Κανείς δεν υστερεί πατριωτισμού και όλοι πρέπει να αποφασίσουμε κάποια στιγμή ότι αν δεν ενώσουμε δυνάμεις, οι κίνδυνοι οριστικής διχοτόμησης είναι υπαρκτοί, τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Οι κίνδυνοι να χάσουμε πατρίδες είναι στους σχεδιασμούς ξένων κέντρων, σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτή την ώρα προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε το διεθνή παράγοντα, την ΕΕ, τις συγκυρίες όπως είναι ο φυσικός πλούτος και την πρόθεση της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ. “Θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα της επιστροφής στις πατρογονικές εστίες. Είναι ακριβώς αυτή η έντονη επιθυμία του συνόλου του κυπριακού λαού, του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων που υπαγορεύει να εντατικοποιήσουμε το διάλογο αξιοποιώντας συγκυρίες. Κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης,” σημείωσε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που αξιοποιούμε ενεργά την παρουσία μας στην Ευρώπη, την ιδιότητα μας ως κράτος μέλος της ΕΕ, αξιοποιώντας ταυτόχρονα και την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου που η Κύπρος διαδραματίζει όχι μόνο σε μια ταραχώδη περιοχή, αλλά και ως μια δύναμη η οποία μπορεί μέσα από την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου να δημιουργήσει προοπτικές ειρήνης στην περιοχή, αλλά και να αποτελέσει την ενεργειακή πηγή για την ΕΕ, την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Καταβάλλουμε, συνέχισε, “προσπάθειες έτσι ώστε να επικρατήσουν βασικές αρχές και αξίες. Ακούω με πολλή προσοχή τις ανησυχίες των πολιτικών δυνάμεων, τις ανησυχίες του λαού μας.” “Αυτό που θέλω να διαμηνύσω είναι ένα: δεν υστερεί κανένας πατριωτισμού σε αυτή τη χώρα. Και θέλω να πιστωθούμε όλοι και να αποφασίσουμε κάποια στιγμή όλοι ότι αν δεν ενώσουμε δυνάμεις, οι κίνδυνοι οριστικής διχοτόμησης είναι υπαρκτοί. Οι κίνδυνοι να χάσουμε πατρίδες είναι στους σχεδιασμούς κάποιων – όχι Ελληνοκυπρίων προς Θεού – αλλά ξένων κέντρων.
Γι’ αυτό και επιβάλλεται να εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλον και να δούμε τα όσα έχουν κατά καιρούς αποφασιστεί από τις εκάστοτε ηγεσίες,” υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Λέγοντας ότι από κανέναν Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έλειπε ο πατριωτισμός, υπέδειξε ότι είναι η τουρκική αδιαλλαξία που δεν επέτρεπε τη λύση.

Αυτή την ώρα, είπε, “προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε το διεθνή παράγοντα, την ΕΕ, τις συγκυρίες όπως είναι ο φυσικός πλούτος και την πρόθεση της Τουρκίας, αν όντως είναι ειλικρινής, να ενταχθεί στην ΕΕ. Να αξιοποιήσουμε όλους εκείνους που εμπλέκονται έτσι ώστε να επιτύχουμε το συντομότερο δυνατόν την ανατροπή όσων σχεδιάζονται από άλλους.” Καταλήγοντας είπε ότι “εάν κατορθώσαμε να επιβιώσουμε είναι διότι οπωσδήποτε παραμείναμε στις δύσκολες ώρες ενωμένοι παρά τις διαφωνίες μας, αλλά και επειδή ποτέ δεν ξεχάσαμε την καταγωγή μας, την εθνική μας καταγωγή.Ας ευχηθούμε ότι στα 86α γενέθλια του Σωματείου θα μπορούμε να είμαστε στο Καλλιμάρμαρο Μόρφου.” Αναφερόμενος στο Σωματείο, είπε ότι ο Διγενής ήταν το σύμβολο των Μορφιτών, παρέμεινε το σύμβολο των Μορφιτών και, βεβαίως, και το σύμβολο του αγώνα για επιστροφή.
Εξάλλου, ανακάλεσε στη μνήμη του τα πρώτα μαθητικά του χρόνια στο Γυμνάσιο, διαμένοντας τότε στον Ξερό, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε τότε στη Λεύκα και – όπως είπε – “Συνεπώς, έχω κάθε λόγο να νιώθω ιδιαίτερους δεσμούς που μετουσιώνονται σε μια αποφασιστικότητα να στηρίξουμε την επιβίωση του Σωματείου” την οποία πρέπει να στηρίξουμε μέχρι τουλάχιστον να φτάσουμε στην πολυπόθητη λύση που θα μας επιτρέψει να ξαναπάμε πίσω στο Καλλιμάρμαρο. Σε αυτά τα πλαίσια, ανέφερε, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ρυθμίστηκε το θέμα της μακροχρόνιας μίσθωσης για να μπορεί να αναδιαρθρώσετε δάνειο προς το Συνεργατισμό, και ο ΚΟΑ με χρήματα του κράτους έχει αναβαθμίσει και ανακατανέμει την εισφορά προς τα προσφυγικά μας σωματεία διότι θέλουμε να τα κρατήσουμε ζωντανά. ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger