Το Σύνταγμα της σλαβικής χώρας δίνει το δικαίωμα στον πρόεδρο της να τινάξει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις

Ταπεινωτική χαρακτήρισε τη συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, στο διάγγελμά του. Ο πρόεδρος των Σκοπίων ανακοίνωσε – όπως αναμενόταν- ότι δεν κάνει αποδεκτή τη συμφωνία για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» καθώς «παραβιάζει τη συνταγματική τάξη και το νομικό καθεστώς».

«Η συμφωνία παραβιάζει τη συνταγματική τάξη και το νομικό καθεστώς».

Είπε ακόμα πως «σήμερα για πρώτη φορά σήμερα είχε μια εικόνα για τη συμφωνία ότι και τις θέσεις που έχουν «χτιστεί» μέχρι τώρα, έχουν παραβιαστεί».

Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι διαπραγματεύσεις πλέον βρίσκονται στον αέρα, καθώς η συμφωνία δύσκολα θα περάσει πλέον.

Ο Πρόεδρος των Σκοπίων, μπορεί να τινάξει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας. Και αυτό γιατί;

Οπως εξηγεί ο καθηγητής της Νομικής του Πανεπιστημίου του Στιπ και μέλος του προεδρείου της Αριστεράς, Ντιμιτάρ Απασίεφ, ισχυρίζεται ότι το ‘Μακεδονικό’ Σύνταγμα δίνει το δικαίωμα μόνο στον πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαπραγματευθεί και να συνάψει διεθνείς συμφωνίες και όχι η κυβέρνηση.

«Αυτές οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις είναι εντελώς παράνομες. Το συνταγματικό σύστημα της χώρας μας εκφράζεται από κοινού ως εκτελεστική εξουσία. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μόνο πρόεδρο και μόνο πρωθυπουργό, Έχουμε έναν πρωθυπουργό και έναν πρόεδρο.

Ο πρωθυπουργός εκλέγεται από τη Συνέλευση, ο πρόεδρος και αρχηγός του κράτους της Δημοκρατίας, εκλέγεται από τους πολίτες.

Και εδώ το σύνταγμα δίνει στον αρχηγό του κράτους το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες.

Όχι η κυβέρνηση, με κανέναν τρόπο η κυβέρνηση. Έχει αρμοδιότητες για υπουργικές αποφάσεις σε τεχνικά θέματα, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό κλπ.

Σύμφωνα με τον Απασίεφ οι σύμβουλοι του Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών που οφείλουν να έχουν σωστή γνώση του δικαίου, ξεχνούν ότι δεν έχουν καμία νομική βάση για διεθνείς συμφωνίες.

Σύμφωνα με τον Απασίεφ, το άρθρο 3 του νόμου περί διεθνών συμφωνιών, αρμόδιος για τις συμφωνίες της Δημοκρατίας είναι ο πρόεδρος και όχι ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος θα διευκρινίσει ότι «ξεχνάμε έναν νόμο που ψηφίσθηκε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Κίρο Γκλιγκόροφ και του προέδρου της Συνέλευσης Τίτο Πετρόφσκι, είναι μια απόφαση που κηρύσσει το νόμο για την υπογραφή την κύρωση και την εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών.

Νωρίτερα, ο Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ προσπάθησαν να παρουσιάσουν στον Ιβάνοφ το περιεχόμενο της συμφωνίας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό, ωστόσο ο πρόεδρος Ιβάνοφ τους σταμάτησε πριν καν ξεκινήσουν και αποχώρησε από τη συνάντηση!

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος των Σκοπίων αρνήθηκε να συζητήσει με τον Ζάεφ και τον Ντιμιτρόφ τα οφέλη της συμφωνίας για το μέλλον της ΠΓΔΜ.

Από την αρχή είχε προκαλέσει εντύπωση το ότι η συνάντηση ήταν… εξπρές, καθώς ο Ζάεφ και ο Ντιμιτρόφ έφτασαν, με αστυνομική συνοδεία, στην προεδρική κατοικία στις 10:03 τοπική ώρα (11:03 ώρα Ελλάδος) και έφυγαν από αυτή στις 10:09.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι έρχεται πλέον το απόλυτο χάος στα Σκόπια.


crashonline.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger