Με βαθιά ανακούφιση υποδέχθηκε η αγορά την απόφαση που εξέδωσε προχθές Πρωτοδικείου Αθηνών για την υπαγωγή του «Μαρινόπουλου» σε διαδικασία εξυγίανσης.Παρά την άρνηση κάποιων προμηθευτών αλλά και φορέων του Δημόσιου να δώσουν την ευκαιρία στην εταιρεία να ανακάμψει, το δικαστήριο απεφάνθη τελικά υπέρ της προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων σχεδίου διάσωσης με τον υποψήφιο επενδυτή.

«Φαβορί» είναι ο «Σκλαβενίτης», ο οποίος μέσω των δικηγόρων του εκδήλωσε και επίσημα ενώπιον των δικαστών το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο σχέδιο διάσωσης, θέτοντας ωστόσο αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Η αγωνία για την επόμενη ημέρα σε χιλιάδες εργαζομένους και προμηθευτές είναι έντονη, αφού το ενδεχόμενο ενός «λουκέτου» δεν έχει ακόμη αποκλειστεί.

Η επόμενη ημέρα για τον Μαρινόπουλο - Ο Σκλαβενίτης, τα «φέσια» και ο φόβος για νέο... Ατλάντικ 

Σε «θρίλερ» εξελίχθηκε η πολύ-αναμενόμενη έγκριση του Πρωτοδικείου Αθηνών στην προσπάθεια διάσωσης του «Μαρινόπουλου». Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι η απόφαση θα εκδίδονταν νωρίς το πρωί της Παρασκευής, το δικαστήριο εξέδωσε την ετυμηγορία αργά το απόγευμα, με τα σενάρια για το μέλλον της εταιρείας να δίνουν και να παίρνουν έως ότου βγει ο «λευκός καπνός». Την αγωνία επέτεινε η άρνηση του Δημοσίου να συναινέσει στο σχέδιο διάσωσης, αλλά και το μικρό ποσοστό των πιστωτών που τάχθηκαν υπέρ (μόλις 45%).

Στο ποσοστό αυτό, πάντως, περιλαμβάνονται σύσσωμοι οι εργαζόμενοι, οι τράπεζες, αλλά και το ΙΚΑ, το οποίο σε αντίθεση με το υπόλοιπο Δημόσιο τήρησε θετική στάση. Η άρνηση του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στην υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99 προκάλεσε την οργή του Μαξίμου, με κυβερνητικές πηγές να διαρρέουν προς μέσα ενημέρωσης ότι αποτελεί μια λύση για την προστασία των εργαζομένων, των πιστωτών και της αγοράς εν γένει, προκειμένου τουλάχιστον να αποφευχθεί το ντόμινο.

Η επόμενη ημέρα για τον Μαρινόπουλο - Ο Σκλαβενίτης, τα «φέσια» και ο φόβος για νέο... Ατλάντικ 
Ύστερα από πολλές ώρες συνεδρίασης, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση της «Μαρινόπουλος» για προσωρινή προστασία από τους πιστωτές έως τις 21 Σεπτεμβρίου, οπότε κι έχει οριστεί να εκδικαστεί η αίτηση υπαγωγής της αλυσίδας στο άρθρο 99. Από την απόφαση αυτή του δικαστηρίου εξαιρούνται οι εργαζόμενοι, ενώ παράλληλα το δικαστήριο απαγόρευσε και τυχόν διάθεση ακινήτων.

«Λευκός ιππότης» ο Σκλαβενίτης



Η επόμενη ημέρα για τον Μαρινόπουλο - Ο Σκλαβενίτης, τα «φέσια» και ο φόβος για νέο... Ατλάντικ 

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση θετικής γνώμης φαίνεται πως έπαιξε η επιστολή του «Σκλαβενίτη», ο οποίος γνωστοποίησε και επίσημα ενώπιων των δικαστών την πρόθεσή του να συμμετάσχει στο σχέδιο διάσωσης, θέτοντας ωστόσο αυστηρούς όρους. Ειδικότερα, με βάση την επιστολή που κατέθεσαν οι δικηγόροι της οικογένειας Σκλαβενίτη αναφέρεται πως η τελική συμμετοχή εξαρτάται από πλήθος προϋποθέσεων, στις οποίες οπωσδήποτε περιλαμβάνεται η διαμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τον όμιλο Μαρινόπουλου και τις τράπεζες. Κρίσιμες επίσης προϋποθέσεις, συνεχίζει η επιστολή, είναι η διενέργεια ικανοποιητικού due dilligence (Οικονομικού, Φορολογικού και Νομικού), η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι τυχόν εξ αυτής απορρέουσες ρύθμισεις, η ρύθμιση των υφιστάμενων λειτουργικών και δικτύου καταστημάτων αλλά και εν τέλει από λοιπές συνθήκες που είτε θα διαπιστωθούν είτε θα διαμορφωθούν κατά την χρονική διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης.

Η τελευταία διατύπωση εκτιμάται ότι φωτογραφίζει το «κούρεμα» των απαιτήσεων των προμηθευτών, κάτι που δεν περιλαμβάνεται στο σχέδιο που κατέθεσε η «Μαρινόπουλος» προς το δικαστήριο για να ανοίξει η διαδικασία εξυγίανσης και να υπαχθεί στο άρθρο 99. Κάποιοι μάλιστα στην αγορά μιλάνε για την ανάγκη το ποσοστό του «κουρέματος» να φθάσει έως και το 80% και την παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης από τις τράπεζες, καθώς τα ανοίγματα που έχει σήμερα η εταιρεία προς την αγορά ανέρχονται σε 1,3 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με τις τρεις ακόμη εταιρείες του ομίλου που κατέθεσαν και αυτές αίτηση προστασίας αγγίζουν το αστρονομικό ποσό του 1,8 δισ. ευρώ!

Η επόμενη ημέρα για τον Μαρινόπουλο - Ο Σκλαβενίτης, τα «φέσια» και ο φόβος για νέο... Ατλάντικ 
Ο «Σκλαβενίτης», παρά τα διάφορα σενάρια που ακούγονται, ήταν από την πρώτη στιγμή το μεγάλο φαβορί για την ανάληψη της ευθύνης διάσωσης του «Μαρινόπουλου». Άλλωστε, δεν έπαψε στιγμή να ενδιαφέρεται για την εταιρεία, ενώ δεν έκρυψε ποτέ ότι το δίκτυο του Μαρινόπουλου μπορεί να αποτελέσει όχημα για την ανάπτυξή του στην ελληνική αγορά, αφού σε μεγάλο βαθμό είναι συμπληρωτικό του δικού του.

Γι” αυτό άλλωστε, υπέγραψε και τη συμφωνία για την εξαγορά των 33 υπερμάρκετ Μαρινόπουλου πριν από μερικούς μήνες, η οποία ωστόσο μπήκε στον «πάγο» λόγω των οικονομικών και νομικών προβλημάτων που είχε ο άλλοτε πανίσχυρος όμιλος τροφίμων. Ωστόσο, η εμπλοκή του στην υπόθεση εξυγίανσης, όπως τονίζουν πηγές προσκείμενες στη διοίκησή του παραμένει ανοιχτή…

Η επόμενη ημέρα για τον Μαρινόπουλο - Ο Σκλαβενίτης, τα «φέσια» και ο φόβος για νέο... Ατλάντικ 
Το δύσκολο στοίχημα της ανάκαμψης…
Ανεξάρτητα πάντως από τη λύση που τελικά θα προκριθεί, το εγχείρημα διάσωσης του «Μαρινόπουλου» δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς οι προκλήσεις είναι μεγάλες και πολλές. Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως η διαδικασία εξυγίανσης θα είναι επίπονη και χρονοβόρα, κυρίως γιατί έχει πληγεί η φήμη της, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο που έχει κάθε εταιρεία. «Τα άδεια ράφια και η έλλειψη βασικών προϊόντων έχουν απομακρύνει οριστικά ένα μεγάλο μέρος της πελατείας που διατηρούσε ο Μαρινόπουλος, προς όφελος του ανταγωνισμού», επισημαίνουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν πως η ανάκτηση της εμπιστοσύνης του καταναλωτικού κοινού θεωρείται το «κλειδί» για την ανάκαμψη της πολύπαθης αλυσίδας, η οποία χάνει διαρκώς μερίδια αγοράς και τζίρο.

Η επόμενη ημέρα για τον Μαρινόπουλο - Ο Σκλαβενίτης, τα «φέσια» και ο φόβος για νέο... Ατλάντικ 
Πρέπει να αποδείξει πως είναι και πάλι ισχυρός παίκτης, και πως δεν κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσει. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει η εταιρεία να κάνει τεράστια προσπάθεια για να τους πείσει πως όχι μόνο έχει τη δυνατότητα να πρόσφερει ξανά πλούσια γκάμα προϊόντων, αλλά πως έχει και ανταγωνιστικές τιμές.

Σε μια περίοδο που τα εισοδήματα δέχονται ισχυρές πιέσεις από τη υπέρφορολόγηση και την υψηλή ανεργία η αναζήτηση των οικονομικότερων λύσεων αποτελεί προτεραιότητα για τα νοικοκυριά, τα οποία προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες τους όσο μπορούν καλύτερα. Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη του ΙΕΛΚΑ έδειξε πως ένα σημαντικό ποσοστό καταναλωτών επιλέγει το σούπερ μάρκετ με κριτήριο τις προσφορές που κάνει, και όχι την εγγύτητα στην περιοχή του.

… και οι φόβοι για νέο «Ατλάντικ»
Τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν αλλά και ο υψηλός βαθμός δυσκολίας που έχει το εγχείρημα σωτηρίας του «Μαρινόπουλου» προβληματίζουν έντονα την αγορά, η οποία κυριολεκτικά παρακολουθεί με κομμένη την «ανάσα» τις εξελίξεις γύρω από την ιστορική αλυσίδα.

Κάποια στελέχη δεν κρύβουν πως φοβούνται επανάληψη του φαινομένου της Ατλάντικ, η οποία παρά την υπαγωγή της στο άρθρο 99 και τις προσπάθειες της οικογένειας Αποστόλου, όπως το δραστικό κλείσιμο καταστημάτων και η μαζική εκποίηση περιουσιακών στοιχείων δεν κατάφερε ποτέ να ανακάμψει. Αντίθετα, αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε αρκετούς προμηθευτές.

Για να μην επαναληφθεί η ιστορία, με πολύ πιο οδυνηρό τρόπο αυτή τη φορά, τα ίδια στελέχη υπογραμμίζουν πως το σχέδιο σωτηρίας που θα συμφωνηθεί θα πρέπει πρώτα και κύρια να πείθει τους προμηθευτές να τροφοδοτήσουν ξανά τα ράφια της αλυσίδας. «Χωρίς προϊόντα στα ράφια δεν πρόκειται να επιστρέψουν οι καταναλωτές και να τονωθεί ο τζίρος, που είναι σε αυτή τη φάση το μεγάλο ζητούμενο», επισημαίνουν χαρακτηριστικά. Δεν είναι τυχαίο πως πολλοί έχουν χαρακτηρίσει τον Μαρινόπουλο με την Lehman Brother την Ελλάδας.

Απαιτήσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ
Τα «φέσια» που έχει ο όμιλος στις εισηγμένες εταιρείες

Πλήγμα σε αρκετές εισηγμένες από τον χώρο τον τροφίμων και αλλού θα αποτελέσει ενδεχόμενη κατάρρευση του «Μαρινόπουλου», οι οποίες συνεργάζονται με τη αλυσίδα. Σύμφωνα με τις επιστολές που έστειλαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς 14 εισηγμένες, οι συνολικές απαιτήσεις τους αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ, με κάποιες να είναι αρκετά εκτεθειμένες με ποσά πολλών εκατομμυρίων.

Ειδικότερα, ο όμιλος MIG μέσω των εταιρείων ΔΕΛΤΑ, Μπάρμπα Στάθης, Singularlogic και Vivartia έχει λαμβάνειν 28,6 εκατ. ευρώ, ο Καραμολέγκος 10,8 εκατ. ευρώ, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ 7,8 εκατ. ευρώ, η Σαράντης 6,4 εκατ. ευρώ, η Creta Farms 8,6 εκατ. ευρώ, η Κρι Κρι 5,5 εκατ. ευρώ , η Foodlink 3,1 εκατ. ευρώ, η Grivalia 4 εκατ. ευρώ, η Νίκας 4,2 εκατ. ευρώ, η ΕΛΓΕΚΑ 2,98 εκατ. ευρώ, η Μπουτάρης 152 χιλ. Ευρώ, η Εβροφάρμα 677 χιλ. ευρώ, η Μύλοι Λούλη 360,9 χιλ. ευρώ και τέλος το Κτήμα Λαζαρίδη 137 χιλ. ευρώ. Οι περισσότερες είχαν λάβει μέτρα προφύλαξης, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις εταιρειών που δεν έλαβαν προβλέψεις και αντιμετωπίζουν σοβαρά κίνδυνο να χάσουν τα χρήματά τους.

Το χρονικό της πτώσης
Από την κορυφή… στα άδεια ράφια

Από τη στιγμή που έσκασε η «βόμβα» για τον Μαρινόπουλο, όλοι στην αγορά αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν μια τόσο μεγάλη και ιστορική εταιρεία να φθάσει στο σημείο της απόλυτης καταστροφής. Πώς γίνεται μια εταιρεία με ισχυρούς οικονομικά μετόχους να μην μπορεί να επιβιώσει και να δηλώνει αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της.

Η κρίση και τα capital controls, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, δεν φθάνουν από μόνα τους για να δικαιολογήσουν μια τέτοια εξέλιξη. Όσοι παρακολουθούν από πολύ κοντά την εταιρεία γνωρίζουν πως εκτός από την κάμψη της κατανάλωσης υπήρξαν και άλλοι παράγοντες που συνέβαλαν στη θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της χώρας. Το βασικό πρόβλημα, όπως υπογραμμίζουν παράγοντες της αγοράς, ήταν η κακοδιαχείριση και οι άστοχες επιλογές των διοικήσεων που ανέλαβαν τα τελευταία κρίσιμα χρόνια το τιμόνι της εταιρείας. Πολλοί θεωρούν πως η εταιρεία επέδειξε αργά αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση της κρίσης, την οποία, όπως λένε, υποτίμησε ως προς το μέγεθος και τη διάρκειά της, σε αντίθεση με άλλους ανταγωνιστές που πήραν γρήγορες αποφάσεις και θωράκισαν τη λειτουργία τους.

Αντίθετα, κόντρα στην επιδείνωση του οικονομικού κλίματος συνέχισε το μπαράζ των εξαγορών, μεγαλύτερων και μικρότερων αλυσίδων σε διάφορες περιοχές της χώρας (π.χ., η συμφωνία Franchise με την «Καρυπίδης» για τον Αρβανιτίδη, η εξαγορά της «Κρόνος» στην Πάτρα και της Cretan Retail που συνεργάζεται με το δίκτυο της «Αριάδνης»), τα οποία επιβάρυναν την εταιρεία αντί να συνεισφέρουν στην προσπάθεια ανάπτυξης. «Το άλμα προς τα μπροστά που επιχείρησε η εταιρεία μέσα από τις συνεχόμενες εξαγορές και την έντονη πολιτική τιμών δεν στέφθηκε με επιτυχία», υπογραμμίζει στέλεχος του λιανεμπορίου και προσθέτει πως «άργησε να προχωρήσει σε μείωση του κόστους και να περιορίσει τις ζημιές που διογκώνονταν μέρα με τη μέρα. Δεν πήρε γενναίες αποφάσεις όταν έπρεπε, και όταν τις πήρε ήταν πλέον πολύ αργά», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

«Κλειδί» η αποχώρηση της Carrefour
Η έναρξη της εξυγίανσης μέσα από το κλείσιμο κάποιων καταστημάτων το φθινόπωρο του 2015 ήρθε ενώ τα κεφάλαια που έβαλε ο βασικός μέτοχος και η συμφωνία για χρηματοδότηση από τις τράπεζες αποδείχθηκαν πολύ λίγες μπροστά στο εύρος των παρεμβάσεων που χρειάζονταν πραγματικά για να «γυρίσει» η εταιρεία. Καθυστερημένα εκτιμάται πως ήρθε και το deal με τον Σκλαβενίτη για την πώληση στην ουσία των 33 υπερμάρκετ, όπως και η λύση της συνεργασίας με την «Καρυπίδης» για τα καταστήματα της «Αρβανιτίδης», ενώ η «συμφωνία κυρίων» με βασικούς προμηθευτές πριν από λίγους μήνες δεν ήταν αρκετή. Κομβικής σημασίας, υποστηρίζουν κάποιοι, ήταν και η αποχώρηση των Γάλλων της Carrefour το 2013, οι οποίοι μέχρι τότε είχαν τον έλεγχο της εταιρείας.

Το «διαζύγιο» με έναν από τους κορυφαίος λιανέμπορους του κόσμου αποδείχθηκε καταστροφικό, καθώς έκτοτε παρά τις προσπάθειες της οικογένειας Μαρινόπουλου η πορεία ήταν διαρκώς καθοδική με αποκορύφωμα τα άδεια ράφια στα καταστήματα, μετά την απόφαση βασικών προμηθευτών, όπως η ΦΑΓΕ και η ΕΒΟΛ είτε να σταματήσουν εντελώς είτε να τροφοδοτούν την εταιρεία με προϊόντα, μόνο εφόσον πληρώνονταν προκαταβολικά και πάντα τοις μετρητοίς…
loading...

Πηγή:imerisia.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger