Προβληματισμός κυριαρχεί στην Αθήνα από το εξοπλιστικό «σπριντ» που πραγματοποιεί η γειτονική χώρα. 

Την απόφαση της Τουρκίας να προμηθευτεί ακόμη 24 μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς τύπου F-35 ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Φικρί Ισίκ, σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο Haber.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ισίκ γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έλαβε εντολή να προμηθευτεί τα 24 αμερικανικά αεροσκάφη της Λόκχιντ Μάρτιν έως το 2018, πληροφορία η οποία διασταυρώνεται τόσο από την αμερικανική πλευρά όσο και από τη μόνιμη δομή της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η Τουρκία συμμετέχει από την αρχή στο πρόγραμμα (Joint Strike Fighter) που, μεταξύ άλλων, θα οδηγήσει στην αντικατάσταση των περισσοτέρων από τα αεροσκάφη τρίτης γενιάς.

Ο εκπεφρασμένος τουρκικός στόχος είναι η προμήθεια 100 και πλέον F-35 με σκοπό την αντικατάσταση του στόλου των F-16. Στην αμυντική βιομηχανία της γειτονικής χώρας (η οποία αποτελεί ήδη συμπαραγωγό) υπάρχει η φιλοδοξία ότι έως το 2023 θα υφίσταται η δυνατότητα για ανάπτυξη και ενός αμιγώς τουρκικού μαχητικού.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η συγκεκριμένη είδηση διαβάζεται με σκεπτικισμό και ανησυχία από την ημετέρα πλευρά του Αιγαίου, στην Αθήνα,  όπου ακόμη και η αναβάθμιση του ήδη υπάρχοντος στόλου (F-16 και Mirage 2000) προσκρούει στη δημοσιονομική συγκυρία.
Οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) προφανώς θα επιθυμούσαν την ενίσχυση με πέμπτης γενιάς αεροσκάφη, ωστόσο αντιλαμβάνονται τη στενότητα της συγκυρίας και τηρούν στάση αναμονής


ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger