Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, που έχει «μακρά φιλική σχέση» με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσιντζερ, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του στην προεδρική κατοικία στο Novo-Ogaryovo, στα περίχωρα της Μόσχας.

Ο Πούτιν έχει δηλώσει πως η Ρωσία «δίνει πάντοτε σημασία στις απόψεις του Κίσιντζερ» και τον είχε αποκαλέσει «παγκόσμιας κλάσης πολιτικό»Όπως ανακοινώθηκε από τον προεδρικό εκπρόσωπο Ντιμίτρι Πεσκόφ, η συνάντηση αποτελεί μέρος της συνέχειας ενός «φιλικού διαλόγου ανάμεσα στον πρόεδρο Πούτιν και στον Χένρι Κίσιντζερ, που διατηρούν μακροχρόνια φιλική σχέση.

O προεδρικός εκπρόσωπος είπε ακόμη «ότι βρίσκονται σε συχνή επικοινωνία και ο Κίσιντζερ είχε ως τώρα δέκα και πλέον συναντήσεις με τον πρόεδρο», κατά τις οποίες ο Πούτιν «δίνει σημασία στην ανταλλαγή απόψεων σε διεθνή ζητήματα».

Όταν ο Κίσιντζερ είχε πάλι επισκεφθεί τη Μόσχα στα 2013 ο Πούτιν είχε πει πως η Ρωσία «δίνει πάντοτε σημασία στις απόψεις του Κίσιντζερ» και τον είχε αποκαλέσει «παγκόσμιας κλάσης πολιτικό».



Ο Κίσιντζερ (γεννημένος το 1923), που είχε διατελέσει προεδρικός σύμβουλος για θέματα ασφάλειας και επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαδοχικά επί κυβερνήσεων προεδρίας Νίξον και κατόπιν Φορντ (1969-1975), από τους θαυμαστές του θεωρείται ο πρωτοπόρος στην εφαρμογή της πολιτικής «ύφεσης με την ΕΣΣΔ», ενώ για την διαπραγμάτευσή του για τον τερματισμό του πολέμου στο Βιετνάμ έχει τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης (σ.σ.: και είχε προκληθεί σάλος επειδή δύο μέλη της επιτροπής παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας).

Για πολλούς ωστόσο, κυρίως μέλη οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόρους, ο Κίσιντζερ θα πρέπει να παραπεμφθεί για εγκλήματα πολέμου, ενώ οι Έλληνες γνωρίζουν πως είναι ο κύριος υπεύθυνος για την τραγωδία της Κύπρου.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger