Η Σύνοδος κατέληξε σε αδιέξοδο, όσον αφορά το εμπόριο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αρνήθηκε να προσυπογράψει το κοινό ανακοινωθέν, παρά το γεγονός ότι ο οικοδεσπότης πρωθυπουργός, Τζάστιν Τρουντό, είχε δηλώσει πως και οι επτά χώρες δέχτηκαν να βάλουν τη σφραγίδα τους.

Με βάση τις ψευδείς δηλώσεις του Τζάστιν στην συνέντευξη Τύπου και το γεγονός ότι ο Καναδάς χρεώνει τεράστιους δασμούς στους αγρότες, τους εργάτες και στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, έδωσα οδηγία στους εκπροσώπους των ΗΠΑ να μην ενστερνιστούν το ανακοινωθέν, έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος νωρίτερα είχε απευθύνει προειδοποίηση προς όλους να μην συγκρουστούν εμπορικά με την Αμερική.

Επανέφερε, μάλιστα, την απειλή του για επιβολή δασμών και σε εισαγόμενα αυτοκίνητα, που «πλημμυρίζουν», όπως έγραψε, την αμερικανική αγορά, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για ευρωπαϊκές και ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον έχει, ήδη, επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από παραδοσιακούς εταίρους της, όπως η Ε.Ε. και ο Καναδάς, προκαλώντας τριγμούς.

Στο κοινό ανακοινωθέν, που τελικά υπογράφηκε μόνο από τους έξι ηγέτες των πιο ανεπτυγμένων οικονομιών, εκφράζεται η βούλησή τους για «ελεύθερο, δίκαιο και αμοιβαία επωφελές» εμπόριο.

Οι έξι ηγέτες επαναβεβαίωναν την επιδίωξή τους για περιορισμό πρακτικών προστατευτισμού, όπως οι δασμοί.

Αποχωρώντας από τη Σύνοδο, πριν την ολοκλήρωση των εργασιών, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε την ΕΕ και πολλές χώρες ότι εκμεταλλεύονται επί δεκαετίες τις ΗΠΑ κι έχουν μετατρέψει την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη σε «κουμπαρά από τον οποίο όλοι κλέβουν».

Προειδοποίησε, μάλιστα, τους εμπορικούς εταίρους της Ουάσιγκτον ότι θα κάνουν λάθος αν προβούν σε αντίποινα για τους δασμούς, που επέβαλε σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Η ΕΕ και ο Καναδάς, μεταξύ άλλων, έχουν ήδη δρομολογήσει δικούς τους δασμούς ως απάντηση στις αμερικανικές κινήσεις.

Οι ΗΠΑ έχουν τόσο μεγάλη εμπορική βαρύτητα που μπορούν να κερδίσουν «χίλιες φορές στις χίλιες» τυχόν εμπορικές συγκρούσεις διαμήνυσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Κατέστησε, εξάλλου, σαφές ότι θα λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε να προστατεύσει την αμερικανική βιομηχανία και τους εργαζόμενους σε αυτήν.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τρουντό, εξέφρασε ενόχληση με τις δηλώσεις Τραμπ, λέγοντας πως η Οτάβα δεν θα επιτρέψει να την «σπρώχνει» όπου θέλει ο καθένας.

Επιπλέον, διέψευσε τον ισχυρισμό του Αμερικανού προέδρου ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για να τεθεί χρονικός ορίζοντας πέντε ετών στην ισχύ της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου στην Βόρεια Αμερική.

Πριν το ξέσπασμα Τραμπ κατά του κ. Τρουντό οι ευρωπαίοι εταίροι είχαν εμφανιστεί προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε μεν πως το κοινό ανακοινωθέν περιέχει κοινές αρχές, αλλά διευκρίνισε πως τα προβλήματα βρίσκονται στις λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, παραδέχτηκε ότι το κοινό ανακοινωθέν δεν θέτει τέλος στις διαφωνίες που διατυπώθηκαν, αλλά με δεδομένη την ένταση που υπήρχε επέτρεψε στους ηγέτες να «διατηρήσουν την ενότητα όπου ήταν δυνατό».

«Διαβιβάζουμε την βαθιά διαφωνία μας με τις αδικαιολόγητες αποφάσεις των ΗΠΑ να εφαρμόσουν δασμούς» δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.πηγή: sigmalive.com

Δημοσίευση σχολίου

Blogger