Την ώρα που η Τουρκία στήνει σκηνικό πολέμου στο Αιγαίο αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία στα Ίμια και βαφτίζοντας την Κάσο, Τζομπάν και κηρύσσοντας τη  αποστρατικοποιημένη ζώνη η Αθήνα απαντά  με επίσκεψη στο ακριτικό Καστελόριζο.


Μετά από πρόταση του υπουργού Άμυνας η επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, μετά από πρόταση Καμμένου, θα ταξιδέψει στο ακριτικό Καστελόριζο, το ανατολικότερο σημείο της ελληνικής επικράτειας, την Δευτέρα.

Ο υπουργός Άμυνας είχε κάνει την πρόταση εδώ και μέρες και έστειλε τη σχετική πρόσκληση στα μέλη της Επιτροπής την ημέρα που επισκέφτηκε το Πεντάγωνο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο κάποια από τα κόμματα δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους για την πρόταση του Πάνου Καμμένου και κάνουν λόγο για «κινήσεις εντυπωσιασμού». Από τη Νέα Δημοκρατία πηγές ανέφεραν η εκπροσώπηση αν αυτή αποφασιστεί θα γίνει με έναν βουλευτή. Το ΚΚΕ και το  Ποτάμι έχουν δηλώσει ότι δεν θα παραστούν.

Στο μεταξύ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε, σε υψηλούς τόνους, στην ειρωνική δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τα Ίμια, την κυριαρχία των οποίων αμφισβήτησε  εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούβογλου.

«Η στάση μας όσον αφορά στην κυριαρχία της χώρας μας στα Καρντάκ είναι γνωστή από το 1996 και διεθνής κοινότητα είναι ενήμερη. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική μας» δήλωσε ο Χουσεΐν Μουφτούογλου απαντώντας σε γραπτή ερώτηση για την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ μετά την πρόκληση Τσαβούσογλου. Αλλά οι ειρωνείες του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας δεν σταμάτησαν εκεί. «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η γειτονική χώρα κάνει σαν να μαθαίνει αυτή τη θέση μας για πρώτη φορά», είπε ο Μουφτούογλου.

Με αυστηρό τόνο απάντησε  ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Στράτος Ευθυμίου. «Η δημόσια επανάληψη μιας νομικά αβάσιμης θέσης δεν την καθιστά λιγότερο σαθρή, ούτε μπορεί να της προσδώσει οποιοδήποτε νομικό κύρος.

Το νομικό καθεστώς, του Αιγαίου έχει αποσαφηνιστεί ρητά από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, την ιταλο-τουρκική Συμφωνία και το Πρωτόκολλο του 1932, καθώς και από τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 που καθορίζουν σαφώς την ελληνική κυριαρχία επί νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων.

H Τουρκία πρέπει να αποφασίσει εάν σέβεται ή όχι το Διεθνές Δίκαιο, καθώς και τις Διεθνείς Συμβάσεις και Συμφωνίες. Να ξεκαθαρίσει δε εάν αντιλαμβάνεται ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι υπεράνω των εσωτερικών της σκοπιμοτήτων», αναφέρει η δήλωση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger