Σε μια απορία που έχει δημιουργηθεί και στο παρελθόν για ένα «κενό» στη ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ, που γιορτάζει σήμερα τα 90α γενέθλια της, επιχειρεί να απαντήσει η εφημερίδα Mirror, θεωρώντας ότι η απάντηση που δίνει στο ζήτημα, «είναι η λογική εξήγηση».   

Το ερώτημα είναι «γιατί η βασίλισσα που έχει ταξιδέψει στην μακρά βασιλική της θητεία 196 χώρες, δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα, πατρίδα του συζύγου της Φίλιππου;».

Για να δώσει απαντήσεις, καλείται ο ιστορικός, ειδικευμένος στη βασιλεία,  Hugo Vickers ο οποίος πιστεύει ότι ο «σνομπισμός» της Ελισάβετ προς την Ελλάδα έχει να κάνει με την κακή μοίρα και κατάληξη του βασιλικού θεσμού στη χώρα-μια κατάληξη που επηρέασε και τον Φίλιππο. 

«Το 1922, όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν μωρό, η οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα μετά την ήττα  του ελληνο-τουρκικού πολέμου.  Η οικογένεια εξορίστηκε και κατέφυγε στη Γαλλία, όπου άλλαξαν το επώνυμό τους σε Mountbatten», λέει ο ιστορικός. 

  Σύμφωνα με τον ίδιο ο Φίλιππος δεν συμπαθεί την Ελλάδα γιατί «οδήγησαν σε δίκη τον πατέρα του (Πρίγκιπας Ανδρέας) και παραλίγο να οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα για τις ευθύνες του στη Μικρασιατική Καταστροφή. Είχε επισκεφθεί την Ελλάδα το 1950, μετά από πρόσκληση του βασιλιά Παύλου αλλά αυτό ήταν πριν η Ελισάβετ γίνει βασίλισσα. Ο Vickers πιστεύει ότι έτσι κι αλλιώς  η βασίλισσα δεν θα λάβει ποτέ πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.


www.lifo.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger