηρετεί την Άγκυρα.Είμαστε βέβαιοι ότι εξυπηρετεί εμάς θα πείτε; Με την ένταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα φαίνεται ότι είμαστε ανοιχτοί σε κάθε είδους “προστασία”.

Το περιεχόμενο της ενημέρωσης που έχει φθάσει στην Αθήνα για τις αμερικανικές προθέσεις,επιβεβαιώνεται και από άλλες κινήσεις των ΗΠΑ. Όπως μεταδίδεται από την ιστοσελίδα του έμπειρου Έλληνα ανταποκριτή στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου “παρέμβαση στο υψηλότερο επίπεδο επιχείρησε να κάνει ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα για να βοηθήσει την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, την επόμενη Κυριακή, 23 Απριλίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα βρεθεί στο Αννόβερο της Γερμανίας, όπου θα έχει μία συνάντηση με την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, κατά την οποία ένα από τα πιο βασικά θέματα συζήτησης θα είναι η Ελλάδα και τα προβλήματα που την ταλανίζουν: Η οικονομική και η προσφυγική κρίση. Σύμφωνα με τον ανώτερο διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Charles Kypchan, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους με τον αναπληρωτή σύμβουλο ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μπεν Ρόουντς, σε αυτή τη συνάντηση θα τεθεί το προσφυγικό ζήτημα και το ελληνικό πρόγραμμα, που οι Αμερικανοί επιμένουν ότι για να γίνει βιώσιμο θα πρέπει να περιλαμβάνει και ελάφρυνση του χρέους. Συγκεκριμένα, ο κ. Kypchan δήλωσε ότι θα συζητηθεί ξεχωριστά η συνεργασία των δύο χωρών με την Ελλάδα, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωμίζεται υπερβολικό βάρος, και θεωρεί ότι θα πρέπει να τη βοηθήσουν στη διαχείριση και τη φιλοξενία των μεταναστών που βρίσκονται στην χώρα. Αλλά και γενικότερα, να εστιάσουν στο σχεδιασμό ενός βιώσιμου σχεδίου για την Ελληνική οικονομία”.

]
Militaire.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger