Μεγάλος αριθμός τουρκικών αναβαθμισμένων αρμάτων μάχης  M60T ‘Fırat’ (τουλάχιστον 100 απο τα συνολικά 170 ) θα επανδρώσουν  τις τεθωρακισμένες μονάδες της 4ης τουρκικής στρατιάς, αποκαλούμενης και «Στρατιάς του Αιγαίου».

Μάλιστα τα άρματα αυτά θα κάνουν σύμφωνα με πληροφορίες την εμφάνιση τους στην επικείμενη άσκηση EFES-2018 ( 30 Απριλίου -10 Μάιου 2018) απέναντι από την νήσο Χίο ενδεικτικό των σχεδίων των Τούρκων αξιωματούχων.

Ολοκληρώνονται με ταχύ ρυθμό οι  τουρκικές χερσαίες δυνάμεις τον  εκσυγχρονισμό του κύριου στόλου των αρμάτων μάχης Μ60Α1 σε  M60T ‘Fırat’ τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα .

Μιλώντας σε  συνέδριο στις 11 Απριλίου, ένας αξιωματούχος  της τουρκικής βιομηχανίας δήλωσε ότι 120 άρματα μάχης M60T έχουν  αναβαθμιστεί και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε μερικές  εβδομάδες.

Ο ίδιος δήλωσε ότι στα  120 άρματα μάχης που έχουν ήδη εκσυγχρονιστεί, θα προστεθούν 49 ακόμη ενώ 12 άρματα μάχης Μ60Α1 θα χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά. Αυτό ευθυγραμμίζεται με τον αριθμό των M60T που πιστεύεται ότι έχει  ο τουρκικός στρατός στην λίστα του.

Το 2002, η Τουρκία υπέγραψε σύμβαση αξίας περίπου 700 εκατομμυρίων δολαρίων με τις εταιρείες Military Industries του Ισραήλ (τώρα IMI Systems) για την αναβάθμιση 170 αρμάτων M60A1 στο πρότυπο M60T, ενσωματώνοντας ένα νέο πυροβόλο 120 χιλ., αρθρωτή θωράκιση , νέο  σύστημα κίνησης και νέο σύστημα μάχης.

Το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας έδωσε μετά την διαμάχη με το Ισραήλ την όλη παραγγελία  στην εταιρεία Aselsan υπογράφοντας  σύμβαση  για 135 εκατομμύρια δολάρια.

Οι τροποποιήσεις των νέων τουρκικών αρμάτων μάχης βελτιώνουν τη συνολική δυνατότητα μάχης του άρματος, αυξάνοντας παράλληλα  την προστασία του πληρώματος, ενώ τονίζουμε την παρουσία  συστήματος  προειδοποίησης λέιζερ TELUS της Aselsan,  τηλεχειριζόμενου πολυβόλου  SARP,  συστήματος παρακολούθησης «Yamgoz» 360 ° καθώς και  νέα μονάδα κλιματισμού.



Οι αναβαθμίσεις πραγματοποιούνται σε κέντρα συντήρησης στρατού γύρω από την Τουρκία.

Οι τουρκικές χερσαίες δυνάμεις δεν έχασαν καθόλου χρόνο στην ανάπτυξη των αναβαθμισμένων αρμάτων μάχης και τα δοκίμασαν σύμφωνα με  σχετικές φωτογραφίες στην επαρχία Hatay της Τουρκίας, κοντά στα συριακά σύνορα.

Αναφέρθηκε ότι τα άρματα αυτά μεταφέρθηκαν εκεί για να στηρίξουν την επιχείρηση « κλάδος ελαίας» γύρω από την Αφρίν, κατά μαχητών του  YPG.

Ένα σημαντικό κεφάλαιο των νέων τουρκικών αρμάτων μάχης M60T ‘Fırat’ ήταν ο εκσυγχρονισμός όσον αφορά την αντιαρματική προστασία από την αυξημένη απειλή από  καθοδηγούμενους αντιαρματικούς πυραύλους, οι οποίοι παλαιότερα προκάλεσαν πολλαπλές απώλειες κατά τις εισβολές της Τουρκίας στη Συρία.

Πρόσθετες αναβαθμίσεις αφορούν την προσθήκη  πλακών ERA γύρω από τον πυργίσκο, καθώς και νέου συστήματος οδήγησης οχήματος, μονάδος  διανομής ισχύος και συστήματος καταστολής πυρκαγιάς. Το άρμα διαθέτει ενεργό σύστημα προστασίας, πιθανότατα βασισμένο στο  ουκρανικό Zaslon .

Ο εκσυγχρονισμός των αρμάτων  M60A3 θα είναι το δεύτερο στάδιο αναβάθμισης του αρματικού δυναμικού,  μετά από  πιεστική απαίτηση τα τελευταία χρόνια των ειδικών, καθώς η πρόοδος στο εγχώριο πρόγραμμα άρματος μάχης Altay MBT  έχει σταματήσει.

Η Τουρκία είχε αρχικά παραλάβει 274 άρματα μάχης έκδοσης  Α1 και 658 Α3  από το πλεόνασμα αμερικανικού αποθέματος στη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων μεταφοράς όπλων SIPRI.

Υπάρχει επίσης απαίτηση για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών αρμάτων  Leopard 2A4, αν και οι διακυμάνσεις των σχέσεων μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας έχουν επίσης επιβραδύνει αυτή την προσπάθεια.



Πηγή:crashonline.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger