«Κλειδί» για τη δεύτερη αξιολόγηση το ασφαλιστικό - Θα είναι στην ατζέντα του Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου

Παρά τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών, αλλά και του ίδιου του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου πως το θέμα του ασφαλιστικού έχει «κλείσει» και δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθαρίζει πως το ασφαλιστικό όχι μόνο θα είναι στην ατζέντα του Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, αλλά θα είναι και το «κλειδί» για τη δεύτερη αξιολόγηση. Παράλληλα, ο Ντάισελμπλουμ περιορίζει χρονικά την παραμονή των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα στην επόμενη αποστολή τους μεταξύ της 14ης και της 21ης Νοεμβρίου.

Σε έγγραφό του που αφορά την ατζέντα του Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «τα μέτρα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων της κοινωνικής ασφάλισης και της αγοράς εργασίας αναμένεται να είναι στο επίκεντρο αυτής της αποστολής. Τα μέτρα θα ληφθούν επίσης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, του χρηματοπιστωτικού τομέα, της ενέργειας, της δημόσιας διοίκησης» και αλλά και σχετικά με με «τον προϋπολογισμό, το μεσοπρόθεσμο, το επιχειρηματικό κλίμα και την εκπαίδευση».

Τα μέτρα για το χρέος

Ο Ντάισελμπλουμ συνδέει τη δρομολόγηση του πρώτου σκέλους των παρεμβάσεων για την αναδιάρθρωση του χρέους, αυτών που χαρακτηρίζονται ως άμεσης εφαρμογής, με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι ο ESM αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ξεκίνησε τις διαδικασίες συγκεκριμενοποίησης των μέτρων οι οποίες θα χρειασθούν αρκετή προσπάθεια και «τεχνικές» λύσεις μέχρι να πάρουν την τελική τους μορφή για να εφαρμοσθούν. Η ολοκλήρωση και η εφαρμογή, θα δρομολογηθεί αφού ολοκληρωθεί και η δεύτερη αξιολόγηση.

Ο κ. Ντάισελμπουμ αναλύει επίσης στην επιστολή του τα μέτρα για το χρέος. Επισημαίνει ότι περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στο προφίλ ωρίμανσης των δανείων του EFSF και ανάληψη δράσης για την διαχείριση του επιτοκιακού κινδύνου από την πλευρά του ESM.

ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger