Διαφωνίες στο κόμμα και την Βουλή- Χριστοδουλοπούλου: Όχι στη συμφωνία ΕΕ με Τουρκία-  Κατριβάνου: Να μην διώχνουμε κανέναν - Σπίτια και πλήρη εργασιακά δικαιώματα ζητά η ομάδα των «53» στην οποία συμμετέχει ο Τσακαλώτος

Την πολιτική των ανοικτών συνόρων υπερασπίστηκε η κυρία Βασιλική Κατριβάνου στην επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο για το προσφυγικό εγκαινιάζοντας τις δημόσιες διαφοροποιήσεις των μελών της πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνεί έντονα με την πρόσφατη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.

Η βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος αμφισβήτησε ευθέως πέντε βασικά σημεία του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι καταστρατηγείται η συνθήκη της Γενεύης και καταπατώνται ανθρώπινα δικαιώματα. Η ίδια στην ουσία ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα να αποσύρει τις επίμαχες ρυθμίσεις προκειμένου να μην επαναπροωθείται κανείς στην Τουρκία ακόμα και αν είναι παράτυπος μετανάστης.

«Θα ανακόπτουμε πρόσφυγες και θα επαναπροωθούμε πρόσφυγες στην Τουρκία. Πρέπει να αντισταθούμε με όπλα μας την Συνταγματική και διεθνή νομιμότητα. Πρέπει να τους υποδεχθούμε όλους όπως ήδη έχουμε κάνει εως τώρα και γι αυτό είμαστε υπερήφανοι ως ΣΥΡΙΖΑ». Σε άλλο σημείο δε, κατήγγειλε την ρύθμιση που προβλέπει ότι τα κέντρα – κλειστού και ανοικτού τύπου – κράτησης θα φυλάσσονται από ιδιωτικές εταιρίες λέγοντας ότι «γνωρίζουμε ότι οι σεκιουριτάδες είναι ως επι το πλείστον χρυσαυγίτες».

Νωρίτερα και η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου προχώρησε σε μια αμφίσημη δήλωση λέγοντας πως όποιος διαφωνεί με τις διατάξεις που αφορούν στην συμφωνία μπορεί να διαφοροποιηθεί. Ειδικότερα, η κυρία Κατριβάνου υποστήριξε ότι οι διατάξεις του νομοσχέδιου που αφορούν στην υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας αποτελούν «παραφωνία».

Εξήγησε ότι «το νομοσχέδιο προβλέπει ότι σε έκτακτες περιπτώσεις μεγάλων ροών και άρα μεγαλύτερου αριθμού αιτημάτων ασύλου η εξέταση θα γίνεται ταχύρυθμα εντός 14 ημερών. Δεν θα λειτουργήσει. Τα άσυλα θα εξετάζονται επιφανειακά και θα επιστρέφεται αυτός ο κόσμος στην Τουρκία και αυτό δεν πρέπει να συμβεί» για να προτείνει « Όταν έχουμε μεγάλες ροές δεν πρέπει να μειώνουμε το χρόνο αλλά να τον αυξάνουμε. Παρακαλώ λοιπόν τον υπουργό να αντιμετωπίσει το πρόβλημα».

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «η φύλαξη των ανοικτών δομών ανατίθεται σε ιδιωτικές εταιρείες. Αρνητικό. Οι σεκιουριτάδες ως επι το πλείστον είναι χρυσαυγίτες. Σε αυτούς θα αναθέσουμε την φύλαξη ανοικτών και κλειστών κέντρων;».  Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία δεν πληροί κανένα όρο για να θεωρηθεί ασφαλής χώρα. Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα και δεν πρέπει να θεωρηθεί τέτοια. Δεν πρέπει να αφήσουμε να επιστρέψουν εκεί πρόσφυγες αιτούντες διεθνούς προστασίας». Προχώρησε λέγοντας ότι «για να λειτουργήσει το νομοσχέδιο θέλουμε εξειδικευμένο προσωπικό σε ικανοποιητικό αριθμό. Κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, νομικούς κλπ Στα χοτ σποτς πρέπει να υπάρχει πρόσβαση κοινωνίας και φορέων».  Τόνισε τέλος πως «για τη συμφωνία ΕΕ Τουρκίας οι διεθνείς οργανισμοί λένε ότι είναι μέγιστο πισωγύρισμα γιατί ανατρέπεται η συνθήκη της Γενεύης…».

Νωρίτερα η κυρία Χριστοδουλοπούλου εξήγησε ότι η πλειοψηφία των διατάξεων του συζητούμενου νομοσχεδίου αφορούν σε ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας και μόλις «3-4 διατάξεις έρχονται για την υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «Μας ανησυχεί αν πράγματι θα μπορέσουμε εως την 4η Απριλίου να εφαρμόσουμε αυτή τη συμφωνία. Είχαμε πει ότι η η συμφωνία θα έχει δυσκολίες στην εφαρμογή της. Φοβάμαι μήπως στο στάδιο προσαρμογής καταπατηθούν δικαιώματα. Αυτή την ανησυχία εκφράζω». Σημείωσε τέλος ότι « Κατά τα άλλα η οδηγία αξίζει να ψηφιστεί από όλους. Σε ζητήματα που ορισμένοι έχουν διαφωνίες για τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας μπορούν αν γίνουν διαφοροποιήσεις».

Διαβάστε το ρεπορτάζ για το κείμενο της ομάδας των 53

Επίσης, κριτική σε σειρά ζητημάτων έθεσε η κυρία Νίνα Κασιμάτη απο διαφορετική βέβαια σκοπιά από εκείνη της ομάδας των «53» μιας και προέρχεται απο το σοσιαλιστικό, πατριωτικό χώρο.   Η βουλευτής πρότεινε να αναδιοργανωθεί αντί να καταργηθεί και επανασυσταθεί η υπάρχουσα υπηρεσία πρώτης υποδοχής προκειμένου η διαδικασία να ολοκληρωθεί συντομότερα. Εξήγησε ότι με βάση τις προωθούμενες διατάξεις για τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης προβλέπεται υβριδικό σχήμα διοίκησης με πολιτικό και αστυνομικό διοικητή με αποτέλεσμα να περιπλέκονται οι αρμοδιότητες και εν τέλει να υπάρχει κίνδυνος «ακυβερνησίας». 

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, το υπουργείο μελετά την διόρθωση της πρόβλεψης ώστε αντί συνεργασίας μεταξύ των δύο προσώπων να προβλέπεται με σαφήνεια πως η διοίκηση ανήκει στον πολιτικό υπάλληλο. Τέλος, η κυρία Κασιμάτη αναρωτήθηκε αν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί αφορούν και την στελέχωση των νέων δομών καθώς υπάρχει ο κίνδυνος από τις εκατοντάδες θέσεις που προβλέπονται να στελεχωθούν οι ελάχιστες.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger