Με άρθρο του το περιοδικό Foreign Policy ξεμπροστιάζει την τακτική της Τουρκίας που κρατάει αιχμαλώτους υπηκόους ξένων χωρών ζητώντας ανταλλάγματα - Παραθέτει τις πιο γνωστές υποθέσεις όπου ο Ερντογάν ξεδιάντροπα έχει ζητήσει ανταλλαγή "αιχμαλώτων" - Το άρθρο, γράφτηκε την ημέρα που έγινε γνωστή η σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών
Την ημέρα που δημοσιοποιήθηκε η είδηση της σύλληψης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στα σύνορα Ελλάδας Τουρκίας στις Καστανιές του Έβρου το ξένο περιοδικό διπλωματίας Foreign Policy δημοσίευε ένα μακροσκελές άρθρο με τίτλο: «Η νέα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι η κράτηση ομήρων».

Στο άρθρο το περιοδικό ψεγόταν την Δύση αναφέροντας ότι γνωρίζει πολύ καλά τι θέλει να κάνει η Τουρκία αλλά δεν τολμάει να το κατονομάσει.

Εκτός, από τους δυο Έλληνες αξιωματικούς το Foreign Policy αναφέρει όλες τις ομηρείες ξένων πολιτών εκ μέρους της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα και είναι άκρως κατατοπιστικό για το τι μπορεί να περιμένει τους Έλληνες στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους.

Με χρονολογική σειρά οι ομηρείες των τελευταίων μηνών από την Τουρκία του Ερντογάν
Ο Τουρκογερμανός δημοσιογράφος Deniz Yucel, συνελήφθη στην Τουρκία τον Φεβρουάριο του 2017. Τον κατηγόρησαν για τρομοκρατία και σχέσεις με το PKK. Έμεινε πάνω από έναν χρόνο στην φυλακή και μάλιστα το μεγαλύτερο διάστημα ήταν στην απομόνωση. Λίγο μετά την συνάντηση Μέρκελ – Γιλντιρίμ στο Βερολίνο δόθηκε εντολή για την απελευθέρωσή του στις 16 Φεβρουαρίου 2018. Ο δημοσιογράφος σχεδόν «διακτινίστηκε» στην Γερμανία.

Δυο τσέχοι είναι φυλακισμένοι στην Τουρκία πάλι για σχέσεις με τους κούρδους και το PKK. Μόλις οι Τούρκοι έμαθαν ότι συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στην Πράγα ο ηγέτης των Σύριων Κούρδων Salih Muslim όλοι πίστεψαν ότι θα γίνει ανταλλαγή. Όμως, δικαστήριο στην Τσεχία έδωσε εντολή την Τρίτη να απελευθερωθεί ο κούρδος ηγέτης. Αυτό προκάλεσε την οργή της Τουρκίας με τον τούρκος αναπληρωτή πρωθυπουργό Bekir Bozdag να κατηγορεί την τσεχική δικαιοσύνη ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Ο «γκιουλενιστής» πάστορας και ο Γκιουλέν…
Η Τουρκία σε κάθε ευκαιρία ζητεί την έκδοση του μεγαλύτερου εχθρού του Ερντογάν στην Τουρκία, του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Σουλτάνος κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα. Έτσι, όταν μετά από 20 χρόνια διαμονής στην Τουρκία ο πάστορας Andrew Brunson, ο οποίος λειτουργούσε σε μια μικρή ευαγγελική εκκλησία στη Σμύρνη, πέρασε τον Οκτώβριο του 2016 το κατώφλι των τουρκικών φυλακών ως γκιουλενιστής. Ο ίδιος ο Ερντογάν λοιπόν το είπε ξεκάθαρα: Από την φυλακή δεν θα βγεί ο πάστορας, εκτός και αν οι αμερικανοί ανταλλάξουν «έναν πάστορα για έναν πάστορα», εννοώντας τον Γκιουλέν. Εκτός από τον Brunson στην φυλακή είναι και ο Serkan Golge, ένας επιστήμονας της NASA με διπλή υπηκοότητα. Ο συγκεκριμένος, τόλμησε να καταδικάσει την πρακτική του Ερντογάν μετά το πραξικόπημα και το πλήρωσε με φυλάκιση επτά ετών.

Το άρθρο καταλήγει ότι τόσο το αμερικανικό Κογκρέσο, όσο και η κυβέρνηση Τραμπ, πρέπει να δείξουν στην Άγκυρα ότι δεν γίνεται κάποια πράγματα να γίνονται αντικείμενο παζαριού.

Οι ΗΠΑ δεν θα διαπραγματευθούν τα δικαιώματα αμερικανών πολιτών ή το πως λειτουργεί η αμερικανική δικαιοσύνη, ακόμα και σε δικαστικές υποθέσεις υψηλής σπουδαιότητας όπως του πρώην τούρκου τραπεζίτη και ταμία του Ερντογάν, όπως τον αποκαλούν του Reza Zarrab, ή του Φετουλάχ Γκιουλέν.

πηγή: newsit.gr/Foreign Policy

Δημοσίευση σχολίου

Blogger