«Ενισχύοντας την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη. Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η επανεκκίνηση της ανάπτυξης με βιώσιμο τρόπο αποτελεί σημαντική πολιτική αναγκαιότητα. Τα προηγούμενα προγράμματα εισήγαγαν σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, αλλά απέτυχαν να δημιουργήσουν την επαρκή ‘κρίσιμη μάζα’ των αλλαγών για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης.
Οι προσπάθειές μας θα έχουν ως στόχο την συμπλήρωση των μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση της εφαρμογής:

Αγορά Εργασίας. Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που εισήχθησαν με τα προηγούμενα προγράμματα – συμπεριλαμβανομένων – των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού, υπήρξαν πολύ σημαντικές για την μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Θα προασπίσουμε αυτά τα επιτεύγματα και θα τα ενισχύσουμε νομοθετώντας, ως προαπαιτούμενη ενέργεια – prior action – περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για να εναρμονίσουμε τις ομαδικές απολύσεις και τη συνδικαλιστική νομοθεσία με τις βέλτιστες πρακτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως το τέλος του Δεκεμβρίου 2016 θα εισαγάγουμε ένα απλοποιημένο και εξορθολογισμένο κώδικα εργατικής νομοθεσίας για να αντιμετωπίσουμε τις ‘ασυνέπειες’ της εγχώριας νομοθεσίας και να ευθυγραμμίσουμε την εργατική νομοθεσία με τις βέλτιστες πρακτικές διεθνώς».

Αυτά περιγράφονται στο συμφωνημένο κείμενο της ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ για τα Εργασιακά, που φέρνουν «τσουνάμι» αλλαγών από το νέο έτος,σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές.

Πρόκειται για το πακέτο των προαπαιτουμένων που θέτει το Ταμείο προκειμένου να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, θέτοντας ως χρονικό ορίζοντα εφαρμογής τους το τέλος Δεκεμβρίου 2016.

Η μείωση του ετήσιου εργατικού κόστους των επιχειρήσεων με στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και η περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, έτσι ώστε να εναρμονισθεί με τους αντίστοιχους μισθούς της ανατολικής Ευρώπης, αποτελούν, όπως αποκαλύπτεται, βασικούς στόχους που επαναλαμβάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο κείμενο – συμφωνία.



ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger