Η CIA ξεκίνησε το 1953 ένα άκρως απόρρητο πρόγραμμα, που ονομάστηκε Πρότζεκτ ΜΚUltra (MK-Ούλτρα) και στόχευε στη χειραγώγηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. 

Οι Αμερικάνοι έπρεπε να βγουν γρήγορα στην αντεπίθεση, γιατί οι Σοβιετικοί, οι Κινέζοι και οι Βορειοκορεάτες είχαν ήδη χρησιμοποιήσει τεχνικές «ελέγχου του μυαλού» σε Αμερικάνους αιχμαλώτους στον πόλεμο της Κορέας. 

Το LSD  

Το LSD, η παραισθησιογόνος ουσία που δημιουργήθηκε το 1938 από τον Ελβετό επιστήμονα Άλμπερτ Χόφμαν, έγινε το κέντρο των ερευνών. Στα πρώτα πειράματα, ποσότητες LSD χορηγούνταν σε ασθενείς ψυχιατρικών κλινικών, ιερόδουλες, φυλακισμένους και ναρκομανείς. «Στους ανθρώπους που δεν μπορούσαν να φέρουν αντίσταση», είχε πει χαρακτηριστικά ένας πράκτορας. Αργότερα το πείραμα επεκτάθηκε και χορηγήθηκαν χαπάκια σε πράκτορες της CIA, στρατιωτικούς, γιατρούς και κυβερνητικούς υπαλλήλους, φοιτητές και νοικοκυρές. 

Ενεπλάκησαν τουλάχιστον 44 πανεπιστήμια, νοσοκομεία και φαρμακευτικές εταιρείες. 

Από τα πειραματόζωα στους χίπηδες

 Ένα απ’ τα «πειραματόζωα» ήταν ο Κεν Κέσεϊ, ο πετυχημένος συγγραφέας του βιβλίου «Στη Φωλιά του Κούκου». 

Συνήθιζε να κλέβει μικροποσότητες LSD από τα πειράματα και να τις μοιράζει σε φίλους του. Με αυτό τον τρόπο, το παραισθησιογόνο όπλο της CIA πέρασε στα χέρια των νεαρών διανοούμενων, που αποτελούσαν τον φιλικό κύκλο του Κέσεϊ και αποκαλούσαν τους εαυτούς τους Μέρι Πράνκστερς (Merry Pranksters), δηλαδή «οι Χαρωποί Φαρσέρ». Ήταν η γενιά μετά τους Μπίτνικς του ’50 και πριν τους χίπηδες του ’60. Οι Μέρι Πράνκστερς διέδοσαν το LSD στη νέα γενιά «αντισυμβατικών» Αμερικάνων. 

Από το 1965 μέχρι το 1966, διοργάνωναν τακτικά πάρτι, τα επονομαζόμενα Άσιντ Τεστ, στα οποία καταναλώνονταν μεγάλες ποσότητες LSD και οι παρευρισκόμενοι «ταξίδευαν» για μέρες. Από το 1967 και το «Καλοκαίρι της Αγάπης», η αντι-κουλτούρα των χίπηδων άρχισε να εισχωρεί στη συμβατική κουλτούρα των νέων της Αμερικής. 

Οι Μέρι Πράνκστερς, η πρώιμη μορφή των μακρυμάλληδων ειρηνοποιών, αποσύρθηκαν στο Όρεγκον των Η.Π.Α., όπου συνέχισαν να ζουν σε κοινόβιο μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’70.

 Διαβάστε την εκπληκτική ιστορία των Merry Prankster, στο βιβλίο του Γιάννη Μπαζού «Provos & Merry Pranksters: 
Τα πρωτοποριακά κινήματα της δεκαετίας του ’60» από τις Εκδόσεις Σοφίτα.... 

πηγή: mixanitouxronou.gr

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο. Ακόμη το παρών ιστολόγιο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται. 

  ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger