Αναδημοσιεύουμε προς υπενθύμιση την παρακάτω παλαιότερη είδηση: 

Με αναφορές του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα κατασκευάζει η ρωσική εταιρεία Rosatom στο Ακκουγιου της Τουρκίας ολοκληρώθηκε, την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2018 , η συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο ρωσικό τουριστικό θέρετρο Σότσι. 


Μάλιστα, η τελετή για τον θεμέλιο λίθο του σταθμού, τα έργα κατασκευής του οποίου όμως έχουν ήδη αρχίσει, θα γίνει σε δύο με τρεις εβδομάδες παρουσία των δυο ηγετών. 

Πέρα από την ενίσχυση των σχέσεων στον ενεργειακό και εμπορικό τομέα, στο μαραθώνιο τετ-α- τετ των δυο ηγετών κυριάρχησαν η Συρία, αλλά και η αμυντική συνεργασία με την αγορά των ρωσικών πυραύλων αντιαεροποτρικής άμυνας S-400 από την Τουρκία.

Το κλίμα στη συνάντησή Πούτιν-Ερντογάν ήταν θερμό. Αμφότεροι έκαναν λόγο για «πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων», οι οποίες επέστρεψαν στο προ της κρίσης επίπεδο που είχε προκαλέσει η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας το 2015.

«Συμφωνήσαμε να εμβαθύνουμε τους δεσμούς μας» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι σχέσεις Άγκυρας και Μόσχας έχουν φθάσει σε ένα «πολύ προχωρημένο επίπεδο».

Ο κ.Ερντογάν επανέλαβε την επιθυμία της Τουρκίας να αυξήσει το διμερές εμπόριο στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια αλλά για να επιτύχει αυτό τον στόχο, είπε ότι θα πρέπει να αρθούν όλοι οι περιορισμοί κατά της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου και της απαγόρευσης θεώρησης βίζας για τους επιχειρηματίες.

Πέρα από την ενίσχυση των σχέσεων στον ενεργειακό και εμπορικό τομέα, στο μαραθώνιο τετ-α- τετ των δυο ηγετών κυριάρχησαν η Συρία, αλλά και η αμυντική συνεργασία με την αγορά των ρωσικών S400 από την Τουρκία.




Ο πυρηνικός σταθμός απέναντι από την Κύπρο

Εκτός από τα έργα κατασκευής που έχουν ήδη ξεκινήσει, η ρωσική πλευρά αισιοδοξεί ότι θα εκδοθεί εντός του έτους η άδεια λειτουργίας του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας, απέναντι από την Κύπρο και κοντά στη Ρόδο και το Καστελλόριζο. Η ανέγερση του σταθμού, συμπεριλαμβανομένων και των υδραυλικών εγκαταστάσεων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η αρχική συμφωνία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στο Ακουγιου υπεγράφη το 2010, μετά την ανάθεση του έργου από την τουρκική κυβέρνηση στη ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom. Ο σταθμός θα αποτελείται από τέσσερις αντιδραστήρες, θα είναι ισχύος 4.800 MWatt και η κατασκευή του αναμένεται να κοστίσει 20 δισ. δολάρια. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το σταθμό προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2023.

πηγή: in.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger