Συνεχή παρουσία πολεμικών πλοίων και μαχητικών σηματοδοτούν οι περιοχές που δέσμευσε σήμερα η Αθήνα με σειρά ΝΟΤΑΜ στο ανατολικό, βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο και Μεσόγειο.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Πρόκειται για τη ΝΟΤΑΜ με αριθμό A0585/18 που είναι τόσο εκτεταμένη, που χωρίζεται σε πέντε τμήματα στα οποία αναφέρονται συντεταγμένες με τις οποίες η Αθήνα, δεσμεύει περιοχές σε όλο το εύρος του Αιγαίου και ανατολικά της Κρήτης για διάφορα χρονικά διαστήματα από σήμερα 6 Μαρτίου μέχρι και τα τέλη Απριλίου.

Με αυτή τη ΝΟΤΑΜ επί της ουσίας η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό «πιάνουν» τα στρατηγικά περάσματα όπως η έξοδος των Δαρδανελίων και η περιοχή του Καστελόριζου που η Τουρκία με παράτυπη ΝΑVTEX «δέσμευσε» για αύριο προκειμένου να διεξάγει άσκηση έρευνας και διάσωσης. Στρατιωτικές πηγές που ρωτήθηκαν σχετικά από το newsbeast.gr αρνήθηκαν να σχολιάσουν το γεγονός.

Η ΝΟΤΑΜ πάντως αναφέρει πως το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία θα διεξάγουν ασκήσεις και με πυρά και χωρίς. Πέρα από τα στρατηγικά περάσματα όμως η Αθήνα δεσμεύει και άλλες περιοχές στην περιοχή και των Δωδεκανήσων για ασκήσεις χωρίς πυρά.

Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας δε πως στην Μεσόγειο ο 6ος αμερικανικός στόλος έχει αυξήσει την παρουσία του λόγω της έντασης στην Κύπρο όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ.


Δημοσίευση σχολίου

Blogger