Πριν από λίγες μέρες, η είδηση της διάνοιξης ενός ρήγματος επικών διαστάσεων στην Νέα Ζηλανδία, είχε κάνει τον γύρο του κόσμου.

Το ρήγμα, με διάμετρο περίπου 200 μέτρων, εμφανίστηκε ξαφνικά στην περιοχή Ροτορούα, στο βόρειο νησί του κράτους της Ωκεανίας, ύστερα από ισχυρότατες βροχοπτώσεις στην περιοχή, ενώ έγινε αντιληπτό από ντόπιο κτηνοτρόφο, ο οποίος κι ενημέρωσε τις αρχές.

Οι επιστήμονες που βρέθηκαν, όμως, στο σημείο κι εξέτασαν το ρήγμα, διαπίστωσαν με μεγάλη έκπληξη ότι το ρήγμα έκρυβε από κάτω του, τον κρατήρα ενός πορϊστορικού ηφαιστείου, η γέννηση του οποίου χρονολογείται 60.000 χρόνια πριν.

 


Οι γεωλόγοι που εξέτασαν τον πυθμένα του ρήγματος ανακάλυψαν ηφαιστειογενή πετρώματα και υλικά, που μαρτυρούν την ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή, ενώ οι εκτιμήσεις τους συγκλίνουν στο γεγονός ότι το ηφαίστειο παρέμεινε για δεκάδες χιλιάδες χρόνια ανενεργό, μέχρι να καλυφθεί ο κρατήρας του από την βλάστηση και τόνους χώματος.

Οι μελέτες συνεχίζονται από εξειδικευμένους γεωλόγους κι ηφαιστειολόγους, ενώ η περιοχή παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με δεκάδες επιστήμονες, δημοσιογράφους κι απλούς κατοίκους να συρρέουν για να θαυμάσουν το ρήγμα και το ηφαίστειο που κρύβει μέσα του...

πηγή: gazzetta.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger