Τις τελευταίες ημέρες πολλαπλασιάζονται τα σενάρια για την άρση των Capital Controls και όπως ήταν φυσικό ήρθαν οι πρώτες αντιδράσεις υπέρ της παραμονής των κεφαλαιακών ελέγχων. 
loading...

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου Fitch, σε περίπτωση που αρθούν σε αυτή τη χρονική περίοδο τα Capital Controls, τότε τέσσερις συστημικές τράπεζες θα καταρρεύσουν σε χρόνο ρεκόρ. 

Ο οίκος επιβεβαίωσε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση (IDRs) για την Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank, την Τράπεζα Πειραιώς και την Euroban. 

Στην ουσία το IDRs φανερώνει το γεγονός ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες αθέτησαν ένα μεγάλο μέρος των υποχρεώσεών τους, διότι τα Capital Contros και ο περιορισμός στην ανάληψη καταθέσεων παραμένουν σε ισχύ. 

Επιπλέον, ο οίκος Fitch επιβεβαίωσε πως οι δείκτες βιωσιμότητας των τεσσάρων τραπεζών είναι εξαιρετικά χαμηλός και βρίσκεται στην κατηγορία "f". Αυτό δείχνει πως οι τράπεζες θα καταρρεύσουν σε περίπτωση που προχωρήσει η άρση των Capital Controls. 

«Το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει εύθραυστο. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει ακόμα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πελατών και επενδυτών για την αποκατάσταση του προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας και τελικά της βιωσιμότητας των επιχειρηματικών τους μοντέλων», αναφέρει το Reuters. 
loading...

«Το πιστωτικό προφίλ των τραπεζών παραμένει αδύναμο, με μεγάλες κεφαλαιακές ανισορροπίες και μεγάλη εξάρτηση από το σύστημα χρηματοδότησης του ευρωσυστήματος. Η ποιότητα των δανείων είναι αδύναμη καθώς οι τράπεζες διακρατούν μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενης έκθεσης (NPEs)». 

ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger