Τα ψυχοπαθή άτομα δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν και συχνά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και αρεστά, τουλάχιστον στην αρχή. Με την πάροδο του χρόνου όμως το πραγματικό τους πρόσωπο αναπόφευκτα αποκαλύπτεται. Παρακάτω ακολουθούν κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά που εκδηλώνουν οι ψυχοπαθείς προσωπικότητες…


Ο κινηματογράφος τις περισσότερες φορές τείνει να παρουσιάζει τα ψυχοπαθή άτομα ως κατά συρροή δολοφόνους αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι όλοι οι ψυχοπαθείς τόσο διαβολικοί. Κάποιοι δεν φτάνουν ποτέ σε τέτοιο σημείο και είναι σίγουρο πως θα έχεις συναντήσει αρκετούς του είδους, ιδιαίτερα αν δουλεύεις στον εταιρικό κόσμο. Την στιγμή που το 1% του πληθυσμού εκδηλώνει ψυχοπαθολογικά χαρακτηριστικά, ανάμεσα στα αφεντικά επιχειρήσεων το ποσοστό φτάνει το 3%! Προτού είσαι ικανός να εντοπίσεις έναν ψυχοπαθή πρέπει να είσαι σε θέση να κατανοήσεις τι ακριβώς σημαίνει ο όρος. Η ψυχοπάθεια στην ουσία δεν είναι μια πραγματική ιατρική διάγνωση καθώς οι ψυχοπαθείς και οι φίλοι τους οι κοινωνιοπαθείς εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία ψυχικής διαταραχής, αυτή της αντικοινωνικής διαταραχής προσωπικότητας, η οποία μπορεί να προέλθει από ποικιλία γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Πολύ περισσότεροι άντρες από γυναίκες πληρούν τα κριτήρια της συγκεκριμένης διαταραχής, ενώ τα συμπτώματα κορυφώνονται στην δεκαετία των 20 και μερικές φορές υποχωρούν μόνα τους κάπου μετά τα 40. Τα ψυχοπαθή άτομα δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν και συχνά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και αρεστά, τουλάχιστον στην αρχή. Με την πάροδο του χρόνου όμως το πραγματικό τους πρόσωπο αναπόφευκτα αποκαλύπτεται. Παρακάτω ακολουθούν κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά που εκδηλώνουν οι ψυχοπαθείς προσωπικότητες…

• Είναι άκρως γοητευτικοί


Τα άτομα αυτά είναι σχεδόν πάντα αρεστά και θεωρούνται χαρισματικά, κοινωνικά και ειδικοί στο να συζητάνε περί ανέμων και υδάτων. Είναι εύστροφοι και ελκυστικοί. Πάντα έχουν ενδιαφέρουσες προσωπικές ιστορίες να εξιστορήσουν  όπου σε αυτές παρουσιάζονται πιστευτοί. Αν τελειώσεις την κουβέντα σου με κάποιον ψυχοπαθή το πιο πιθανό είναι να σε αφήσει με συναισθήματα χαράς.

• Δεν νοιώθουν τύψεις


Η έλλειψη ενοχών και τύψεων είναι η πρώτη κόκκινη σημαία που σηματοδοτεί ότι κάποιος μπορεί να είναι ψυχοπαθής. Τα άτομα αυτά απλώς δεν είναι ικανά να νιώσουν αυθεντικά συναισθήματα μεταμέλειας. Δεν  αναλαμβάνουν ποτέ την ευθύνη για τα συναισθήματα των άλλων ενώ αντίθετα τείνουν να ρίχνουν το φταίξιμο στον οποιοδήποτε πέρα από τον εαυτό τους. Ένας ψυχοπαθής είναι πιθανόν να πει πως κάποιος «άξιζε» να πάθει αυτό που έπαθε ή να ξεστομίζει συχνά πυκνά ατάκες τύπου «όφειλε να είναι λιγότερο ευαίσθητος» ή «προφανώς ο/η τάδε δεν μπορεί να διαχειριστεί την αλήθεια».

• Είναι υπερβολικά αλαζόνες


Οι ψυχοπαθείς έχουν μια διογκωμένη αίσθηση προσωπικής σπουδαιότητας. Μοιάζουν πολύ με τους νάρκισσους και πιστεύουν πως οι κανόνες δεν ισχύουν για τους ίδιους. Τείνουν επίσης να υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους ενώ από επαγγελματικής σκοπιάς πιστεύουν ότι αξίζουν να γίνουν  τουλάχιστον διευθύνοντες σύμβουλοι και πως είναι οι καλύτεροι σε ό,τι και αν κάνουν.

• Παίρνουν μεγάλα ρίσκα

Τα ψυχοπαθή άτομα νοιάζονται λίγο για την ασφάλεια και ευημερία των άλλων. Συχνά ψεύδονται, εξαπατούν και κλέβουν προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά είναι ιδιαιτέρως τοξική. Ενώ όχι όλοι οι ψυχοπαθείς εκδηλώνουν παράνομη και εγκληματική συμπεριφορά, αυτοί που το κάνουν έχουν μελετήσει και προσχεδιάσει τις πράξεις τους πολύ προσεκτικά. Είναι καλά οργανωμένοι και σπανίως αφήνουν ενοχοποιητικά στοιχεία πίσω τους. Οι ψυχοπαθείς τείνουν να είναι ιδιαίτερα ευφυείς, κάτι που τους κάνεις έξοχους απατεώνες.

• Είναι ειδικοί στην χειραγώγηση


Τα άτομα αυτά δεν βιώνουν αληθινά συναισθήματα προς τους συνανθρώπους τους. Μπορούν όμως έξοχα να μιμηθούν αυτά τα συναισθήματα και να ξεγελάσουν τους άλλους. Σαν αποτέλεσμα, οι κοντινοί τους άνθρωποι  δεν έχουν ιδέα πως στην πραγματικότητα εκείνοι είναι ανίκανοι στο να νοιαστούν για αυτούς. Επιπλέον, τα ψυχοπαθή άτομα είναι καλλιτέχνες στην χειραγώγηση συναισθημάτων. Κολακεύουν με ανεπαίσθητο τρόπο και πείθουν τα θύματα τους να κάνουν πράγματα που υπό κανονικές  δεν θα έπρατταν ποτέ. Χρησιμοποιούν δε την ενοχή ή την συμπάθεια των άλλων προκειμένου να εκπληρώσουν τους σκοπούς τους. 


ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger