Οι κυβερνήσεις δανείζονται για να χρηματοδοτήσουν δαπάνες, όπως η κατασκευή δρόμων, νοσοκομείων και σχολείων, καθώς και για να εκπληρώσουν «υποσχέσεις», όπως η αποπληρωμών τόκων παλαιότερων δανείων.
Οι δείκτες του χρέους προς το ΑΕΠ σε όλο τον κόσμο έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι κυβερνήσεις εκμεταλλεύονται τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια προκειμένου να συσσωρεύσουν φθηνό χρέος. Έτσι τα ποσοστά αυτά αρχίσουν να αυξάνονται αναπόφευκτα.
Ο δανεισμός είναι καλός για μια οικονομία που λειτουργεί, αλλά ο ανεξέλεγκτος δανεισμός μπορεί να οδηγήσει μία χώρα σε μια οικονομική ύφεση.
Το επίπεδο του ακαθάριστου δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ μπορεί να υποδεικνύει πόσο μια χώρα μπορεί να εξοφλήσει τα χρέη της χωρίς να χρειαστεί περαιτέρω χρέος. Και όσο χαμηλότερο το ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ τόσο το καλύτερο.
Η ετήσια διεθνής έκθεση της CIA, μια τεράστια και αρκετά ολοκληρωμένη συλλογή στοιχείων και στατιστικών παγκοσμίως, περιλαμβάνει στοιχεία για τους δείκτες χρέους προς το ΑΕΠ από χώρες όλου του κόσμου.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, η χώρα μας εδώ και επτά χρόνια δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές. Συσσωρεύει νέο χρέος από τα προγράμματα διάσωσης, κυρίως προς χώρες εταίρους, με το οποίο πληρώνει παλαιότερα χρέη και εσωτερικές ανάγκες όπως μισθούς και συντάξεις.
Δείτε παρακάτω ποια έθνη «κουβαλούν» το μεγαλύτερο χρέος στις πλάτες τους:
10. ΓΡΕΝΑΔΑ
Χρέος: 110%
9. ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ
Χρέος: 110,5%
8. ΚΑΜΠΟΥ ΒΕΡΝΤΕ (ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ)
Χρέος: 116,8%
7. ΕΡΥΘΡΑΙΑ
Χρέος: 119,8%
6. ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Χρέος: 126.2%
5. ΤΖΑΜΑΙΚΑ
Χρέος: 130.1%
4. ΙΤΑΛΙΑ
Χρέος: 132.5%
3. ΛΙΒΑΝΟΣ
Χρέος: 132.5%
2. ΕΛΛΑΔΑ
Χρέος: 181.6%
1. ΙΑΠΩΝΙΑ
Χρέος: 234.7%
Με πληροφορίες fortunegreece.com,news247.gr
crashonline.gr
Δημοσίευση σχολίου
Blogger Facebook