Να δημιουργήσει νέα προκεχωρημένα «φυλάκια» νεο-οθωμανικής επιρροής στη γειτονιά των Βαλκανίων επιχειρεί η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσα από ένα μπαράζ επαφών, πρωτοβουλιών και επενδύσεων.

Μάλιστα, στους παλαιούς «αγαπημένους» της Άγκυρας στην περιοχή (που είναι η Αλβανία, το Κόσοβο, η Βοσνία και η ΠΓΔΜ) έρχεται πλέον να προστεθεί και η Σερβία την οποία το καθεστώς Ερντογάν «φλερτάρει» έντονα, ειδικά τους τελευταίους μήνες, με αιχμή τη συμμετοχή τουρκικών εταιρειών στην κατασκευή αυτοκινητοδρόμου που θα συνδέει το Σαράγιεβο (Βοσνία) με το Βελιγράδι (Σερβία).

Ο λόγος για ένα κομβικής σημασίας έργο, αξίας περίπου 800 εκατ. ευρώ, που φιγουράρει ψηλά μεταξύ των προτεραιοτήτων της Άγκυρας στα Βαλκάνια το τελευταίο διάστημα. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν υποδέχτηκε χθες για τριμερείς επαφές στην Κων/πολη τους προέδρους της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς, με βασικό θέμα στην ατζέντα μεταξύ άλλων και το πρότζεκτ του αυτοκινητοδρόμου.

Ο μουσουλμάνος Ιζετμπέκοβιτς (γιος του γνωστού «πανισλαμιστή» πρώτου προέδρου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς) θέλει να παρουσιάζεται ως «ο αδελφικός φίλος του Ερντογάν στα Βαλκάνια».

Ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς από την άλλη, έχει συναντηθεί τρεις φορές με τον Τούρκο πρόεδρο μέσα σε διάστημα μικρότερο από 12 μήνες, ενώ ο όγκος του διμερούς εμπορίου μεταξύ Σερβίας και Τουρκίας έχει ήδη ξεπεράσει το 1 δισ. δολ. ετησίως.

Κατά την τελευταία επίσκεψή του στη Σερβία τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ερντογάν προχώρησε στην υπογραφή πλήθους διμερών συμφωνιών, στις οποίες έκτοτε προστίθενται και νέα σερβο-τουρκικά ντιλ, με την προοπτική πολλά από αυτά να ξεκινήσουν να υλοποιούνται από την Άνοιξη του 2018 και μετά.

Ο Σέρβος αντιπρόεδρος Ρασίμ Λιάζιτς είχε προ ημερών σχετικές συνομιλίες με τον Τούρκο αντιπρόεδρο Χακάν Τσαβούσογλου στην Προύσα, στο πλαίσιο συνεδρίου… για επιχειρηματίες προερχόμενους από τα εδάφη της πρώην Γιουγκοσλαβίας και την Τουρκία.

Ο Σέρβος αντιπρόεδρος φέρεται μάλιστα να δήλωσε ότι «το Βελιγράδι μετατρέπεται σε κέντρο των τουρκικών επενδύσεων στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων».

Στα Βαλκάνια βρέθηκε, ωστόσο, προ ημερών και ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν, με αποστολή να προωθήσει τα ισλαμικά ιδεώδη.

Ο κ. Καλίν επισκέφτηκε το Σαράγιεβο, για να δώσει διαλέξεις και να πάρει μέρος σε συνέδριο με θέμα «Το Μέλλον του Ισλάμ και των μουσουλμάνων στην Ευρώπη από την Ανδαλουσία έως τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη».

Κρατικά όργανα της Τουρκίας (ΤΙΚΑ, Yunus Emre κ.α.) καθώς και τουρκικές ΜΚΟ (UETD, UEBD κ.α.) δεν σταματούν να εγγράφουν υποθήκες επιρροής στα Βαλκάνια, προωθώντας την οθωμανική κληρονομιά σε Βοσνία, Αλβανία, Κόσοβο, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Σερβία, όπου άλλωστε διατηρούν και τοπικά παραρτήματα.

Ενδεικτικό της επιρροής που ασκεί ο Ερντογάν ειδικά στη Βοσνία είναι και το γεγονός ότι η Κολίντα Γκραμπάρ Κιτάροβιτς, πρόεδρος της Κροατίας (χώρας-μέλους της ΕΕ), επισκέφθηκε προ ημερών την Τουρκία για να ζητήσει προσωπικά από τον ίδιο τον Ερντογάν… να κάνει λόμπινγκ στο Σαράγιεβο υπέρ των Κροατών της Βοσνίας.

πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger