Νέες εντυπωσιακές διαστάσεις με την εμπλοκή πρώην ανωτάτου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., τριών ακόμη αστυνομικών αλλά και ενός δικηγόρου προκύπτουν από άγνωστα μέχρι στιγμής στοιχεία για τη δράση της «μαφίας των Ρομά», τα οποία αποκαλύπτει «Το Βήμα».

Στη δικογραφία της υπόθεσης έχει ενταχθεί έγγραφο έκτασης 160 σελίδων που αναφέρεται σε «συνομιλίες στόχων που εμπλέκονται αστυνομικοί». Περιέχονται αναφορές ηγετικών μελών της συμμορίας για σειρά συνεννοήσεων με πρώην ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., το όνομα του οποίου είχε μνημονευθεί σε δικαστικό φάκελο για κυκλώματα παράνομης διακίνησης αλλοδαπών. Αυτός φέρεται να είχε καθημερινή επαφή με μέλη της «μαφίας» και να προσπαθεί να τους υποβοηθήσει σε διάφορες εκκρεμότητές τους με τις αστυνομικές υπηρεσίες (διωκτικά έγγραφα, ενημέρωση για αναζητήσεις κ.λπ.). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος αξιωματικός είχε πέσει θύμα διάρρηξης που αποδίδεται στους ίδιους ποινικούς!

Ειδοποιήσεις και «στήσιμο»

Στα ίδια έγγραφα αποκαλύπτονται νέα ονόματα αστυνομικών που ειδοποιούσαν τα μέλη της συμμορίας. Εντυπωσιάζει ακόμη μεθόδευση αστυνομικών και μελών της «μαφίας των Ρομά» ώστε να υπάρξει ψευδής καταγγελία και σικέ διερεύνηση κλοπής προκειμένου να ενοχοποιηθεί άτομο που εθεωρείτο «εχθρός» της συμμορίας.

Σε άλλο έγγραφο της δικογραφίας ξεχωρίζει διάλογος δύο άλλων μελών της συμμορίας που σημειώνουν ότι αντλούσαν τις κύριες πληροφορίες για τα σπίτια με κρυμμένα μεγάλα ποσά και χρυσαφικά από δικηγορικό γραφείο της Αθήνας. Περιέχονται και συζητήσεις μεταξύ κατηγορουμένων Ρομά που αναφέρουν ότι αστυνομικοί πήραν 10.000 ευρώ προκειμένου να κατηγορήσουν άλλους ποινικούς που είναι σε «αντίπαλη» συμμορία, καθώς και ότι οι ίδιοι ένστολοι ήξεραν πολύ νωρίτερα τη δράση της εν λόγω συμμορίας που εξαρθρώθηκε τώρα, χωρίς να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια.Οι συνομιλίες – όπως τις κατέγραψε το σύστημα της ΕΛ.ΑΣ. – στις οποίες γίνεται λόγος για εμπλοκή πρώην αποστράτου της ΕΛ.ΑΣ.

Η δικογραφία αυτή αφορά τη συμμετοχή 41 ατόμων, κυρίως Ρομά που είχαν προχωρήσει σε περισσότερες από 1.000 κλοπές και διαρρήξεις σε όλη την Ελλάδα. Για τη σύλληψή τους η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε περισσότερες από 60 έρευνες, ενώ κατέσχεσε 600.000 ευρώ σε μετρητά, 120 κιλά ασημιού σε ράβδους, φύλλα χρυσού, χρυσές λίρες, πλήθος χρυσαφικών-κοσμημάτων μεγάλης αξίας και περισσότερα από 60 πολυτελή οχήματα.

Το ενδιαφέρον πέφτει σε επιμέρους έγγραφο που εστιάζεται στην εμπλοκή αξιωματικών, όπου κεντρικό ρόλο έχουν οι στιχομυθίες που αναφέρονται σε ανάμειξη του πρώην ανώτατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ.

Με τον «φίλο μας τον Μάκη»

Σε μία από αυτές, στις 22 Σεπτεμβρίου 2016, συζητούν ένας ιδιώτης που γνωρίζει τον πρώην στρατηγό της ΕΛ.ΑΣ. και ένα από τα κορυφαία μέλη της «μαφίας των Ρομά», ο οποίος φαίνεται να ανησυχεί για κάποιο διωκτικό έγγραφο. Ο ιδιώτης, που είχε σειρά συναντήσεων με τον πρώην ανώτατο αξιωματικό σε εστιατόριο, ακούγεται να του απαντά: «Και τι μου λέει ο στρατηγός. Μου λέει άσ’ το να δούμε κάτω, αν μπορέσω να το καθαρίσω από κάτω, να δούμε πώς θα το κάνουμε. Οπότε αν είναι καθαρός από κάτω, στα α… μας, δεν τρέχει τίποτα».

Για να συμπληρώσει λίγο αργότερα ο ίδιος για τον ρόλο του στρατηγού: «Μου είπε (σ.σ.: ο πρώην ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.) ότι εγώ είμαι ανενεργός να κάνω κάτι αν δεν έχει έρθει απευθείας σε μένα και φύγει από κάποια άλλη υπηρεσία και πάει κάτω. Γιατί η απάντηση θα πάει κατευθείαν στην υπηρεσία, δεν θα έρθει σε μένα. Εγώ μετά την απάντηση της υπηρεσίας ότι έχει πρόβλημα θα ενημερωθώ (σ.σ.: παρότι συνταξιούχος…) και θα μου τον φέρουν, εδώ. Κατάλαβες;».

Σε άλλη, εξ ίσου ενδεικτική, συνομιλία στις 29 Σεπτεμβρίου 2016 ακούγεται να μιλάει το ηγετικό μέλος της μαφίας με τον ίδιο ιδιώτη, ο οποίος έχει στο πλευρό του τον πρώην στρατηγό της ΕΛ.ΑΣ. που συμμετέχει αργότερα στην καταγεγραμμένη συνομιλία. Το ηγετικό μέλος της «μαφίας των Ρομά» προσδιορίζεται από τον πρώην αξιωματικό και τον ιδιώτη σαν «ο φίλος μας ο Μάκης». Επιπλέον ζητούνται και δίνονται συμβουλές για το πώς θα υπάρξει ενημέρωση και «απεμπλοκή» από έρευνα που κάνει το Τμήμα Ασφαλείας του Αμαρουσίου (εκείνο που ανέδειξε τη δράση της πολυσύνθετης εγκληματικής οργάνωσης).

Όσον αφορά το κόλπο με την ψευδή δήλωση ληστείας σε συνεννόηση με αστυνομικούς, ένα άλλο κεντρικό μέλος της συμμορίας αναφέρει στον ψευδομάρτυρα: «Υπηρεσία είναι αυτοί οι δικοί μου (οι αστυνομικοί). Και θα πεις ότι ήλθε ένας με καπέλο, με όπλο, μου πήρε την τσάντα, είχα μέσα πορτοφόλι, ταυτότητα, τέτοια. Μου έβγαλε όπλο, μου πήρε την τσάντα και έφυγε με ένα μηχανάκι άλλο. Αυτό. Μετά αυτοί θα πάνε στο τμήμα και θα σου δείξουνε δύο τελευταίες φωτογραφίες. Θα είναι αυτός να ξέρεις, θα σ’ τα πω και από κοντά».

ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger