Με μια κίνηση που προκάλεσε νέο «εγκεφαλικό» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μπρετ ΜακΓκούργκ (Brett McGurk), ειδικός προεδρικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον Διεθνή Συνασπισμό που μάχεται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, επισκέφτηκε την πόλη Κόμπανι στο συριακό Κουρδιστάν (Ροζάβα).

Ο αντιπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα συναντήθηκε με τον Σαλίχ Μουσλίμ, τον ηγέτη των Κούρδων της Συρίας και συμπρόεδρο του σοσιαλιστικού κόμματος PYD (μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς), για να συζητήσουν την επίθεση για την απελευθέρωση της πόλης Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος.
Η Ράκα είναι η ντε φάκτο «πρωτεύουσα» των τζιχαντιστών στη Συρία και οι Αμερικανοί «πιέζουν» τους Κούρδους και τους Άραβες συμμάχους τους, που από κοινού έχουν συστήσει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) να την ανακαταλάβουν.
Βεβαίως μια πολεμική επιχείριση απελευθέρωσης της Ράκα, η οποία είναι μια κυρίως αραβική πόλη με έντονο μειονοτικό χριστιανικό στοιχείο, θα στοίχιζε μεγάλες απώλειες στους Κούρδους, για αυτό και η κουρδική πλευρά επιδιώκει αφενός μεν τη δέσμευση των ΗΠΑ ότι θα τους υποστηρίξουν δυναμικά με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και οπλισμό, αφετέρου οι Κούρδοι επιθυμούν να καταλάβουν και τις πόλεις Τζαραμπλούς και Μανμπίτζ στη βορειοδυτική Συρία, στην επαρχία του Χαλεπιού, οι οποίες επίσης κατέχονται από το Ισλαμικό Κράτος και δεν μπορούν διότι η Τουρκία βάζει «βέτο» για αυτές τις πόλεις στις ΗΠΑ.



Όπως βλέπετε και στον χάρτη, με κίτρινο χρώμα είναι τα εδάφη που ελέγχουν οι Κούρδοι, με μαύρο το Ισλαμικό Κράτος, με κόκκινο η κυβέρνηση και με πράσινο η Αλ Κάιντα και οι σύμμαχοί της «μετριοπαθείς» μισθοφόροι του Ερντογάν και της Σαουδικής Αραβίας, δηλαδή ο περιβόητος Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA).
Οι Κούρδοι θέλουν να καταλάβουν τις πόλεις Τζαραμπλούς και Μανμπίτζ αφενός μεν γιατί έχουν κουρδικό πληθυσμό, αφετέρου διότι επιθυμούν να προελάσουν δυτικά του Ευφράτη για να ενώσουν τα εδάφη τους με το κουρδικό καντόνι της Εφρίν, βορειοδυτικά.
Επίσης με την κατάληψη αυτών των δύο πόλεων αποκόπτεται εντελώς ο ανεφοδιασμός της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από την Τουρκία.
Οι Τούρκοι δεν θέλουν με τίποτα οι περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος δυτικά του Ευφράτη να περιέλθουν σε κουρδική διοίκηση, διότι τότε όλα τα νότια σύνορα της Τουρκίας θα είναι σύνορα με τους Κούρδους της Συρίας και η Τουρκία φοβάται ότι αυτό θα είναι η αρχή της διχοτόμησής της.
Οι Τούρκοι μάλιστα έβαλαν τους μισθοφόρους τους «μετριοπαθείς» ισλαμιστές και την Αλ Κάιντα να επιτεθούν στο Ισλαμικό Κράτος, είναι η μικρή πρασινάδα κοντά στα τουρκικά σύνορα, ώστε να καταλάβουν εκείνοι την περιοχή για λογαριασμό της, ωστόσο, οι ισλαμιστές μισθοφόροι δεν έχουν καταφέρει τίποτα, αντιθέτως έχασαν και αρκετά εδάφη που κατείχαν στην περιοχή πριν επιτεθούν στο Ισλαμικό Κράτος.
Οι Κούρδοι, λοιπόν, διεκδικούν αντάλλαγμα την Τζαραμπλούς και τη Μανμπίτζ για τη θυσία που τους ζητάνε οι ΗΠΑ να κάνουν στη Ράκα.
Για αυτό και οι διαπραγματεύσεις είναι έντονες.
Να σημειωθεί εδώ ότι ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, διέψευσε ότι Μπρετ ΜακΓκούργκ επισκέφτηκε την Κόμπανι την Τετάρτη, ωστόσο στα χέρια του TRIBUNE ήρθε φωτογραφία του Αμερικανού αξιωματούχου από την Κόμπανι (κεντρική φωτο), δίχως όμως να μπορούμε να διασταυρώσουμε εάν είναι από την τελευταία φημολογούμενη επίσκεψή του ή από την προηγούμενη πριν 4 μήνες.
Σημαντική επίσης είναι η πληροφορία που μαθαίνουμε ότι οι Αμερικανοί μάλλον συμφώνησαν να πάρουν οι Κούρδοι τις πόλεις Μανμπίτζ και Τζαραμπλούς, ως αντάλλαγμα για την εκστρατεία τους προς τη Ράκα.
Εάν επιβεβαιωθεί ότι οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως στους Κούρδους να προελάσουν δυτικά του Ευφράτη, σημαίνει ότι την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την έχουν «τελειωμένη».


tribune.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger