Συνολικά 12 σενάρια για πρόκληση θερμού επεισοδίου επεξεργάζεται ο Ερντογάν, σύμφωνα με πληροφορίες του Διεθνολόγου -Στρατιωτικού Αναλυτή, Θανάση Δρούγου.

Τα πέντε από αυτά επικεντρώνονται στην Κυπριακή ΑΟΖ καθώς ο Ερντογάν δήλωσε στη Βάρνα ότι δεν θα υποχωρήσει στο θέμα των υδρογονανθράκων.

Ωστόσο, το χειρότερο από αυτά, είναι το σενάριο της έναρξης γεώτρησης μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ με το γεωτρύπανο της Τουρκίας:

«Μια τέτοια προκλητική ενέργεια αποτελεί κατοχική επέκταση» υπογραμμίζει ο κ. Δρούγος και εξηγεί: «Με απλά λόγια είναι διαφορετικό να εμποδίζει με πλοία μια γεώτρηση μέσα στον δικό σου χώρο. Είναι από τα χειρότερα σενάρια. Οι Τούρκοι χρονικά και τοπικά θα αιφνιδιάσουν και είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποτραπεί μια τέτοια ενέργεια γιατί προϋποθέτει στρατιωτικά μέσα που η Λευκωσία δεν διαθέτει. Αρα η Κύπρος θα ενεργήσει κυρίως διπλωματικά και νομικά. Πάντως Τούρκοι αναλυτές επισημαίνουν ότι ένα δυνατό θερμό επεισόδιο στην Κυπριακή ΑΟΖ πιθανότατα να προκαλέσει τερματισμό των γεωτρήσεων.»

Σύμφωνα με τον κ. Δρούγο στην εκπόνηση τέτοιων σεναρίων για την Κύπρο, πρωτοστάτησε ο αρχηγός των ναυτικών δυνάμεων ναύαρχος Αντνάν Οζμπάλ ο οποίος προ ημερών συναντήθηκε γι΄αυτά τα σενάρια με τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Χουλούσι Ακάρ και τον στρατηγό διοικητή του 11ου κατοχικού σώματος στρατού στην Αττάλεια για την περαιτέρω ανάλυση.ΠΗΓΗ:analystsforchange.org

Δημοσίευση σχολίου

Blogger