Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο έκτος πρόεδρος των ΗΠΑ που τίμησε την εθνική επέτειο της Ελλάδας, την 25η Μαρτίου, διοργανώνοντας το βράδυ της Παρασκευής εκδήλωση στο Λευκό Οίκο για την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, στην οποία υπόγραψε και επέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριος Διακήρυξη με την οποία ανακηρύσσει την 25η Μαρτίου 2017 «Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας: Εθνική Ημέρα εορτασμού της ελληνικής και της αμερικανικής Δημοκρατίας».

Περισσότερα από 400 άτομα συμμετείχαν στον φετινό 30ό εορτασμό της Ημέρας Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Πλην του προέδρου Τραμπ συμμετείχαν, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ο Ελληνοαμερικανός προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους και οι δύο ομογενείς σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Τζιτζίκος και Τζορτζ Σηφάκης. Ο υπουργός Αμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος και ο πρέσβης στην Ουάσιγκτον Χάρης Λαλάκος εκπροσώπησαν την Ελλάδα, ενώ την Κύπρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο πρέσβης Λεωνίδας Παντελίδης.



Με τα λόγια «αγαπώ τους Έλληνες», ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος Τραμπ, υπενθυμίζοντας ότι είναι από τη Νέα Υόρκη και όπου πηγαίνει βλέπει Έλληνες.

Εξήρε ιδιαίτερα τον προσωπάρχη του, Ρέινς Πρίμπους, ως τον πλέον επιτυχημένο πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και τώρα «εξαιρετικό και σκληρά εργαζόμενο προσωπάρχη» και έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες των ΗΠΑ. Μνημόνευσε επίσης τους συμβούλους του Γιώργο Τζιτζίκο και Γιώργο Σηφάκη.


Ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και τον ιερέα Αλέξανδρο Καρλούτσο για την παρουσία τους στο Λευκό Οίκο για την εκδήλωση της 25ης Μαρτίου και στην τελετή της ορκωμοσίας του, αλλά και γιατί η Αρχιεπισκοπή τίμησε τους συνεργάτες του Ρέινς Πρίμπους και Γιώργο Τζιτζίκο με το «Μετάλιο του Αγίου Παύλου».

Σημείωσε το γεγονός ότι η εκδήλωση αυτή που ξεκίνησε με τον πρόεδρο Ρίγκαν λαμβάνει χώρα επί 30 χρόνια και κατέστη μια υπέροχη παράδοση, την οποία και ο ίδιος θα συνεχίσει.

«Η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας γιορτάζει την αναγέννηση της ελευθερίας για τον ελληνικό λαό. Μνημονεύει τον αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία που ξεκίνησε την 25η Μαρτίου 1821. Μετά από σχεδόν 400 χρόνια εξωτερικού ζυγού, οι Έλληνες πόθησαν να επανακτήσουν την κυριαρχία τους», είπε ο πρόεδρος Τραμπ.

Υπογράμμισε ότι η αγάπη αυτή για την ελευθερία και τη δημοκρατία δημιούργησε ένα διαρκή δεσμό μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, ο οποίος έχει την καταγωγή του στην Αρχαία Ελλάδα, τη γενέτειρα της Δημοκρατίας.


Ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος Τζέιμς Μονρόε και ο βουλευτής Ντάνιελ Γουέμπστερ υποστήριξαν τον αγώνα της Ελλάδας για ανεξαρτησία, που ήταν ένας πολύ σκληρός αγώνας. Ο Γουέμπστερ είχε αποτίσει φόρο τιμής στην Ελλάδα ως λίκνο του πολιτισμού, λέγοντας «εμείς όπως και η υπόλοιπη ανθρωπότητα χρωστάμε πολλά στην Ελλάδα».

«Στα χρόνια που έρχονται, δεν γνωρίζουμε τι θα απαιτηθεί για να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας, αλλά γνωρίζουμε ότι θα απαιτηθεί πολύ μεγάλο θάρρος από όλους εμάς, το οποίο να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα επιδείξουμε», είπε.

Σημείωσε ότι αντλώντας έμπνευση από την ιστορία μας και αυτούς πριν από εμάς, θα αρθούμε των περιστάσεων.

«Έχουμε μία χώρα που αντιμετωπίζει συγκεκριμένες δυσκολίες και προβλήματα. Θα τα λύσουμε αυτά τα προβλήματα και θα λύσουμε γρήγορα αυτές τις δυσκολίες. Απλά προσέξτε», κατέληξε.

Στη Διακήρυξη που υπέγραψε, ο πρόεδρος Τραμπ εκφράζει, μεταξύ άλλων, τη βαθιά ευγνωμοσύνη προς τη διαρκή φιλία της Ελλάδας σε μία περιοχή που βιώνει μεγάλη αβεβαιότητα.

«Η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος στις εμπλοκές μας σ’ όλη τη διεθνή σφαίρα. Προσβλέπουμε στην ενδυνάμωση των εξαιρετικών μας αμυντικών σχέσεων και αναγνωρίζουμε την αξία και τη σημασία του ρόλου της Ελλάδας ως ισχυρής συμμάχου στο ΝΑΤΟ».

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ανέφερε ότι στην ιστορία τους τα δύο έθνη άσκησαν το αναφαίρετο δικαίωμα να σπάσουν το ζυγό της τυρανίας και να ανακτήσουν το πολύτιμο δώρο της αυτοδιοίκησης και της ανεξαρτησίας.

«Όλο και περισσότερο αυτό αποτελεί το επίκεντρο στην άμυνα, προστασία και προώθηση της αμύθητου αξίας θρησκευτικής ελευθερίας. Στη διάρκεια των τιμητικών μας συναντήσεων επανειλημμένα έχουμε εκφράσει το πως οι ιδέες της ανεξαρτησίας και θρησκευτικής ελευθερίας εφαρμόζονται κατά οδυνηρό τρόπο σε ειδικές καταστάσεις που σχετίζονται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Κύπρο και την ονομασία της ΠΓΔΜ», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς τον Αμερικανό πρόεδρο να στηρίξει την Ελλάδα. «Η Ελλάδα είναι μία πιστή, ανένδοτα αφοσιωμένη σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, που παρέμεινε γενναία σε πολυάριθμους πολέμους στους οποίους είχαν εμπλακεί οι ΗΠΑ, παρά τις απαιτητικές συνθήκες και τις θυσίες. Ωστόσο, η Ελλάδα, αυτή η πολύτιμη και πιστή σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, βρίσκεται για τα τελευταία τουλάχιστον 6 χρόνια σε μια συνεχή οικονομική δοκιμασία και θλίψη».

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είπε στον πρόεδρο Τραμπ ότι ο ελληνικός λαός θυμάται πολύ καλά τις επιπτώσεις στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, του Σχεδίου Μάρσαλ και του δόγματος Τρούμαν.

«Ξέρουμε και είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες προς τις ΗΠΑ, η οποία έσωσε μια κατεστραμμένη Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συμβολή της Αμερικής ήταν πραγματικά μνημειώδης – βοηθώντας να αποκατασταθεί οικονομικά η ρημαγμένη από τον πόλεμο Ευρώπη. Σήμερα, σε σύγκριση με τη γιγαντιαία βοήθεια που χρειάσθηκε η Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μία σημαντικά μικρότερη βοήθεια είναι αναγκαία για την Ελλάδα, ώστε να ανακάμψει οικονομικά και να λειτουργήσει ως δυναμικό κράτος. Με αυτόν τον τρόπο, θα δοθεί η πιθανότητα στην Ελλάδα για να αρχίσει και να συνεχίσει το ζωτικό της ρόλο ως πιστή σύμμαχος και έθνος που παράγει συνεχών κουλτούρων και πολιτισμών επί 6000 χρόνια», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.

Το βράδυ της Πέμπτης ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρεινς Πρίμπους παρέθεσε δείπνο προς τιμή του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και διακεκριμένων μελών της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας στο Blair House. Στο δείπνο εμφανίστηκε και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

Παραβρέθηκαν ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος και ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.


Πηγή: mignatiou.com
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger