Τι ωραία θα ήταν να έχουμε στο σπίτι μας φρέσκα κρεμμύδια και να τα μεγαλώναμε σαν να μέναμε στο χωριό.

Θα ξεκωλώναμε ένα φρεσκότατο κρεμμύδι και θα το κόβαμε στις σαλάτες μας ή θα το ρίχναμε στις σούπες μας. Αλλά πως θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο αφού μένουμε σε μια μεγάλη πόλη χωρίς κήπο.

Σίγουρα, μπορούμε να προμηθευτούμε κρεμμύδια όλο το χρόνο από το σούπερ μάρκετ, αλλά μπορεί να μην είναι φρέσκα, μπορρεί να έχουν αφυδατωθεί και δεν είμαστε σίγουροι από πού προέρχονται. Αν είχαμε κήπο θα μπορούσαμε να τα μεγαλώσουμε μόνοι μας αλλά στην πόλη δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος.

Σκεφτήκαμε, λοιπόν, αυτή την έξυπνη λύση! Μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε κάθετα σε μια μεγάλη πλαστική μπουκάλα 5λιτρη στο περβάζι του παραθύρου. Είναι μια πρακτική λύση, που εξοικονομεί χώρο για όσους θέλουν να μεγαλώσουν μόνοι τους τα κρεμμύδια τους.
Αρχικά προμηθευτείτε από κάποιο φυτώριο μικρούς βολβούς (κοκκάρι) που έχουν μεγαλώσει από σπόρο στη φυτεία του φυτωρίου. Μετά, θα πρέπει να βρείτε μια τέτοια μεγάλη πλαστική φιάλη, πιθανώς από λάδι που είχατε αγοράσει ή προμηθευτείτε μια κενή.

Στη συνέχεια, αφαιρέστε το λαιμό της φιάλης και κάντε τρύπες γύρω από την επιφάνειά της και στο κάτω μέρος για να φεύγει το νερό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ψαλίδι ή μαχαιράκι για να κάνετε τις τρύπες. Πριν ανοίξετε τις τρύπες μετρήστε την διάμετρό τους ώστε να ταιριάζουν με τα κρεμμύδια.

Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα κρεμμύδια με την κορυφή τους, που δίνει τη βλάστηση, προς τα έξω σε στρώματα αρχίζοντας από τον πάτο και ταυτόχρονα καλύψτε με χώμα καθε στρώση. Συνεχίστε να φτιάχνετε στρώματα με νέες σειρές κρεμμυδιών μέχρι να φτάσετε στην κορυφή της φιάλης.

Όταν τελειώσετε, ποτίστε και αφήστε τη φιάλη με τα φυτεμένα κρεμμύδια δίπλα στο περβάζι του παραθύρου. Παρατηρήστε καθημερινά τα κρεμμύδια σας να μεγαλώνουν.Φυτέψτε τα κρεμμύδια με κοκκάρι από Γενάρη μέχρι Μάρτη. Και αρχίστε να τα καταναλώνετε το καλοκαίρι όταν θα είναι ώριμα. Εναλλακτικά μπορείτε όλο το χρόνο να εφαρμόζετε τη μέθοδο, αν έχετε ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας μέσα στο σπίτι.


Επίσης μπορείτε να κάνετε αυτή τη διαδικασία για να διατηρείτε φρέσκα τα κρεμμύδια που αγοράζετε ή να μεγαλώνετε εκ νέου κρεμμύδια που έχετε καταναλώσει από το κάτω τμήμα των βολβών που απομένει με τις ρίζες τους.


share24.gr 
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger