Πηγή: Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin via REUTERS

Πολλές είναι οι αντιδράσεις που έχει ξεσηκώσει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος τόνισε πως «η κομμουνιστική ιδεολογία έχει πολλές ομοιότητες με τον χριστιανισμό».

Σε συνέντευξή του σε ντοκιμαντέρ, απόσπασμα του οποίου μεταδόθηκε στη ρωσική τηλεόραση, ο Πούτιν ανάπτυξε τις σκέψεις του επί του θέματος, επισημαίνοντας πως όσα θα πει ίσως να μην αρέσουν, όμως, όπως είπε, «αυτή είναι η άποψή μου».

«Καταρχάς, η πίστη μας συντρόφευε πάντα και γινόταν ακόμα πιο ισχυρή κάθε φορά που η χώρα μας, ο λαός μας αντιμετώπιζαν δύσκολους καιρούς. Υπήρχαν χρονικές περίοδοι μάχιμου αθεϊσμού, κατά τις οποίες οι ιερείς διώκονταν και οι εκκλησίες καταστρέφονταν, αλλά παράλληλα γεννιόταν μια νέα θρησκεία. Η κομμουνιστική ιδεολογία έχει πολλές ομοιότητες με τον χριστιανισμό, στην πραγματικότητα», είπε ο Πούτιν και εξήγησε:


«Ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα, δικαιοσύνη: όλες οι αξίες που αναφέρονται στην Αγία Γραφή, περιλαμβάνονται σε αυτή. Και ο ‘’Ηθικός Κώδικας της Οικοδόμησης του Κομμουνισμού’’ (ένα κείμενο με 12 κανόνες που ήταν διαδεδομένο την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης); Πρόκειται για μετουσίωση, ένα πρωτόγονο απόσπασμα από τη Βίβλο. Τίποτα καινούργιο δεν επινοήθηκε».

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως το δέος που εμπνέει το μαυσωλείο του Βλαντιμίρ Λένιν στους κομμουνιστές είναι παρόμοιο με το αίσθημα που έχουν οι χριστιανοί όταν αντικρίζουν τα λείψανα αγίων.

«Κοιτάξτε, η σορός του Λένιν τοποθετήθηκε σε ένα μαυσωλείο. Πώς διαφέρει αυτό από τα λείψανα των αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Χριστιανοσύνης γενικότερα; Κάποιοι λένε ότι δεν υπάρχει ανάλογη παράδοση στη χριστιανική πίστη. Αν πάει όμως κάποιος στο Άγιο Όρος και ρίξει μια ματιά, θα δει ότι υπάρχουν λείψανα αγίων εκεί. Υπάρχουν και εδώ, στη χώρα μας».


Παρότι οι συγκρίσεις του Πούτιν δυσαρέστησαν πολλούς Χριστιανούς, αντίθετα ήταν τα συναισθήματα μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Ρωσία, τα οποία υπεραμυνθήκαν των δηλώσεων του Πούτιν.  

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας, «νομίζω ότι αυτή η τοποθέτηση του προέδρου καταφέρνουν να εξομαλύνουν με πολύ αποτελεσματικό και λογικό τρόπο τη διαμάχη γύρω από το θέμα του μαυσωλείου. Οι κομμουνιστές και οι αριστερές πατριωτικές δυνάμεις στη Ρωσία κατανοούν ότι ο κομμουνισμός είναι κοντά στον Χριστιανισμό, όσο μακριά βρίσκονται από αυτόν ο καπιταλισμός και το σημερινό οικονομικό σύστημα στη χώρα μας».πηγή: cnn.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger
  1. Έχουν μια μεγάλη ομοιότητα...Ο κομμουνισμός και ο χριστιανισμός έχουν κατασκευαστεί ως μέθοδοι παραπλάνησης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή