ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΑΝ 31 ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΙ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ
«Σπάνιο φαινόμενο» χαρακτήρισε τη σεισμική ακολουθία στη Μυτιλήνη ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.
Σε δήλωσή του μετά τον ισχυρό σεισμό των 5 Ρίχτερ στις 15:48 το απόγευμα της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου, ο κ. Χουλιάρας τόνισε:
«Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι γεγονός ότι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είναι σε εγρήγορση και η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί το φαινόμενο με μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι σπάνιο να έχουμε σμήνος από σεισμούς 5 ρίχτερ στην Ελλάδα και προσωπικά δίνω ιδιαίτερο ενδιαφέρον».
Όπως φαίνεται το γεγονός προβληματίζει τους σεισμολόγους καθώς οι δονήσεις είναι συνεχείς. Μάλιστα, το σημερινό σεισμό ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Κέντρο Σεισμών, ακολούθησαν μετασεισμοί μεγέθους από 3 έως και 3,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσαν οι επιστημονικοί φορείς για τον σεισμό που καταγράφηκε στην περιοχή της Μυτιλήνης.
Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι:
«Σήμερα στις 15:48 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν Ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 273Χλμ ΒΑ της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 60Χλμ ΒΔ της Μυτιλήνης».
Τον ισχυρό σεισμό των 5 Ρίχτερ σήμερα το απόγευμα ακολούθησαν 31 μετασεισμοί με εννέα από αυτούς με μέγεθος από 3.0 έως 3.5 Ρίχτερ.
«Υπάρχουν και καλά νέα» λέει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο ο καθηγητής Γεωδυναμικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος, ο οποίος και παρακολουθεί τη σεισμική δραστηριότητα από το σεισμολογικό σταθμό του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας απολιθωμένου δάσους Σιγρίου Μυτιλήνης.
Όπως υποστηρίζει, «ο μηχανισμός γένεσης της σεισμικής δόνησης των 5 Ρίχτερ σήμερα στις 15:48:15 δείχνει ότι η διάρρηξη έγινε σε ένα εφελκυστικό ρήγμα με ΒΔ διεύθυνση.
Όλες οι σεισμικές δονήσεις της ακολουθίας της 6ης Φεβρουαρίου η δραστηριότητα της οποίας συνεχίζεται προκλήθηκαν από την διάρρηξη εφελκυστικών ρηγμάτων τα οποία όμως δεν φαίνεται να έχουν την δυνατότητα γένεσης μεγαλύτερων μεγεθών σεισμών από 5.3 έως 5.5 Ρίχτερ. Σε αντιδιαστολή με την μεγάλη ρηξιγενή δομή του Αδραμυτίου η οποία έχει διεύθυνση ΔΝΔ-ΑΒΑ».
Ας σημειωθεί ότι οι ειδικοί φοβούνται μήπως και η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών με επίκεντρο πάντα στην ακτή της Μικρασιατικής Τρωάδας απέναντι από τη Μυτιλήνη ενεργοποιήσει το μεγάλο σεισμικό ρήγμα του Αδραμμύτιου που έχει δώσει στο παρελθόν καταστροφικούς σεισμούς έντασης μέχρι και 6,8 Ρίχτερ.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου σημειώθηκαν σεισμοί έντασης 5 και 5,2 Ρίχτερ ενώ την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου είχαμε άλλον έναν έντασης 5,2 Ρίχτερ.
Τα μεγέθη, διαφοροποιημένα απ’ ό,τι αρχικά είχαν ανακοινωθεί, προέκυψαν μετά από νεώτερες μετρήσεις.
Μέσα στη εβδομάδα είχαμε επίσης εκατοντάδες σεισμούς μικρότερης έντασης και συγκεκριμένα 2 έως 3,9 Ρίχτερ, εκ των οποίων και έξι με ένταση 4 έως 4,6 Ρίχτερ, όλοι με επίκεντρο τη ίδια πάντα περιοχή.
ΠΗΓΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Blogger Facebook