Η Βρετανία στην κόψη του ξυραφιού. Η 23η Ιουνίου θα περάσει στην ιστορία (της Βρετανίας και της Ευρώπης) ως η μέρα που οι ίδιοι οι Βρετανοί αποφάσισαν για το μέλλον τους.


Για το ευρωπαϊκό μέλλον τους. Είναι η μέρα του ιστορικού δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;» είναι το ερώτημα που τίθεται στο ψηφοδέλτιο που θα πάρουν στα χέρια τους τα εκατομμύρια των Βρετανών που θα προσέλθουν στις κάλπες.

Θα πρέπει να μαρκάρουν ένα από τα δύο κουτάκια: «Remain a member of the European Union» (Να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ή «Leave the European Union» (Να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση). Τα εκλογικά τμήματα θα είναι ανοιχτά αύριο από τις 07:00 ως τις 22:00 τοπική ώρα (09:00 ως 24:00 ώρα Ελλάδος). Η καταμέτρηση θα αρχίσει αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων και τα αποτελέσματα αναμένονταιτα ξημερώματα της Παρασκευής.

Πότε θα μάθουμε το αποτέλεσμα της κάλπης

Τα εκλογικά τμήματα θα είναι ανοιχτά ως τις 22:00 τοπική ώρα (09:00 ως 24:00 ώρα Ελλάδος). Η καταμέτρηση θα αρχίσει αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων και τα αποτελέσματα   αναμένονται νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, καθένα από τα 382 τοπικά κέντρα   καταμέτρησης των ψήφων θα ανακοινώνει τα αποτελέσματά του. Αυτό του Σάντερλαντ, στη βορειοανατολική Αγγλία, και αυτό του Γουάντσγουορθ στο Λονδίνο αναμένεται να δώσουν τα πρώτα αποτελέσματα γύρω στις 00:30   τοπική ώρα (02:30 ώρα Ελλάδος) την Παρασκευή. Ένα μεγάλο κύμα   αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 02:00 (04:00 ώρα Ελλάδος) το πρωί, το  οποίο θα ακολουθηθεί από ένα δεύτερο δύο ώρες αργότερα.

Η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ του «Remain» και του «Leave». Το ποσοστό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, το οποίο θα έχει ανακοινωθεί  νωρίτερα, μπορεί να προσφέρει μια πολύτιμη ένδειξη για το αποτέλεσμά  του. Αν είναι υψηλό μπορεί να ευνοεί το στρατόπεδο του «Remain».

Ποιος ψηφίζει;

Όλοι οι Βρετανοί πολίτες που έχουν κλείσει τα 18 ως την ημέρα του   δημοψηφίσματος και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.   Επίσης ψηφίζουν και οι πολίτες της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της   Κοινοπολιτείας που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και οι πολίτες   του Γιβραλτάρ. Ήτοι συνολικά, 46,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Πλην των Ιρλανδών, των Μαλτέζων και των Κυπρίων, οι υπόλοιποι πολίτες  της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν το προνόμιο αυτό. Το δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν επίσης οι Βρετανοί που διαμένουν στο εξωτερικό για λιγότερο από 15 χρόνια.

Το ερώτημα

Στο ψηφοδέλτιο τίθεται το ακόλουθο ερώτημα: «Θα πρέπει το Ηνωμένο   Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσει από   την Ευρωπαϊκή Ένωση;»

Οι Βρετανοί θα πρέπει να μαρκάρουν ένα από τα δύο κουτάκια: «Remain a  member of the European Union» (Να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής   Ένωσης) ή «Leave the European Union» (Να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή   Ένωση). Κατόπιν σύστασης της Εκλογικής Επιτροπής, η διατύπωση αυτή προτιμήθηκε  έναντι μιας απλής επιλογής ναι/όχι, το οποίο κρίθηκε ότι θα ευνοούσε  υπερβολικά το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της παραμονής. Επισημαίνεται ότι στην Ουαλία, τα ψηφοδέλτια θα είναι εγγεγραμμένα και στα αγγλικά και στα ουαλικά.

ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΟ BREXIT! Τι προεξοφλούν οι στοιχηματικές εταιρείες 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Μπορεί οι δυο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το απόγευμα της Τετάρτης (22.06.2016) να έδιναν μικρό αλλά σαφές προβάδισμα στην αποχώρηση από την Ε.Ε., δυο άλλες έρευνες όμως που δημοσιοποιήθηκαν αργά το βράδυ δείχνουν πως το Bremain προηγείται και μάλιστα με διαφορά.

Δημοσκόπηση της εταιρείας ComRes η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Daily Mail και του τηλεοπτικού δικτύου ITV, δίνει 48% στο Bremain και 42% στο Brexit. Το γκάλοπ διεξήχθη με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων από τις 17 ως τις 22 Ιουνίου. Προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας, η οποία είχε δημοσιευθεί από την εφημερίδα The Sun στις 14 Ιουνίου, έδινε στην εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. προβάδισμα μόλις μιας μονάδας.

Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Times δίνει 51% στο Bremain και 49% στο Brexit. Τα ποσοστά αυτά προκύπτουν με βάση τους υπολογισμούς για τη συμμετοχή και μετά την αφαίρεση όσων από τους ερωτηθέντες απάντησαν «δεν γνωρίζω» ή δεν απάντησαν τι θα ψηφίσουν, εξήγησε ο Σαμ Κόουτς, αναπληρωτής αρχισυντάκτης του πολιτικού τμήματος των Times. Προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για την εφημερίδα έφερε την εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ να προηγείται.

Νωρίτερα, σε δημοσκόπηση της εταιρίας TNS, το Brexit προηγούνταν με 43% έναντι 41% του Bremain, της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε δηλαδή. Το 16% των ερωτηθέντων δήλωσαν είτε αναποφάσιστοι ή είτε απρόθυμοι να ψηφίσουν. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε με τη μέθοδο των συνεντεύξεων μέσω διαδικτύου σε δείγμα 2.320 ενηλίκων από τις 16 ως τις 22 Ιουνίου.

Δημοσκόπηση της εταιρείας Opinium έδωσε στην εκστρατεία υπέρ του Brexit προβάδισμα μιας μονάδας με 45% επί της εκστρατείας υπέρ της παραμονής με 44%.

Δείτε τα σημερινά πρωτοσέλιδα του Βρετανικού Τύπου

loading...


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger