Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας, Τίλερσον και Τσαβούσογλου, αντίστοιχα, κατά την σημερινή τους συνάντηση στην Άγκυρα. Φωτογραφί via Twitter @Mevlut Cavusoglou

Προς ομαλοποίηση βαίνουν οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας, αναφέρθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Ρέξ Τίλερσον και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε οι δύο πλευρές έχουν ξεκαθαρίσει τους στόχους τους και επέτυχαν συναίνεση. Πάντως ο Τίλερσον κάλεσε την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση στο Αφρίν και να μην προχωρήσει σε κινήσεις που αυξάνουν την ένταση.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε και πάλι τη βαθιά και στενή σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία προσθέτοντας πως οι Αμερικανοί δεν θα δρουν πλέον μόνοι στην Συρία. 

Ουάσινγκτον και Άγκυρα μοιράζονται τους ίδιους στόχους στα νότια της Τουρκίας, είπε, αναφερόμενος στην συντριβή του Ισλαμικού Κράτους, τη δημιουργία ασφαλών και σταθερών ζωνών και τη διατήρηση μιας ακέραιης και ανεξάρτητης Συρίας. Ο Τίλερσον δήλωσε πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Τουρκίας να ασφαλίσει τα σύνορά της διευκρινίζοντας πως τα όπλα που οι ΗΠΑ παραχώρησαν στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που αποτελούνται κυρίως από Κούρδους του YPG διατέθηκαν για συγκεκριμένο σκοπό και αποστολές, εννοώντας την καταπολέμηση των τζιχαντιστών.

 Ο Τίλερσον πάντως ζήτησε από την Άγκυρα να απελευθερώσει τον πάστορα Andrew Brunson, που είναι φυλακισμένος πάνω από έναν χρόνος στην Τουρκία, καθώς και άλλους αμερικανούς πολίτες. Από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει κοινά βήματα με τις ΗΠΑ στην Συρία μόνο όταν οι δυνάμεις του YPG φύγουν από το Μανμπίζ. «Θα ξεκινήσουμε με τη Μανπίζ. 

Το ποιος διοικεί την επαρχία είναι σημαντικό για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα. Μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί με τις ΗΠΑ όταν το YPG φύγει από τη Μανμπίζ. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το YPG θα υποχωρήσει ανατολικά του Ευφράτη. Το YPG πρέπει να φύγει από τη Μανμπίζ άμεσα και αυτό ήδη οι ΗΠΑ το υποσχέθηκαν στην Τουρκία», είπε.

 Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ακόμα πως οι δύο χώρες αποφάσισαν να δημιουργήσουν μηχανισμούς ώστε να ξεπεράσουν τα προβλήματα στα ζητήματα που βλάπτουν τις σχέσεις τους. Μέσα στο Μάρτιο θα υπάρξουν οι πρώτες σχετικές διμερείς επαφές.

ΠΗΓΕΣ: hurriyetdailynews.com, reuters.com, mignatiou.com


Δημοσίευση σχολίου

Blogger