Με τους τελευταίους ψηφοφόρους να σπεύδουν στα εκλογικά κέντρα καθώς έχει μείνει μονάχα μια ώρα μέχρι να κλείσουν οι κάλπες για το δημοψήφισμα στην Βρετανία το αποτέλεσμα δείχνει να έχει κριθεί.

Διαρροές από τα exit polls, δίνουν μια διαφορά που θα κυμανθεί μεταξύ των 4 και των 8 μονάδων.

Ειδικά στα κέντρα που ψηφίζουν έγχρωμοι, αραβικής καταγωγής, μετανάστες από την Α.Ευρώπη, από τις χώρες της Κοινοπολιτείας κλπ., που αθροιστικά υπερβαίνουν τα 5 εκατ. ψηφοφόρους, η διαφορά είναι 90-10 υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και αυτή η διαφορά φαίνεται ότι θα κρίνει το αποτέλεσμα.

Στην Σκωτία, επίσης η διαφορά είναι 70-30 υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της νότια Αγγλίας οι γηγενείς Βρετανοί ψηφίζουν 55-45 υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, αλλά δεν αρκούν.

Κατά κάποιο τρόπο οι πρώην αποικίες παίρνουν την εκδικησή τους και χαράσσουν ένα διαφορετικό μέλλον από αυτό που θέλει η πλειοψηφία των γηγενών...

Σύμφωνα με μία τελευταία δημοσκόπηση, προηγείται 10 μονάδες έναντι του Brexit.

Ανάλογες ενδείξεις, υπέρ της παραμονής, υπάρχουν και από την αντίδραση των αγορών, με τη στερλίνα να ενισχύεται σημαντικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν και στο τέλος έχασε μέρος του κέρδους της. Το ίδιο και οι μετοχές στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. 

Παρόλα αυτά, οι αναλυτές εξακολουθούν να τονίζουν ότι το ποσοστό της προσέλευσης θα είναι κρίσιμο για το τελικό αποτέλεσμα, επισημαίνοντας ότι όσο μικρότερη είναι η προσέλευση τόσο περισσότερο θεωρείται ότι ενισχύεται το Brexit.

Οι Βρετανοί αποφάσισαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους να παραχωρήσουν οικειοθελώς μέρος της εθνικής κυριαρχίας τους.

Υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσαν ότι σκόπευαν να ψηφίσουν στο σημερινό δημοψήφισμα οι νέοι ψηφοφόροι στην Αγγλία σε ποσοστό 61,6%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας που είδε το «φως» της δημοσιότητας το βράδυ της Πέμπτης, λίγα μόνο λεπτά προτού κλείσουν οι κάλπες.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Οξφόρδης και του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και διεξήχθη από τις αρχές Μαρτίου έως τον Ιούνιο.

Σε αυτή συμμετείχαν συνολικά 7.444 Βρετανοί κάτω από την ηλικία των 40 ετών.

Σχεδόν απόλυτα βέβαιοι για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ εμφανίστηκαν οι επενδυτές στη Wall Street, προχωρώντας σε αθρόες αγορές μετοχών και οδηγώντας τον Dow Jones άνω του ψυχολογικού ορίου των 18.000 μονάδων.

Οι μετοχές χρηματοοικονομικών ομίλων ήταν αυτές που οδήγησαν το ράλι στη Wall Street, με τα ETFs Bank και Regional Bank να ενισχύονται άνω του 2,5%, ενώ ανάλογα ποσοστιαία κέρδη εμφάνισε και ο τίτλος της Goldman Sachs.

Αποτέλεσμα, ο Dow Jones να ενισχυθεί κατά 230 μονάδες ή 1,29% και να κλείσει στο επίπεδο των 18.011 μονάδων. Ο S&P 500 κατόρθωσε να διατηρηθεί υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2.100 μονάδων, φθάνοντας στις 2.113 μονάδες με κέρδη 1,34%, όντας κατά 1,5% χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό του, το οποίο είχε αγγίξει τον Μάιο του 2015.

Σε διαδικασία ράλι και η υψηλή τεχνολογία, με τον Nasdaq να ενισχύεται 1,59% και να κλείνει στις 4.910 μονάδες.

«Νομίζω ότι η αγορά ψήφισε. Είναι φανερό ότι θεωρούν πως το Bremain θα επικρατήσει. Ταυτόχρονα χρησιμοποιούν μία κλασσική επενδυτική τακτική: αγόρασε στη φήμη και πούλα στην είδηση» υποστήριξε ο Adam Sarhan, επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Sarhan Capital.
loading...

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger