Από σήμερα το πρωί, 26/7, έχει αυξηθεί η κατακόρυφη αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Δυο διαφορετικά περιστατικά έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής. Μια βάρκα με 40 άτομα βρέθηκαν ανοικτά του ακρωτηρίου Κόρακας στη βορειοανατολική Λέσβο και ανατολικά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης.

Ενώ άλλα 61 άτομα εντοπίστηκαν σε βάρκα στην θαλάσσια περιοχή «Σκανδάρι» της Κω.

Μάλιστα στην περίπτωση της Κω σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού χρειάστηκε να επέμβει για τη διάσωση των μεταναστών και των προσφύγων, αλλά και για τη σύλληψη των δύο διακινητών.
Στη Λέσβο σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας βρίσκονται εγκλωβισμένοι 3392 άτομα, στη Χίο 2474 και στη Σάμο 1050. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται 6916 πρόσφυγες ή μετανάστες.

Η συνέντευξη και οι αιχμές

Η συνέντευξη που έδωσε ο Ταγίπ Ερντογαν, άφηνε σαφείς υπαινιγμούς για αλλαγή στάσης της Τουρκίας στο μεταναστευτικό, απαιτώντας χρήματα από τους εταίρους της Ε.Ε.
Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι ειλικρινείς, καθώς έχουν δώσει υποσχέσεις τις οποίες δεν τηρούν. Η Τουρκία, συνέχισε, έχει δαπανήσει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια για τα τρία εκατομμύρια προσφύγων που φιλοξενεί, ενώ δεν έχει λάβει σχεδόν καμία βοήθεια από την ΕΕ, παρά μόνο συμβολικά ποσά, 1-2 δισεκατομμύρια, ενώ του έχουν υποσχεθεί τρία δισεκατομμύρια ευρώ. «Εμείς τηρούμε τις υποσχέσεις μας. Αλλά έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους οι Ευρωπαίοι;», διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος και ζήτησε εκ νέου την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους.


ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger