Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Focus ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας Μαρσέλ Φράτσερ έδωσε την πλήρη εικόνα της οικονομικής κατάστασης στην Ιταλία και πώς μπορεί να επηρεάσει τη Γερμανική και κατ” επέκταση την Ευρωπαϊκή οικονομία.

Δήλωσε ότι η πολιτική κρίση στην Ιταλία είναι πολύ σοβαρή απειλή για τη Γερμανική οικονομία διότι η Ιταλία είναι τόσο μεγάλη και σημαντική που μπορεί να συμπαρασύρει και τη Γερμανία σε μια δίνη ιδιαίτερα βαθιάς ύφεσης χωρίς προηγούμενο.




Τα χρέη της Ιταλίας είναι πολλά και το 1/5 της παραγωγής της Ευρωζώνης λαμβάνει χώρα στην Ιταλία. Επίσης υπάρχουν έντονοι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών, όπως δάνεια που έχουν χορηγηθεί από Γερμανικές τράπεζες και έντονες συναλλαγές μεταξύ Γερμανικών και Ιταλικών επιχειρήσεων.

Αν η Ιταλία φτάσει έστω και κοντά στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό είναι απλά πολύ μεγάλη για να σωθεί διότι ακόμα και ο μόνος Ευρωπαϊκός οργανισμός που θα μπορούσε να τη σώσει, η ΕΚΤ, είναι με δεμένα τα χέρια. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι δεν θα είναι καν δυνατές λύσεις που έχουν εφαρμοσθεί στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπου έγιναν όλες οι δυνατές κινήσεις να μεταπειστούν κυβερνήσεις που είχαν τη βούληση για έξοδο από το ευρώ.

Εν ολίγοις, αν δεν μπορεί η ΕΚΤ να σώσει την Ιταλία, δεν μπορεί κανείς.


πηγή: crashonline.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger