Τριμερής συνάντηση Κοτζιάς-Τίλλερσον-Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον «μαγειρεύει» για το αμέσως επόμενο διάστημα η αμερικανική διπλωματία, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Η συνάντηση δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, αλλά κατά τις ίδιες πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το σάιτ του ιστοχώρου του διακεκριμένου συναδέλφου, Σταύρου Λυγερού, οι σχετικές συνεννοήσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Η αμερικανική διπλωματία επιχειρεί σ’ αυτή τη συνάντηση να διαμορφώσει ένα πλαίσιο συμπεριφοράς των δύο πλευρών, προκειμένου να πέσει η θερμοκρασία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να αποτραπούν επεισόδια, όπως εκείνο στα Ίμια, αλλά και το αντίστοιχο στον Έβρο.

Στο τραπέζι θα τεθεί και η τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ο Ρεξ Τίλλερσον θα ασκήσει πίεση στον Τούρκο ομόλογό του δοθεί σύντομα ένα τέλος στην κράτησή τους. Από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πιστός στην οθωμανική παράδοση, θα επιδιώξει να αποσπάσει ανταλλάγματα από την ιδιότυπη ομηρία.

Είναι ασαφές εάν στο τραπέζι θα τεθεί και το πρόβλημα που έχει ανακύψει στην κυπριακή ΑΟΖ, λόγω της πειρατικής συμπεριφοράς των Τούρκων. Η Άγκυρα, πάντως, είναι ενοχλημένη από το γεγονός ότι οι Αμερικανοί έστειλαν τον 6ο Στόλο στην Κύπρο. Έστειλαν και εμπράκτως το μήνυμα στους Τούρκους να μην τολμήσουν να παρενοχλήσουν τα σκάφη της ExxonMobil, τα οποία πραγματοποιούν έρευνες στο θαλάσσιο οικόπεδο 10.

Η Άγκυρα δεν είχε άλλη επιλογή από το να υποχωρήσει, αλλά ούτε και η Ουάσιγκτον έχει αποφασίσει να τραβήξει το σκοινί. Κι αυτό παρά τη δυσφορία της για τη στάση του Ερντογάν και παρά το γεγονός ότι πληθαίνουν καθημερινά οι φωνές στο αμερικανικό κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής που ζητούν αναθεώρηση των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων.

Τα ελληνοτουρκικά είναι μία ευκαιρία για την αμερικανική διπλωματία να παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή. Κατ’ αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να προωθήσει την έτσι κι αλλιώς δύσκολη προσπάθειά της να βρει ένα modus vivendi με την Τουρκία του Ερντογάν.


ΠΗΓΗ:crashonline.gr/slpress.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger