Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ αποθεώνει τον Πούτιν και παραδέχεται τα πάντα
Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι ισορροπίες ήταν σταθερές. Η κυριαρχία των λεγόμενων παγκοσμιοποιητών, εκείνων δηλαδή των πολιτικών δυνάμεων που μάχονται για έναν κόσμο χωρίς σύνορα ήταν δεδομένη σε Αμερική, Ευρώπη και Σοβιετική Ένωση, όπου κυριαρχούσε η διεθνιστική νοοτροπία, ενώ είχε γίνει και δίκαια μοιρασιά στις δύο διαφορετικές εκφάνσεις της, εκείνες του Συμφώνου της Βαρσοβίας και του ΝΑΤΟ. Η γραμμή στα σύνορα μεταξύ Δυτικής Γερμανίας και Ανατολικής Γερμανίας / Τσεχοσλοβακίας χώριζε τους δύο κόσμους.
Όπως αναλύει σε δημοσίευμά του Spiegel, η κατάσταση σήμερα είναι εντελώς διαφορετική.
Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δείχνουν στην βόρεια Νορβηγία στην κορυφή του χάρτη και στη συνέχεια μετακινούνται προς τα δεξιά, στις χώρες της Βαλτικής, στην Πολωνία και, τελικά, στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.
Πρόκειται για μια τεράστια γραμμή που εκτείνεται από τον Αρκτικό Κύκλο μέχρι τις ανατολικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Αυτά είναι τα εξωτερικά σύνορα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ σήμερα - και είναι πραγματικά δύσκολο να τα υπερασπιστεί, παραδέχεται το περιοδικό.
Ο διεθνισμός δεν ελέγχει πλέον ΗΠΑ και Ρωσία, των οποίων οι κυβερνήσεις ανήκουν στην «σφαίρα» επιρροής του εθνισμού και της εκ νέου ανάδειξης του έθνους-κράτους.
Τα τελευταία τρία χρόνια, η Rand Corporation (αμερικανική μη κερδοσκοπική ομάδα σκέψης για την παγκόσμια πολιτική που προσφέρει έρευνα και ανάλυση στις ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών) έχει παρουσιάσει περισσότερα από 20 σενάρια για πιθανή ρωσική επίθεση στις βαλτικές χώρες. Στις αρχές Μαρτίου, εμπειρογνώμονες παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Σε κανένα από τα σενάρια δεν ήταν δυνατόν να υπερασπιστούν το Ταλίν και τη Ρίγα, τις πρωτεύουσες της Εσθονίας και της Λετονίας αντίστοιχα, για περισσότερο από 60 ώρες. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, για την ήττα του ΝΑΤΟ αρκεί μια ημέρα», δήλωσε ο ερευνητής του Rand, David Shlapak, ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Η Δύση θα είναι ο ηττημένος, τόνισε. Η Ρωσία θα εδραιωθεί για άλλη μια φορά ως κυρίαρχος στρατηγικός παράγοντας στην Κεντρική Ευρώπη, το ΝΑΤΟ θα καταρρεύσει και οι διατλαντικές δομές ασφαλείας θα μείνουν ερείπια, δήλωσε ο Shlapak. Γι’ αυτό, υποστηρίζει, η Δύση πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτές οι συγκρούσεις μπορούν να αποφευχθούν με ένα συνδυασμό δύναμης και ισορροπίας.
Το Spiegel τονίζει πως την ώρα που η Μόσχα εκσυγχρονίζεται, η Ευρώπη παραμένει ένα συνονθύλευμα.
Οι Ευρωπαίοι διατηρούν μια «συλλογή» από διαφορετικά οπλικά συστήματα, μερικά από τα οποία, στα ανατολικά κράτη μέλη, είναι υπολείμματα της σοβιετικής εποχής, σε αντιδιαστολή με το Κρεμλίνο που έχει επενδύσει τεράστια χρηματικά ποσά για τον εκσυγχρονισμό του στρατού του από την πόλεμο στη Γεωργία το 2008.
Σε περίπτωση κρίσης, τα εξαιρετικά εξελιγμένα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας της Ρωσίας θα μπορούσαν να περιορίσουν σοβαρά την ελευθερία κίνησης του ΝΑΤΟ στην επικράτειά του, τονίζει το περιοδικό.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η ρωσική ηγεσία του στρατού διενεργεί τακτικά εκτενείς στρατιωτικές ασκήσεις που περιλαμβάνουν τουλάχιστον 70.000 στρατιώτες για να δοκιμάσουν την ετοιμότητα και την ολοκλήρωση των διαφόρων οπλικών συστημάτων.
Πρόσφατη μάλιτσα μελέτη που δημοσίευσε το Ίδρυμα Carnegie, υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει το πάνω χέρι. Παρόλο που η Μόσχα μπορεί να μην είναι σε θέση να εκτελέσει μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις πολύ μακριά από τα σύνορά της, σε ένα «σενάριο της Βαλτικής-Ανατολικής Ευρώπης», το Κρεμλίνο θα μπορούσε να αναπτύξει στρατεύματα που είναι από τα πιο εξελιγμένα και καλύτερα εκπαιδευμένα στην χώρα.
Το ΝΑΤΟ θα δυσκολευόταν να αντιμετωπίσει μια τέτοια επίθεση. Πολλά από τα στρατεύματα ενίσχυσης του ΝΑΤΟ προέρχονται από μικρότερα κράτη μέλη και είναι κατώτερα από τους καλύτερα οργανωμένους, καλύτερα εκπαιδευμένους και καλύτερα εξοπλισμένους Ρώσους.
Σίγουρα θα ήταν ευκολότερο, λοιπόν, να επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία με την Ρωσία, καταλήγει το Spiegel!
el.gr
Δημοσίευση σχολίου
Blogger Facebook