Η Ελλάδα… παγώνει τις συνομιλίες για τον αγωγό «Ποσειδώνα» εν μέσω ρωσοτουρκικού αδιεξόδου.
Η Αθήνα, ενόψει και της επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα, δεν σκοπεύει να προωθήσει τις συνομιλίες για την κατασκευή του αγωγού «Ποσειδών», project το οποίο υποστηρίζεται από τη Ρωσία. Μετά την υπογραφή συμφωνίας για τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου, η χώρα μας «παγώνει» τις εξελίξεις αφού ο ρωσικός αγωγός θεωρείται άμεσος ανταγωνιστής του υποστηριζόμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, TAP.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται στην Αθήνα στις 28 Μαΐου. Και μέχρι τώρα φαινόταν πως τα θέματα ενέργειας (συμπεριλαμβανομένου του «Ποσειδώνα» θα βρίσκονταν ψηλά στην ατζέντα του. Ωστόσο, οι εξελίξεις αλλάζουν τα δεδομένα με διπλωματικές πηγές προσκείμενες στο θέμα να αναφέρουν «ότι θα υπάρξει μια συζήτηση για την ενέργεια, αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα».
Και εξήγησαν το γαιτί: «Λαμβάνοντας υπόψη τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, καμία συζήτηση για θέματα ενέργειας δεν θα μπορούσε να σημειώσει πρόοδο».
Πράγματι, μετά την κατάρριψη του ρωσικού τζετ στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας στις 24 Νοεμβρίου 2015, οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά, και το έργο «Turkish Stream» που θα μετέφερ το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας στο ευρωπαϊκό έδαφος της Τουρκίας αναβλήθηκε.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ «ΠΟΣΕΙΔΩΝ»
Το Έργο «Ποσειδών» είναι ένας νέος υποθαλάσσιος αγωγός που θα συνέδεε το Ελληνικό και το Ιταλικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου.
– Με το έργο διασύνδεσης Ελλάδα-Ιταλίας «Ποσειδών», θα ολοκληρωνόταν ,ο Διασυνδετήριος αγωγός Τουρκίας Ελλάδας Ιταλίας,(Interconnector Turkey-Greece-Italy, συνοπτικά «ITGI»), επιτρέποντας την εισαγωγή φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα και την Μέση Ανατολή στην Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη.
– Ο ελληνοϊταλικός αγωγός «Ποσειδών» σχεδιάστηκε για να μεταφέρει πάνω από 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο, ξεκινώντας από το 2015, ώστε να συνεισφέρει στην ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των Ευρωπαϊκών ενεργειακών προμηθειών.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου
Blogger Facebook