Έντεκα αριθμημένες κούτες με 134 φακέλους – αντίγραφα του αρχείου του Φακέλου της Κύπρου έφυγαν το πρωί της Πέμπτης από την Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να μεταφερθούν στην Κύπρο.

Την Παρασκευή το πρωί, στις 9.00 σε ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων παραδίδει το αρχείο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για το φάκελο της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρης, ανακοίνωσε ότι και ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμένος τον ενημέρωσε ότι προβαίνει στις δέουσες ενέργειες ώστε να παραδοθεί και ο αντίστοιχος φάκελος του Υπουργείου του στο Υπουργείο Αμυνας της Κύπρου.

Στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε για να ανακοινώσει την ιστορική απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι την Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017, στις 9.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαος Βούτσης θα παραδώσει στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων όλο το υλικό που συγκεντρώθηκε ή και χρησιμοποιήθηκε από την Ειδική Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για το “Φάκελο της Κύπρου” και το οποίο βρίσκεται κατατεθειμένο στα αρχεία της Βουλής των Ελλήνων.

Στο πλαίσιο των ερωτήσεων που απάντησε, διευκρίνισε πως θα το αρχειακό υλικό που θα παραδοθεί θα είναι σε χαρτί και πιστό αντίγραφο των εγγράφων που φυλάγει η Βουλή των Ελλήνων.Ανέφερε επίσης ότι η διαχείριση των εγγράφων θα γίνει στη βάση πρωτοκόλλου και μετά από συνεννόηση των Προέδρων των δύο Κοινοβουλίων.

Διευκρίνισε επίσης ότι τα έγγραφα θα φυλαχθούν δίπλα στα έγγραφα που έχει συγκεντρώσει η Κυπριακή Βουλή για το φάκελο της Κύπρου στο strong room. Ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως στην ειδική συνεδρία της Βουλής θα μιλήσουν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως οι βάσεις για έναρξη της πρώτης ουσιαστικής προσπάθειας μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων, ώστε να δοθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας πρόσβαση, σε υλοποίηση παλαιού αιτήματός της, στο υλικό που συγκεντρώθηκε ή και χρησιμοποιήθηκε από την Ειδική Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για το “Φάκελο της Κύπρου”, το οποίο βρίσκεται κατατεθειμένο στα αρχεία στη Βουλή των Ελλήνων τέθηκαν με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας που υπέγραψαν οι Πρόεδροι των δύο κοινοβουλίων Γιαννάκης Ομήρου και Νικόλαος Βούτσης.

Ο κ. Συλλούρης διευκρίνισε ακόμα πως κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Βουλή των Ελλήνων αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2016, επαναβεβαιώθηκε η βούληση των δύο Προέδρων, για πλήρη υλοποίηση της προσπάθειας στα πλαίσια του Πρωτοκόλλου με ενεργοποίηση των προνοιών του, ώστε να καταλήξουμε στον τελικό στόχο, που ήταν όχι μόνο να δοθεί πρόσβαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο υλικό του Φακέλου της Κύπρου, αλλά, προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, στην παράδοση του υλικού αυτού στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Την ερχόμενη Παρασκευή, σε μια στιγμή ιστορικής και πολιτικής ευθύνης και με πλήρη συναίσθηση της βαρύτητάς της για τον κυπριακό λαό και όλο τον Ελληνισμό, θα παραδοθεί, όλο το υλικό, που φωτίζει και μαρτυρεί πτυχές της κυπριακής τραγωδίας, τερματίζοντας μια εκκρεμότητα 43 χρόνων και αποκαθιστώντας παράλληλα μια οιονεί ηθική τάξη για το λαό μας, συνέχισε ο κ. Συλλούρης.

Ο κ. Συλλούρης ευχαρίστησε τον τέως Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, που ξεκίνησε την προσπάθεια αυτή υπογράφοντας το Πρωτόκολλο, την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου πρώην Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, που έδωσε πρώτη τη συγκατάθεσή της για υλοποίηση ενός τέτοιου αιτήματος, και το νυν Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων που συνυπέγραψε το Πρωτόκολλο με τον κ. Ομήρου, αλλά και έδωσε πλήρη ώθηση στην όλη διαδικασία υλοποίησης των προνοιών του Πρωτοκόλλου μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου.

Ο κ. Συλλούρης ευχαρίστησε επίσης τις δύο Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων και Υπηρεσιακών Παραγόντων από τα δύο κοινοβούλια, των οποίων προΐσταντο αντίστοιχα ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων και η Γενική Διευθύντρια της Βουλής των Αντιπροσώπων, που εργάστηκαν με ζήλο και μεθοδικότητα, ώστε να φτάσουμε στο τελικό μας στόχο.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Πρόεδρος της Βουλής εξήγησε πως η διαχείριση του αρχείου είναι θέμα απόφασης των δύο Προέδρων, οι οποίοι θα αποφασίσουν κατά τρόπο που να διασφαλιστεί διαδικασία σοβαρή, αξιόπιστη και η οποία θα εξυπηρετεί την σωστή επιστημονική μελέτη, προστατεύοντας και οποιεσδήποτε διαρροές σκοπιμότητας, ή να πλήξουν σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας ή της Ελλάδας.

Συνεχίζοντας είπε πως υπάρχει επιτροπή, η οποία έκανε την προεργασία, συνεργάστηκε την επιτροπή της Ελλάδας, οι οποίες εργάστηκαν και είναι η εχεμύθεια των δύο Επιτροπών που βοήθησε πάρα πολύ στην επιτάχυνση και ολοκλήρωση της παράδοσης του φακέλου.

«Αν μέλη αυτής της Επιτροπής ήταν ανεύθυνα δεν θα είχαμε ποτέ το φάκελο», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν για να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση οποιουδήποτε εγγράφου θα πρέπει να έχει τη συγκατάθεση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο κ. Συλλούρη είπε φυσικά ναι, αφού πρόκειται για περιουσία του ελληνικού κράτους, που αφορά εμάς και μας το παραδίδει.

Συνεχίζοντας σημείωσε πως πρέπει να εκτιμήσουμε την κίνηση που έγινε, η οποία κατά την άποψη μας έπρεπε να γίνει πριν πολλά χρόνια, με το αυτούσιο υλικό πριν ακόμα συσταθεί η Ερευνητική Επιτροπή στη Βουλή των Ελλήνων, τονίζοντας ότι ταυτόχρονα πρέπει να συμπεριφερθούμε και υπεύθυνα προς αυτούς που μας παραδίδουν το υλικό.

Ερωτηθείς αν ο στόχος είναι, ο κυπριακός λαός και οι παθόντες της κυπριακής τραγωδίας να ενημερωθούν για την αλήθεια των γεγονότων, ο κ. Συλλούρης απάντησε καταφατικά προσθέτοντας ότι αυτοί που είχαν την ευαισθησία και την ικανότητα να υλοποιήσουν μια για χρόνια ανεκπλήρωτη υποχρέωση θα αποφασίσουν για τον τρόπο ενημέρωσης.

Περαιτέρω ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη για ενημέρωση των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων για το περιεχόμενο του φακέλου σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Ολομέλειας.

Ερωτηθείς αν μέλη της Βουλής θα έχουν πρόσβαση στον φάκελο είπε πως όλα αυτά θα συζητηθούν όταν έρθει ο φάκελος και αφού συζητήσει με την ανάλογη Επιτροπή και εξαγάγει τα συμπεράσματα.

Επανέλαβε τη διευκρίνιση ότι υπάρχουν δύο επιτροπές εμπειρογνωμόνων, μια στο ελληνικό και μια στο κυπριακό κοινοβούλιο.

Κληθείς να διευκρινίζει τι ακριβώς θα περιέχει το υλικό που θα παραδοθεί την Παρασκευή, ο κ. Συλλούρης είπε πως είναι πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων, και πρωτογενές υλικό, που είναι ολόκληρα συρτάρια και φοριαμοί.

Αναφέρθηκε επίσης στην αναφορά του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων ότι 11 από αυτούς του φακέλους είχαν χαθεί και ένας από τους λόγους για τους οποίους ξοδεύτηκε αρκετός χρόνος από την υπογραφή του πρωτοκόλλου μέχρι την παράδοση του φακέλου είναι επειδή απομαγνητοφωνήθηκαν εκ νέου, μετά από 27 χρόνια, με τις δυσκολίες που υπάρχουν επειδή οι μαγνητοφωνήσεις ήταν 27 χρονών.

Διευκρίνισε περαιτέρω ότι στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα παραδοθεί πιστό αντίγραφο με όλο το πρωτογενές υλικό, τις μαρτυρίες και τα πρακτικά.

Πηγή: gr.euronews.com
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο. Ακόμη το παρών ιστολόγιο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται. 

  ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger