«Ο αριθμός των κρουσμάτων και ο αντίκτυπος της νόσου είναι αρκετά μεγαλύτερα απ' ό,τι πιστεύαμε», δηλώνει Αμερικανίδα ερευνήτρια

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε πάρει στην αγκαλιά μας ένα γατάκι, για να χαϊδέψουμε το μαλακό του τρίχωμα και να παίξουμε μαζί του; 

Κι όμως, αυτή η απλή και αθώα κίνηση θα μπορούσε να έχει τραγική κατάληξη, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται μια νέα μελέτη, η οποία εστιάζει στην σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό «νόσο από αμυχή γάτας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη μόλυνση που προκαλεί υψηλό πυρετό, φλύκταινες και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο του ασθενούς, εφόσον παρουσιαστούν επιπλοκές.

Η μόλυνση προκαλείται από βακτήρια που μεταδίδονται από γάτα σε γάτα μέσω των ψύλλων και τα οποία - δυστυχώς για όσους λατρεύουν αυτά τα γοητευτικά πλάσματα - μπορούν να μεταδοθούν και στον άνθρωπο, μέσω δαγκωματιών, γρατζουνιών ή και ενός απλού... φιλιού στην μουσούδα.

Με βάση τα πορίσματα μιας μεγάλης κλίμακας έρευνας που διεξήγαγε πρόσφατα το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης στις ΗΠΑ, τα μικρά γατάκια και τα αδέσποτα έχουν υψηλότερες πιθανότητες να είναι φορείς των συγκεκριμένων βακτηρίων. «Ο αριθμός των κρουσμάτων και ο αντίκτυπος της νόσου είναι αρκετά μεγαλύτερα απ' ό,τι πιστεύαμε», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Christina Nelson, επισημαίνοντας ωστόσο ότι μπορούν να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη της νόσου, τα οποία αφορούν κυρίως στην ενημέρωση του κοινού. Σύμφωνα με την ίδια, μια πρώτη συμβουλή προς τους ιδιοκτήτες γάτας είναι να πλένουν τα χέρια τους αφού χαϊδέψουν το κατοικίδιό τους και να μην το αφήνουν να έρθει σε επαφή με αδέσποτα.

Η έρευνα, η οποία διήρκεσε πάνω από οχτώ χρόνια και εξέτασε πάνω από 13.000 κρούσματα νόσου από αμυχή γάτας, προσδιόρισε ότι η ετήσια επίπτωση της ασθένειας ήταν 4,5 διαγνώσεις εξωτερικών ασθενών σε πληθυσμό 100.000 ατόμων, αναλογία που είναι αρκετά υψηλότερη από την αναμενόμενη. Όσο για την πληθυσμιακή ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο από τη νόσο, αυτή είναι φυσικά τα παιδιά μεταξύ 5 και 9 ετών, που απλώς δεν μπορούν να αντισταθούν στην υπεροχη αίσθηση του να αγκαλιάζεις ένα γατάκι.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger