Σοκ έχει προκαλέσει στη Γερμανία η άγρια αντισημιτική επίθεση που εξαπέλυσε ομάδα νεαρών Αράβων κατά Εβραίου στην καρδιά του Βερολίνου.

Βίντεο καταγράφει τη σκηνή που ένας νεαρός, εκνευρισμένος που τον τραβούν με το κινητό, επιτίθεται με τη ζώνη του κατά ενός Ισραηλινού που φορούσε το εβραϊκό σκουφάκι, τη γνωστή κιπά, φωνάζοντας «Γιαχούντι» που σημαίνει «Εβραίος» στα αραβικά. Στο βίντεο αποτυπώνεται μόνον ένα απόσπασμα του περιστατικού, ενώ παραμένει άγνωστο τι προηγήθηκε.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Βερολίνου ένας Ισραηλινός 21 ετών κι ο 24χρονος Γερμανός συνοδός του -αμφότεροι φορούσαν την κιπά- περπατούσαν την Τρίτη το απόγευμα σε δρόμο της συνοικίας Μπρεντσλάουερ Μπεργκ της γερμανικής πρωτεύουσας, όταν μια ομάδα τριών νεαρών τους πλησίασε και τους έβρισε. Ένας εξ’ αυτών έβγαλε μάλιστα τη ζώνη του και άρχισε να μαστιγώνει το νεαρό Ισραηλινό. Οι σύντροφοί του εξεπλάγησαν με την οργή του και προσπάθησαν να τον συγκρατήσουν. Το θύμα, που τραυματίστηκε ελαφρά, είπε σε ισραηλινό δίκτυο ότι μαζί με το συνοδό του «περπατούσαμε κανονικά στο δρόμο – δεν είχαμε μιλήσει με κανένα». Τότε άρχισαν οι τρεις άνδρες να τους βρίζουν. Στην αρχή τους αγνόησαν, αλλά μετά ο φίλος του τους είπε να σταματήσουν. «Εκείνοι εκνευρίστηκαν κι ένας απ’ αυτούς έτρεξε προς το μέρος μου».

Μετά τις βουρδουλιές οι τρεις άνδρες απομακρύνθηκαν. Όταν το ένα από τα δύο θύματα επιχείρησε να τους κυνηγήσει, του πέταξαν ένα γυάλινο μπουκάλι, χωρίς ευτυχώς να τον πετύχουν.
«Είναι εξοργιστικό να συμβαίνουν συχνά τέτοια περιστατικά», είπε ο εκπρόσωπος της Εβραϊκής Κοινότητας του Βερολίνου, Ζίγκμουντ Κένιγκσμπεργκ, κάνοντας λόγο για «επίθεση κατά της Δημοκρατίας».

«Ο δράστης απορρίπτει τις αξίες της χώρας μας, εξαπολύοντας επιθέσεις κατά ανθρώπων που αναγνωρίζονται εύκολα ότι είναι Εβραίοι. Μια δημοκρατική κοινωνία μπορεί να λειτουργήσει μόνο στο πλαίσιο του αλληλοσεβασμού. Οι πολιτικοί πρέπει να φροντίσουν να εκπληρώνονται αυτοί οι όροι», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να πει σε κανέναν από τους ομοθρήσκους του να κυκλοφορούν δημοσίως με κιπά γιατί κινδυνεύουν. Η επίθεση σε μια ήσυχη σχετικά συνοικία του Βερολίνου, κοντά στη μεγάλη συναγωγή Rykestraße δείχνει κατά τον Κένιγκσμπεργκ «ότι ο κίνδυνος ελλοχεύει σε ολόκληρη την πόλη».

Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για την αντισημιτική επίθεση, ενώ αναλύει το βίντεο για να εντοπίσει τους δράστες.





πηγή: crashonline.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger