Τις επόμενες ημέρες ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ έρχεται εσπευσμένα στην Ελλάδα πραγματοποιώντας ένα ταξίδι-αστραπή στις περιοχές που είναι γύρω μας και μιλάμε, πέραν της Αθήνας, την Πρίστινα, τα Σκόπια, το Βελιγράδι και την Λευκωσία.

Είναι προφανές πώς η Ουάσιγκτον θέλει να έχει μία πλήρη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.
Παραδόξως, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν θα επισκεφθεί την Τουρκία, στην οποία είχε μεταβεί πρόσφατα ο προϊστάμενος του Ρεξ Τίλερσον και οι συναντήσεις τους με τους Τούρκους αξιωματούχους, όπως μεταδίδουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί ήταν σκέτη απογοήτευση εντείνοντας την φημολογία ότι το χάσμα μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ΥΠΕΞ, ο Μίτσελ θα επισκεφθεί την Αθήνα την 15η Μαρτίου, ενώ την 16η Μαρτίου θα μεταβεί στη Λευκωσία. Νωρίτερα την εβδομάδα, την 12η Μαρτίου, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Πρίστινα και θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον πρόεδρο Χάσιμ Θάτσι και τον πρωθυπουργό Ράμους Χαραντινάι.
Την 13η Μαρτίου ο Αμερικανός υπουργός θα επισκεφθεί τα Σκόπια και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ. Στο Βελιγράδι θα μεταβεί την 14η Μαρτίου όπου μεταξύ άλλων θα έχει συνομιλίες με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και την πρωθυπουργό Άννα Μπρνάμπιτς.
Η αμερικανική κινητικότητα ωστόσο δεν σταματάει εδώ. Έχουμε επισημάνει πολλές φορές πώς το τελευταίο διάστημα οι επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων είτε στο Πεντάγωνο είτε σε ελληνικές στρατιωτικές μονάδες είναι αυξημένη.


Την ίδια στιγμή κλιμάκιο Αμερικανών βρέθηκε στις Καστανιές του Έβρου και τις πέριξ περιοχές, προς διερεύνηση των όσων πραγματικά συνέβησαν την Πέμπτη 1η Μαρτίου με την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά και για να δούν την τάφρο που κατασκευάζει απέναντι η Τουρκία.
Παράλληλα, ο υποδιοικητής της 21ης Διοίκησης Υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ταξίαρχος Fred Maiocco, επικεφαλής αντιπροσωπείας επιτελών της Διοίκησης, επισκέφτηκε και το Γενικό Επιτελείο του Ελληνικού Στρατού λαμβάνοντας επισταμένη ενημέρωση από τον αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, για όλες τις εξελίξεις.
Αυτό που περισσότερο απασχόλησε το κλιμάκιο των Αμερικανών που βρέθηκαν στον Έβρο ήταν η εξακρίβωση της πραγματικής θέσης, στην οποία βρίσκονταν οι Έλληνες στρατιωτικοί την ώρα της σύλληψης, που προκύπτει από την μορφολογία της περιοχής, το στίγμα των κινητών τηλεφώνων, τα όσα προηγήθηκαν, αλλά και τα όσα ακολούθησαν.
Η ευρύτερη περιοχή των Καστανιών αποτελεί την ζώνη ευθύνης μονάδας Πυροβολικού και όχι η μονάδα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, η 3η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία «Ρίμινι» ο οποία έχει την έδρα της στην Καβύλη, στο μέσον της διαδρομής Ορεστιάδας – Καστανιές. Κατά καιρούς μόνο αναλαμβάνει συμπληρωματικά καθήκοντα εκτέλεσης περιπολιών στην περιοχή των Καστανιών που ελέγχεται από το «φυλάκιο 1», δίπλα στον μεθοριακό σταθμό.
Αυτό φαίνεται να συνέβη την Πέμπτη 1η Μαρτίου, όταν ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας ΕΠΟΠ Δημήτρης Κούκλατζης βρέθηκαν στην περιοχή για να εκτελέσουν περιπολία, μια εκδοχή όμως η οποία αμφισβητείται εντόνως και για σειρά βάσιμων λόγων.

Όλη αυτή η δραστηριότητα στην Ελλάδα εκ μέρους των Αμερικανών, οι οποίοι σημειωτέον συμμετέχουν και στην άσκηση «Ηνίοχος» της Πολεμικής Αεροπορίας που έχει ήδη ξεκινήσει δείχνει πώς υπάρχει μία μετατόπιση του ενδιαφέροντος προς τη χώρα μας από την Τουρκία. Μένει να αποδειχθεί αν η Ουάσιγκτον εγκαταλείπει τον Ερντογάν οριστικά ή αν επρόκειτο για ένα παιχνίδι νεύρων και σκοπιμοτήτων.

O Ερντογάν έρχεται με πολύ μίσος πλέον εκτός της Ελλάδος …της Κύπρου…της Αρμενίας ( Οι Αρμένιοι έσκισαν όλα τα πρωτόκολλα) ..εναντίον και του Ισραήλ…λόγω της απόφασης του Τελ Αβίβ μετακίνησης της πρωτεύουσας στην Ιερουσαλήμ μαζί με το εποικιστικό σχέδιο των Εβραίων, τα οποία βάζουν «φωτιά» και προς αυτό το μέτωπο για την Άγκυρα.
Κύριος στόχος όμως του Ερντογάν είναι η υπεράσπιση του Τεμένους του Αλ Ακτσά και τα έργα των Ισραηλινών στα κάτω από αυτόν, τα οποία έχουν προκαλέσει την αληθινή οργή την οργή του Τούρκου ηγέτη , ο οποίος ετοιμάζεται …να τα βάλει και με τους Εβραίους …μιας και εμφανίζεται ως ο «Πολέμαρχος του Ισλάμ» .
«Το Ισραήλ, που δεν δείχνει κανένα σεβασμό για το τέμενος Αλ Άκσα και το Θόλο του Βράχου, και θα υποστεί την μεγαλύτερη ζημιά», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος πριν μερικούς μήνες με δηλώσεις τις οποίες επανέλαβε πολλές φορές ενδεικτικό των πραγματικών προθέσεων του.


Η Τουρκία καταδίκασε με σφοδρότητα τον ισραηλινό νόμο που ψηφίστηκε από την Κνεσέτ , ο οποίος επιτρέπει την πλήρη ανάκληση του καθεστώτος μόνιμης διαμονής των Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες.

Σε ένα εκτενές άρθρο του για την υπόθεση της σύλληψης και της κράτησης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel προβλέπει την κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μία γενικευμένη κρίση και προβλέπει πώς η προσέγγιση των δύο χωρών μάλλον αποτελεί παρελθόν.
Το γερμανικό περιοδικό αποφεύγει να πάρει θέση υπέρ ή της μιας χώρας, κάνει καταγραφή των δεδομένων από την δική του οπτική και αυτό βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί θετικό για τη χώρα μας. Άλλωστε οι Γερμανοί πάντα έπαιζαν και συνεχίζουν να παίζουν έναν βρόμικο ρόλο όσον αφορά στα εθνικά μας ζητήματα.
Αναφερόμενο καταρχήν στο ιστορικό της υπόθεσης αλλά και παραπέμποντας σε δηλώσεις των γονιών του Δημήτρη Κούκλατζη που «ελπίζουν σε ένα θαύμα» για την απελευθέρωση των δυο παιδιών, το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι «η σύλληψη του Κούκλατζη και του άλλου στρατιώτη προκάλεσαν βαριά κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Έλληνες πολιτικοί εκφράζουν φόβους ότι η Τουρκία ενδέχεται να κρατήσει τους δυο στρατιώτες ως ομήρους, όπως και στην περίπτωση του τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ, προκειμένου να εκβιάσει την απελευθέρωση φερόμενων Τούρκων πραξικοπηματιών».
Σύμφωνα με το Spiegel «η Ελλάδα προχώρησε σε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη βοήθεια του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η τουρκική κυβέρνηση αντιδρά στις πιέσεις της Αθήνας με τον ίδιο τρόπο που αντιδρά κάθε φορά όταν πρόκειται για πολιτικούς κρατούμενους: ισχυρίζεται ότι η τουρκική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη».

πηγή: paratolmosblog.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger