Τα σχέδιά του για τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με τη Γεωργία και την Τουρκία ανακοίνωσε την Κυριακή το Αζερμπαϊτζάν, σχέδια που αναμένεται να δημιουργήσουν ένταση με τη γειτονική Αρμενία, μία ημέρα πριν από τις συνομιλίες στη Βιέννη για την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι αρμενικός θύλακας (με κόκκινο χρώμα στον χάρτη) μέσα στο Αζερμπαϊτζάν και ελέγχεται από Αρμένιους αποσχιστές.

Τον Απρίλιο, σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και σε Αρμένιους είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες στρατιώτες.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του Απριλίου παραβιάζεται καθημερινά, όπως ισχυρίζονται κάτοικοι της περιοχής.

«Για την αύξηση των δυνατοτήτων μάχης και της στρατιωτικής ετοιμότητας του Αζερμπαϊτζάν, Τουρκίας και Γεωργίας, θεωρήσαμε ότι αξίζει τον κόπο να προχωρήσουμε στη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων», δήλωσε ο Αζέρος υπουργός Άμυνας, Ζακίρ Γκαζάνοφ.

Ο κ, Γκαζάνοφ δεν διευκρίνισε πότε θα διεξαχθούν οι στρατιωτικές ασκήσεις.

Να σημειωθεί εδώ ότι η Αρμενία τελεί υπό την γενναιόδωρη και ισχυρή προστασία της Ρωσίας και περαιτέρω ανάμιξη της Τουρκίας στο θέμα του Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο ρωσοτουρκικό πόλεμο.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger