Ο πρώτος και μεγαλύτερος – κατά πάσα πιθανότητα – μεθυσμένος ποιητής του ροκ εν ρολ έφυγε από τη ζωή ξαφνικά,

στις 3 Ιουλίου του 1971, σε ηλικία μόλις 27 ετών, ενώ έκανε διακοπές στο Παρίσι μαζί με τη σύντροφο του, Πάμελα Κούρσον.
Η πορεία και η ύπαρξη του Τζιμ Μόρισον μυθική μέχρι τις μέρες μας όπως και όλες οι σκοτεινές λεπτομέρειες γύρω από τον θάνατο του. Ο τραγουδιστής των Doors βρέθηκε νεκρός μέσα σε μία μπανιέρα σε ένα διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας από την Κούρσον, ενώ παρόν την στιγμή του θανάτου του ήταν και ένας καλός φίλος του ζευγαριού, ο Αλέν Ρονέ που εκείνη την ώρα βρισκόταν στο διαμέρισμα.

Εκτός από τον Ρονέ και την Κούρσον ο μοναδικός άνθρωπος που είδε νεκρό τον τραγουδιστή ήταν ένας Γάλλος γιατρός, ο οποίος κλήθηκε στο σπίτι 72 αργότερα προκειμένου να υπογράψει το πιστοποιητικό θανάτου. Ο frontman των Doors φαίνεται ότι πέθανε από ανακοπή καρδιάς, παρόλο που δεν έγινε ποτέ αυτοψία, καθώς ο γαλλικός νόμος δεν το επιβάλει, ενώ όταν η Κούρσον επέστρεψε στο Λος Άντζελες δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να θυμηθεί το όνομα του γιατρού που επιβεβαίωσε τον θάνατο του Μόρισον.

Την ίδια στιγμή και στο πιστοποιητικό θανάτου η υπογραφή είναι εξαιρετικά δυσανάγνωστη. Αν και ο μάνατζερ του συγκροτήματος, Μπιλ Σίντονς, έφτασε στο Παρίσι στις 6 Ιουλίου για την κηδεία δεν του επιτράπηκε να δει νεκρό τον Μόρισον, ενώ το φέρετρο παρέμεινε σφραγισμένο σε όλη την διάρκεια της σύντομη τελετής. Όταν ο τελευταίος επέστρεψε στην Αμερική λέγεται ότι ο συνοδοιπόρος του Μόρισον στους Doors, o κιμπορντίστας, Ρέι Μανζέρεκ τον ρώτησε επικριτικά: «Αφού δεν τον είδες πώς είσαι τόσο σίγουρος ότι ήταν πράγματι μέσα στο φέρετρο;».
Ο Μόρισον και η Κούρον στα τέλη της δεκαετίας του 60.

Η Πάμελα Κούρσον λέγεται ότι εξομολογήθηκε σε κοινούς τους φίλους ότι ο Μόρισον πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης την οποία εισέπνευσε πιστεύοντας ότι είναι κοκαΐνη, ενώ άλλες φορές ισχυριζόταν ότι εκείνη την σκότωσε ή πως ο θάνατος του ήταν δικό της λάθος. Η ιστορία με την ηρωίνη πάντως υποστηρίζεται και από τις μαρτυρίες του Αλέν Ρονέ ο οποίος επίσης είχε ισχυριστεί ότι ο Τζιμ πήρε την ηρωίνη της Κούρσον κατά λάθος και ότι εκείνη αποκοιμήθηκε, αφήνοντας τον να πεθάνει, αντί να καλέσει ιατρική βοήθεια.

Οι θεωρίες γύρω από τον συγκεκριμένο θάνατο πολλές – αρκετές από αυτές τραβηγμένες από τα μαλλιά – πιο γνωστή αυτή που τον θέλει να μην πέθανε ποτέ, αλλά να έχει σκηνοθετήσει ο ίδιος τον θάνατο του.

Η επιγραφή

Μέχρι σήμερα ο τάφος του αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία του Παρισιού και χιλιάδες τουρίστες συρρέουν κάθε χρόνο στο νεκροταφείο Père Lachaise Cemetery (εκεί που βρίσκονται μεταξύ άλλων και οι τάφοι των Όσκαρ Ουάιλντ και της Εντίθ Πιάφ), για να τον φωτογραφήσουν. Πάνω σε αυτόν μία εντυπωσιακή επιγραφή γραμμένη στα ελληνικά. «Κατά τον δαίμονα εαυτού».






Η λέξη «δαίμων» δεν έχει καμία σχέση όπως την ξέρουμε εμείς σήμερα. Δαίμων ήταν αρχικά η θεότητα που μοίραζε, κατένειμε την μοίρα (δαίομαι = μοιράζω) και μετά ονομαζόταν οποιαδήποτε θεότητα στην οποία αποδίδονταν τιμές.

«Δαίμων εαυτού» ονομαζόταν η θεότητα-προστάτης που ζούσε μέσα σε κάθε άνθρωπο από τη γέννηση έως το θάνατό του και φρόντιζε για την προσωπική εξέλιξη κι ευημερία, κάτι σαν το αντίστοιχο σημερινό χριστιανικό «Φύλακας-άγγελος», αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο έναν «δίαυλο» μεταξύ του κόσμου των θνητών και του κόσμου των θεών.
Ο τάφος του Τζιμ Μόρισον λεηλατήθηκε πολλές φορές μέχρι που στα τέλη της δεκαετίας του 90 κατασκευάστηκε από την αρχή από τον πατέρα του τραγουδιστή. Εκεί τοποθετήθηκε και η περίφημη επιγραφή στα ελληνικά. Εδώ ο τάφος όπως ήταν την δεκαετία του ’70.




«Πράττω κατά τον δαίμονα εαυτού» ουσιαστικά σημαίνει «πράττω σύμφωνα με αυτό που η συνείδησή μου θεωρεί σωστό», αδιαφορώντας ίσως για το τι θα πουν οι άλλοι και είναι μια στάση ζωής που υιοθέτησαν και επιδοκίμασαν οι Στωικοί φιλόσοφοι.

Έτσι λοιπόν, η φράση «Κατά τον δαίμονα εαυτού» γράφτηκε από τους συγγενείς του Mόρισον στον τάφο του, εννοώντας ότι ο τραγουδιστής των Doors έπραττε στη συντομη ζωή του πάντα σύμφωνα με ό,τι υπαγόρευε η συνείδησή του, ο «προσωπικός του θεός», δηλαδή, κι όχι σύμφωνα με τις επιταγές της κοινωνίας.

ΠΗΓΗ: womantoc.gr, crashonline.gr
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο. Ακόμη το παρών ιστολόγιο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται. 

  ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger