Μπαράζ επιθετικών ρυθμίσεων ετοιμάζουν οι τέσσερις συστηματικές τράπεζες, στα τέλη του 2017! Μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης από την κυβέρνηση και την προβλεπόμενη σταθεροποίηση της εσωτερικής αγοράς, τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα, βάζουν κάτω τους φιλόδοξους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων που έχουν συμφωνήσει Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και αποφασίζουν για τις νέες ρυθμίσεις!

Για να πετύχουν τους στόχους τους οι τράπεζες, πρέπει να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια κατά περίπου 43 δις ευρώ, ώστε να έχουν μειωθεί συνολικά κατά 40% μέχρι το 2019. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, όπως φαίνεται από την Έκθεση για τους επιχειρησιακούς στόχους μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων,  κατεγράφη, περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων τους (κυρίως λόγω διαγραφών δανείων) στο α΄ τρίμηνο 2017. Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώθηκε κατά 1,1% σε σχέση με τον τέλος Δεκεμβρίου του 2016, αγγίζοντας τα 105,1 δις  ευρώ ή το 45,2% των συνολικών ανοιγμάτων!

Η πραγματικότητα, είναι ότι μπορεί τα υποχρεωμένα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να λυγίζουν κάτω από το βάρος των χρεών και να θέλουν μείωση, ρύθμιση ή διαγραφή των δανείων τους, αλλά το ίδιο θέλουν και οι τράπεζες! Ειδικά οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες, θέλουν να βάλουν σε μία σειρά όλες τις οφειλές που είναι ληξιπρόθεσμες για περισσότερο από 90 ημέρες, αλλιώς δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν τους στόχους τους και ακόμα χειρότερα ίσως να μην μπορέσουν να περάσουν τα τεστ αντοχής (stress tests) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2018!

Το πώς θα κινηθούν οι μειώσει των χρεών προς τις τράπεζες το βλέπουμε από την έκθεση της ΤτΕ, που ανάμεσα σε άλλα δείχνει ότι τον κυριότερο παράγοντα μείωσης αποτέλεσαν οι διαγραφές, ιδιαίτερα στο επιχειρηματικό και το καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο.

Ο δείκτης ΜΕΑ μπορεί να παραμένει υψηλός στα περισσότερα χαρτοφυλάκια, αλλά στο τέλος του Μαρτίου, άγγιζε το 42,2% για το στεγαστικό, το 54,2% για το καταναλωτικό και το 45,0% για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, ενώ τώρα έχει μειωθεί σημαντικά.

Νέα βέλη στην τραπεζική φαρέτρα, αποτελούν οι νέες ρυθμίσεις που πέρασαν με την β΄ αξιολόγηση.  Όπλα όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, η νομική κάλυψη για τα στελέχη και το πλήθος ρυθμίσεων νέου τύπου θα εστιάζονται στην οριστική διευθέτηση δανείων, με μεγάλες διαγραφές χρέους.

Πρακτικά, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αυτό σημαίνει ότι αν χρωστάς ένα μεγάλο ποσό, θα προτείνεται από την τράπεζα, η σημαντική διαγραφή μέρους τους χρέους, αν αποπληρώσεις ικανό μέρος του.

Ειδικά στα στεγαστικά δάνεια, οι νέες ρυθμίσεις που θα έρθουν το επόμενο διάστημα, θα έχουν την μορφή του split balance, που σημαίνει ότι η οφειλή θα σπάει στα δύο. Το ένα κομμάτι θα παγώνει και το άλλο θα αποπληρώνεται σε δόσεις. Αν το δεύτερο κομμάτι πληρωθεί κανονικά και στην ώρα τους, τότε το άλλο κομμάτι θα διαγράφεται! Με αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες έχουν στόχο, να διασφαλίσουν ότι και θα αυξήσουν την εισπραξιμότητα από τα κόκκινα δάνεια και θα τα μειώσουν σε πραγματικούς αριθμούς.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα, αφού εκτιμήσει  την σημερινή αξία του ακινήτου, που έχει υποθηκευτεί για να διασφαλίσει το δάνειο , θα προχωρά σε υπολογισμούς και στην συνέχεια θα προτείνει στον δανειολήπτη την παραπάνω ρύθμιση-διαγραφή του δανείου του.

Ποσοτικοποιώντας  το παραπάνω μοντέλο, θα μπορούσε να αφορά ένα στεγαστικό δάνειο με υπόλοιπο 200.οοο ευρώ και αξία ενυπόθηκου ακινήτου στις 125.000 ευρώ. Τότε ο δανειολήπτης θα πρέπει να πληρώσει σχεδόν τα μισά π.χ. 120.000 ευρώ και αν τηρήσει τη ρύθμιση τότε θα διαγράφεται το υπόλοιπο 80.000 ευρώ που θα έχει «παγώσει».

kontranews.gr
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο. Ακόμη το παρών ιστολόγιο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται. 

  ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger