Η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη το πυρηνικό της πρόγραμμα και μάλιστα θα φτιάξει τον τρίτο της πυρηνικό σταθμό στην ανατολική Θράκη όπως δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπάϊράκ.

Ο Τούρκος υπουργός είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Vatan» πως ο λόγος είναι ότι «εκείνη η περιοχή χρησιμοποιεί πολύ μεγάλες ποσότητες ενέργειας αλλά στην ίδια περιοχή δεν υπάρχει αρκετή παραγωγή».




Προκαλείται λοιπόν ένας ακόμα φόβος στην ελληνική πλευρά για τον κίνδυνο ενός πυρηνικού ατυχήματος έξω από τα σύνορά της.

«Πολύ πιθανόν τις λεπτομέρειες να τις ανακοινώσουμε εντός του 2018», ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός στη συνέντευξή του στο CNN Türk ανακοίνωσε πως το 2023 θα λειτουργήσει ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας στο Akkuyu. Ο σταθμός αυτός κατασκευάζεται από την Ρωσική εταιρία Rosatom.

Η υλοποίηση των πυρηνικών φιλοδοξιών της Αγκυρας ξεκινάει από το Ακούγιου, το οποίο βρίσκεται στην επαρχία της Μερσίνας, βόρεια της Κύπρου.

Το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας θα είναι έτοιμο έως το 2023, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Rosatom, μια εξέλιξη η οποία συνιστά τη λογική ακολουθία των συζητήσεων και –εν συνεχεία– συνεργασιών που έχει η Αγκυρα με τη συγκεκριμένη ρωσική εταιρεία ήδη από το 2010, όταν υπογράφηκε η σχετική διακρατική συμφωνία.

Οι φιλοδοξίες της Αγκυρας δεν περιορίζονται στο Ακούγιου, το οποίο βρίσκεται στη νότια μεσογειακή ακτή της χώρας, καθώς η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει την κατασκευή δύο ακόμα πυρηνικών εγκαταστάσεων, ένα στη Σινώπη, στη Μαύρη Θάλασσα (από ιαπωνικό κονσόρτσιουμ, η διακρατική συμφωνία υπογράφηκε το 2013), και ένα στην Ιγκνιάντα, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, περίπου 250 χιλιόμετρα από την Ελλάδα. 



πηγή: Pronews

Δημοσίευση σχολίου

Blogger