Στον εγκλωβισμό του συμπλέγματος Καστελόριζου-Στρογγύλης, για πραγματοποίηση ασκήσεων, προχώρησε η Τουρκία με την NAVTEX 717/16 η οποία εκδόθηκε νωρίς σήμερα το πρωί, όπως μεταδίδει το liberal.gr.

Οι τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις θα διεξαχθούν αύριο 12 Νοεμβρίου και την Τρίτη 15 Νοεμβρίου, ημέρα που φθάνει στην Ελλάδα για διήμερη επίσκεψη και ο Αμερικανός πρόεδρος B. Obama.

Η Τουρκική δέσμευση αφορά όχι μόνο περιοχές του FIR Αθηνών νοτίως του Καστελόριζου -στην περιοχή δηλαδή που η Τουρκία διατηρεί και συντηρεί σταθερή αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επί της υφαλοκρηπίδας- αλλά και ελληνικό εναέριο χώρο.Συγχρόνως ο σχεδιασμός της άσκησης και η δέσμευση της περιοχής έχει γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε το σύμπλεγμα του Καστελόριζου να εμφανίζεται εγκλωβισμένο από την τουρκική άσκηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην τουρκική αναγγελία γίνεται και η εξής αναφορά, που δεν είναι συνήθης πρακτική: «Η άσκηση θα διεξαχθεί έξω από ξένα χωρικά ύδατα, εκτός εάν δοθεί ειδική εξουσιοδότηση» αναφέρει η τουρκική NAVWARN.

Οι «επιθετικές» δεσμεύσεις περιοχών στο Αιγαίο έχουν κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας προβληματισμό καθώς συμπίπτουν με την επιθετική ρητορική περί «συνόρων της καρδιάς» και «νησιών που μπορεί να ακουστεί η φωνή μας από την απέναντι τουρκική ακτή» που με εμμονή επαναλαμβάνει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.


ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger